Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί την τέταρτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα. Μετά το 2007 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και το 2012 και 2014 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί τώρα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια σχετικά καλή περίοδο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Μετά το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, άλλωστε, το Βερολίνο είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένο από τις ελληνικές επιδόσεις.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου έχει αποτελέσει δικαίωση για τη Μέρκελ, η οποία τον Ιούλιο του 2015 διαφωνούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το κατά πόσο η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν μεγάλες. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Νοεμβρίου, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε ορισμένες μεταμνημονιακές υποχρεώσεις. Συνεπώς, η καγκελάριος ναι μεν στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους σε περίπτωση χαλάρωσης. Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια ευελιξίας για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μεγάλα, καθώς η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, η Μέρκελ επενδύει στην ελληνογερμανική συνεργασία για το Προσφυγικό. Η συνεργασία αυτή αφορά την εφαρμογή της σχετικής ευρωτουρκικής συμφωνίας και την επιστροφή ορισμένων προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης προσφύγων στα ελληνικά νησιά και αν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιούνται σωστά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε αυτά.

Τέλος, ακόμα ένας λόγος για τον οποίο η καγκελάριος επισκέπτεται την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η ίδια ενδιαφέρεται για τη λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» και θέλει να παραμείνει ζωντανή η προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αν η συμφωνία των Πρεσπών δεν ψηφιστεί στη Βουλή, το σχέδιό της θα δεχθεί πλήγμα.

Χωρίς πλέον ιδιαίτερο πολιτικό άγχος για τα επόμενα δυόμισι περίπου χρόνια, η Μέρκελ βάζει στην ατζέντα της και θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ αυτών τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Η ελληνική πλευρά καλείται να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να μεταφέρει στη γερμανική τις ανησυχίες της για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι απολύτως λογικό για την Ελλάδα να σφυρηλατεί άλλες στρατηγικές συμμαχίες στην περιοχή όσο η Γερμανία σφυρίζει αδιάφορα.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης