Με την Κρήτη ευνοημένη, καθώς θα έχει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τρία πανεπιστήμια και περίπου 6.000 νέους φοιτητές, ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας που θέλει ένα Μηχανογραφικό Δελτίο χωρίς ΤΕΙ στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του καλοκαιριού.

Στην Κρήτη ωστόσο, όπου οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν συμφώνησαν στη συγχώνευσή τους με το ΤΕΙ της περιοχής, αποφασίστηκε με αξιοζήλευτη ευκολία η μετατροπή του Τεχνολογικού Ιδρύματος σε Πανεπιστήμιο! Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να έχει πλέον το νησί τρία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τμήματα με τη νέα ακαδημαϊκή «εφεύρεση» των πολυτεχνικών σπουδών 4ετούς φοίτησης, όπως έγινε και στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Στα παραπάνω προστέθηκε χθες και η επίσημη αντίδραση της Αρχής για την αξιολόγηση των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ), η πρόεδρος της οποίας Νικολέττα Παϊσίδου δήλωσε στη Βουλή ότι θεωρεί ακατάλληλο τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζεται η ένταξη υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. «Η ένταξη αυτή θα έπρεπε να γίνει μετά από αξιολόγηση του συνόλου των δομικών στοιχείων των προγραμμάτων σπουδών: της φυσιογνωμίας και του σκοπού τους, του γνωστικού τους αντικειμένου και της διάρθρωσής τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το «παράδοξο» της Κρήτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του νησιού Οδυσσέας Ζώρας έκανε λόγο χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ» για πελατειακές λογικές και προεκλογική «θύελλα» που έπληξε και το νησί, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι δεν αποδέχτηκε το αίτημα συγχώνευσης με το ΤΕΙ για να μη χαθεί η φυσιογνωμία του ιδρύματός του και τέλος ο πρύτανης του ίδιου του ΤΕΙ Νικ. Κατσαράκης πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να μείνει το ίδρυμά του το «τελευταίο ΤΕΙ στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019».

Εκτός του ΤΕΙ Κρήτης, μένουν μόνο τρία Τεχνολογικά Ιδρύματα στη χώρα που δεν έχουν ενσωματωθεί σε πανεπιστήμια, αλλά αναμένεται άμεσα να το κάνουν: τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Με την κατάθεση στη Βουλή για ψήφιση τον Φεβρουάριο και του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τρία ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας, τα ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα «πανεπιστημιοποιούνται» στο σύνολό τους και σβήνονται από το επόμενο Μηχανογραφικό Δελτίο των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

 

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ. Τα παραπάνω προκάλεσαν χθες αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ της Νικολέττας Παϊσίδου και του υπουργού Παιδείας. Ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι δεν ζήτησε τη γνώμη της ΑΔΙΠ για τις συγχωνεύσεις γιατί έχει εμπλακεί στα θέματα πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών, ενώ σχολίασε «ρωτήστε τους πανεπιστημιακούς τι σημαίνει όλη αυτή η χαρτούρα περί πιστοποίησης». «Η πιστοποίηση δεν είναι απλώς μια αποδεκτή διαδικασία διασφάλισης ποιότητας, αλλά επιθυμητή και ωφέλιμη» απάντησε η Παϊσίδου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «χαρτούρα» πιστοποίησης, αλλά όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Και κατέληξε με τη φράση «η αξιολόγηση δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο»…