Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Ελλάδα. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα, η Μέρκελ βρίσκεται ξανά στην ελληνική πρωτεύουσα της «φίλης και εταίρου μας» χώρας, όπως είπε χθες στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ: «Οι συνομιλίες και οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση είναι τακτικές και εντατικές, αλλά είναι καλό που η καγκελάριος θα ξαναβρεθεί η ίδια στην Αθήνα» εξήγησε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ». Η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ. Κληθείς από «ΤΑ ΝΕΑ» να εξηγήσει εάν η καγκελάριος θα τοποθετηθεί επί της μομφής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε αντάλλαγμα για τη συμφωνία των Πρεσπών τη μη εφαρμογή της μεταρρύθμισης στις συντάξεις τον Ιανουάριο, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ απάντησε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη δήλωση και δεν αναμειγνύεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις της Ελλάδας. «Η θέση της καγκελαρίου, του υπουργού Εξωτερικών και της γερμανικής κυβέρνησης για την επίλυση της διένεξης για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι γνωστή» είπε ο Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος χαιρέτισε τη συμφωνία των Πρεσπών ως μια ιστορική ευκαιρία, και μάλιστα τη χαιρέτισε με την πεποίθηση ότι δημιουργεί στην περιοχή ευκαιρίες οι οποίες δεν θα υπάρξουν για τα επόμενα χρόνια χωρίς την επίλυση αυτής της διένεξης. Εκτιμήσαμε την κατάσταση αυτή καθαυτήν και μένουμε στην απόφαση αυτή και την υποστήριξή της» πρόσθεσε.
Η τελευταία επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2014. Τότε η καγκελάριος έδινε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Σαμαρά για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και τόνιζε ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έγιναν πάρα πολλά και η χώρα τήρησε τα υπεσχημένα». Ο Αλέξης Τσίπρας, στην αξιωματική αντιπολίτευση τότε, είχε το σύνθημα «go back, μαντάμ Μέρκελ», θεωρούσε τη γερμανίδα καγκελάριο την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης. Στο μεταξύ είναι ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός και υποδέχεται τη Μέρκελ στην Αθήνα ως τη σημαντικότερη σύμμαχό του στην ΕΕ. Η χώρα πέρασε και από τρίτο Μνημόνιο, αλλά 5 μήνες μετά τη λήξη του η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι ευσεβής πόθος.
Το τέλος του τρίτου Μνημονίου είναι για τη Μέρκελ το επιστέγασμα της πολιτικής διάσωσης του ευρώ από το 2010, στην οποία έχει βάλει τη δική της σφραγίδα. Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Μέρκελ θα επαναλάβει την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα σε πορεία μεταρρυθμίσεων. Αλλά όχι με την ίδια επιμονή που το έκανε όταν η χώρα ήταν στον «ορό» των εταίρων. Το πέρασμα στη χαλαρή επιτήρηση φάνηκε στην περίπτωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, όπου η Μέρκελ έκλεισε τα μάτια στην αθέτηση της υλοποίησής της από την κυβέρνηση Τσίπρα. Η «κόπωση» των εταίρων με την ελληνική κρίση είναι εμφανής. Η απειλή επιστροφής της Ελλάδας στον ESM θα είναι καταστροφική για τη χώρα, αλλά αφήνει αδιάφορη τη Μέρκελ μπροστά στην ιταλική κρίση, το Brexit, τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Ερντογάν.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ. Οι προτεραιότητες για τη γερμανίδα καγκελάριο άλλαξαν ριζικά. Η Μέρκελ έχει βρει τη διάδοχό της στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και είτε παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι το 2021 είτε αποχωρήσει νωρίτερα, αυτή η τέταρτη θητεία της είναι η τελευταία. Και σ’ αυτήν θα φροντίσει για την ευρωπαϊκή της παρακαταθήκη. Με τον Αλέξη Τσίπρα έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και συνεργασία σε κρίσιμα για την ίδια θέματα, όπως το Προσφυγικό και η πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως ανάχωμα στην εξάρτηση από τη Ρωσία και τη διείσδυση της Κίνας. Προϋπόθεση για αυτό είναι η διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα της ΠΓΔΜ. Η στήριξη αυτής της προσπάθειας αποτελεί και τη βασική στόχευση της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αθήνα.