Αγαπητή κυρία καγκελάριε, Πώς τα φέρνει η ζωή, ε; Πριν από λίγο καιρό όλοι σάς είχαν ξεγραμμένη. Ολες οι πολιτικές αναλύσεις μιλούσαν για το τέλος της Μέρκελ, να οι απολογισμοί, να τα επιτεύγματα και τα λάθη σας. Κι εσείς, για άλλη μια φορά, δείξατε ότι είστε επτάψυχη: πρώτα εξουδετερώσατε εκείνο τον θρασύ Βαυαρό, ύστερα πετύχατε να αναλάβει η εκλεκτή σας το τιμόνι του κόμματος και τώρα μπορείτε πλέον να προσβλέπετε στην ομαλή ολοκλήρωση της θητείας σας.

Παίζει πράγματι περίεργα παιχνίδια η πολιτική. Δεν πάνε πολλά χρόνια που ο σημερινός Πρωθυπουργός σάς φώναζε με τα άπταιστα αγγλικά του να κάνετε πίσω, ενώ οι φιλικές προς το κόμμα του εφημερίδες δημοσίευαν σκίτσα που παρουσίαζαν εσάς και τον τότε υπουργό σας επί των Οικονομικών ως ναζί. Σήμερα, όμως, θα σας επιφυλαχθεί στην Αθήνα θερμή υποδοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας θα σας διαβεβαιώσει για την προσήλωσή του στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών κι εσείς, αφού τον επαινέσετε, θα τον παρακινήσετε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος θα είναι αποφασιστικός κι εσείς ευέλικτη.

Κάποια στιγμή μπορεί βέβαια να σας θέσει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, όπως μας είχε άλλωστε πληροφορήσει η «Αυγή» στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο της αυτή θα είναι μια από τις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, αλλά εσείς θα χαμογελάσετε, θα απαντήσετε κάτι τυπικό και θα αλλάξετε θέμα.

Ποιος το περίμενε ότι η συνάντησή σας με τον ομοϊδεάτη σας θα είναι πιο δύσκολη από εκείνη με τον ιδεολογικό σας αντίπαλο! Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να σας εξηγήσει ότι μια κυβέρνηση που χάνει τη δεδηλωμένη δεν μπορεί να φέρει στη Βουλή μια τόσο σημαντική συμφωνία ούτε να παραμείνει στην εξουσία ως κυβέρνηση ανοχής. Ολα αυτά συνιστούν παραβίαση της δημοκρατικής τάξης, θα τονίσει. Εσείς θα τον ακούσετε προσεκτικά, χωρίς να κρύβετε μια μικρή ενόχληση, και θα του πείτε ότι δεν μπορείτε βέβαια να παρέμβετε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, όμως είναι ισχυρή η επιθυμία σας να κλείσει η εκκρεμότητα με τη γείτονα ώστε η μικρή αυτή χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να μην πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Κι έτσι, μένει μόνο ο Λαφαζάνης να σηκώσει το βάρος της αντίστασης στην επίσκεψη της «ξεπεσμένης αυτοκράτειρας» – έτσι σας αποκαλεί. Δύσκολα όμως η διαδήλωση των «Κίτρινων Γιλέκων» του θα κερδίσει κάτι παραπάνω από λίγα δευτερόλεπτα στα κανάλια και μερικές φωτογραφίες στον Τύπο. Η φρασεολογία περί παλιάς και νέας κατοχής είχε ακροατήριο πριν από μερικά χρόνια, αλλά τώρα ακούγεται ομολογουμένως λίγο ξεπερασμένη.

Το εξημερώσατε, λοιπόν, το τέρας. Αφού με την επιμονή σας στη λιτότητα δημιουργήσατε το φαινόμενο Τσίπρας, καταφέρνετε τώρα να σημαδέψετε την πολιτική του κληρονομιά. Μένει τώρα να τον πείσετε, όταν έρθει η ώρα, να αποχωρήσει ησύχως.