Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, η οποία προέκυψε από το πρόσφατο 12ο τακτικό συνέδριο του κόμματος, είχε χαρακτήρα προεκλογικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματός της δεν απευθύνθηκε μόνο στα μέλη της, απευθύνθηκε πρωτίστως στον Πρωθυπουργό. Αφορμή για αυτό στάθηκαν τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες. Εκείνα που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σκέφτεται να πάει σε εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο με κυβέρνηση μειοψηφίας στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Πάνος Καμμένος από τον κυβερνητικό συνασπισμό – τα οποία «θα συνιστούν», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «πρωτοφανή παραβίαση της δημοκρατικής τάξης».

«Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος», είπε, «μπορούν να αυτοεξευτελίζονται όσο θέλουν. Δεν μπορούν όμως να μετατρέπουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε πολιτικό survivor». Εξ ου και κάλεσε τον «παραπαίοντα» Πρωθυπουργό να ακολουθήσει έναν από τους δυο δρόμους που η ΝΔ πιστεύει ότι εκείνος έχει στην παρούσα συγκυρία: «Ή θα προσέλθει στη Βουλή και θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως, προσέξτε, είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι ότι θα κάνει, για να δούμε ονομαστικά ποιοι τον στηρίζουν. Διότι σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει, ξέρετε, κρυφή ή μυστική πλειοψηφία. ΄Η θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως επιβάλλει η δημοκρατική νομιμότητα».

Για να στηρίξει το επιχείρημά του, πως δηλαδή στις δημοκρατίες οι δυο παραπάνω επιλογές είναι οι μοναδικές που έχει μια κυβέρνηση που θα βρεθεί στη θέση εκείνης του Τσίπρα στην περίπτωση που εντέλει βγει το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξαιτίας των Πρεσπών, θύμισε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν βρέθηκε με 150 βουλευτές, προκήρυξε αμέσως εκλογές. Δεν έμεινε ούτε μια μέρα παραπάνω». Υπενθύμισε επίσης πως τον Αύγουστο του 2015 ο ίδιος ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε εκλογές επικαλούμενος την απώλεια της δεδηλωμένης, όταν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο που εκείνος υπέγραψε.

Οι 6 στόχοι της ΝΔ. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ενώπιον της ΠΕ – η οποία επανεξέλεξε τον Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα του κόμματος – και τους έξι κεντρικούς στόχους που έχει θέσει στη ΝΔ για την επομένη των εκλογών – τους οποίους, όπως είπε, υπηρετούν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νεοδημοκρατικό πρόγραμμα. Αυτοί κατά τα λεγόμενά του είναι: «Μια κοινωνία που θα δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους. Μια ανοιχτή οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών. Ενα πολιτικό σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό. Μια παιδεία που βλέπει στο μέλλον, συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Ενα κράτος όπου το δίκαιο και η ασφάλεια είναι όροι δημοκρατίας. Και μια Ελλάδα, μαζί με τον παγκόσμιο Ελληνισμό δίπλα της, ισότιμη εταίρο στην ΕΕ και πρωταγωνίστρια στις περιφερειακές εξελίξεις».