Το ραντεβού της Ανγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει οριστεί για αύριο, στις δύο το μεσημέρι, στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι. Το περιβάλλον θα είναι διπλωματικό, αλλά από την Πειραιώς λένε πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα στρογγυλέψει την πάγια θέση του κόμματός του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντίθετα, προτίθεται να επαναλάβει στη γερμανίδα καγκελάριο πως η ΝΔ δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει.

Ο Μητσοτάκης, αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα πει για μια ακόμη φορά στη Μέρκελ – η οποία ως γνωστόν έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας που υπογράφθηκε στους Ψαράδες – ότι η ΝΔ δεν σκοπεύει να την ψηφίσει επειδή τη θεωρεί κακή για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ούτε σε αυτήν, ούτε πολύ περισσότερο στην επόμενη Βουλή, όπου όλα δείχνουν ότι θα έχει την πλειοψηφία. Προσθέτουν δε ότι η συγκεκριμένη θέση έχει εκφραστεί από τον αρχηγό του κόμματος τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά – στις συναντήσεις που αυτός κάνει στο εξωτερικό – από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Από το περιβάλλον του γαλάζιου προέδρου επιμένουν ότι η γερμανίδα καγκελάριος – το κόμμα της οποίας ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με τη ΝΔ – καθώς και οι περισσότεροι ξένοι εταίροι κατανοούν πλήρως τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τονίζουν, μάλιστα, ιδιαιτέρως προκειμένου να απαντούν έτσι στις αιχμές που αφήνει το κυβερνητικό στρατόπεδο για τις σχέσεις της ΝΔ με τους ευρωπαίους συμμάχους της. Δεν είναι, εξάλλου, λίγες οι φορές που υπουργοί ή βουλευτές της συμπολίτευσης υπογραμμίζουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ της κεντροδεξιάς παράταξης και των υπόλοιπων μελών του ΕΛΚ στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ. Για τη συνάντηση δεν υπάρχει ατζέντα. Θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει στη Μέρκελ μια σύντομη αποτίμηση των εξελίξεων τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στο Μεταναστευτικό. Και ταυτόχρονα έχει αποφασίσει να την ενημερώσει και για όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα ανάμεσα στην εκτελεστική και στη δικαστική εξουσία.

Πάντως, αν μιλήσει κανείς με ανθρώπους από την Πειραιώς, αντιλαμβάνεται πως η εκτίμηση που επικρατεί στους νεοδημοκρατικούς κόλπους είναι ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου – παρά τις αντίθετες συριζαϊκές προσδοκίες – δεν θα ωφελήσει τελικά τον Αλέξη Τσίπρα. Κάποιοι από αυτούς πάνε αυτή τη σκέψη κι ένα βήμα παρακάτω. «Μια καγκελάριος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία έχει, κατά δήλωσή της πάντα, συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στην πολιτική ζωή τής Γερμανίας έρχεται», σημειώνουν με νόημα, «για να στηρίξει έναν Πρωθυπουργό η κυβέρνηση του οποίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής». Για να το πούμε αλλιώς, θεωρούν ότι εκείνη πετάει για Αθήνα με μοναδικό στόχο να του πει να συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Οχι, δηλαδή, για να τον ενθαρρύνει γενικώς.