Σχοινί κορδόνι την πάει τον τελευταίο καιρό τη δουλειά ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος προχθές όντως επιβεβαίωσε το νόημα της παροιμίας που λέει «μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»!

Επειτα από εννέα χρόνια στο θρανίο της τάξης όπου διδάσκει ο προφεσόρος των buzzer beaters Βασίλης Σπανούλης, προφανώς ο 29χρονος φόργουορντ έμαθε πώς γίνεται αυτή η δουλειά και όπως ο ίδιος παραδέχθηκε προχθές το βράδυ μετά το… παυσίλυπο τρίποντο της ισοφάρισης στα τελειώματα της κανονικής διάρκειας του αγώνα με την Μπασκόνια, «το έχω δει αυτό το έργο τόσες φορές από τον Μπίλη, που το τόλμησα κι εγώ και είμαι υπερήφανος διότι κατάφερα να μπω στα παπούτσια του…».

Εάν το χθεσινό τρίποντο ήταν το κορδόνι, τότε η άκρη του σχοινιού βρίσκεται στην Τιφλίδα: εκεί όπου στις 16 του περασμένου Σεπτεμβρίου στην εκπνοή του αγώνα Γεωργία – Ελλάδα ο Παπανικολάου με ένα λέι απ από τη σκαστή πάσα του Νικ Καλάθη έγραψε το 85-86, το οποίο σηματοδότησε την μετά βαΐων και κλάδων πρόκριση της Εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τότε ο λεγάμενος κουβάλησε πίσω το χρυσόμαλλο δέρας και προχθές το πήγε στο βυρσοδεψείο και το έκανε πάλι σένιο! Σένιο και Διαλεκτό, άλλωστε αυτό είναι κιόλας το όνομα του χωριού από το οποίο κατάγεται και μάλιστα εκεί βρισκόταν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2005 και έφυγε τρέχοντας από έναν γάμο για να γυρίσει στο σπίτι του παππού του και να προλάβει το τρίποντο του Διαμαντίδη στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ κόντρα στη Γαλλία!

Πιτσιρικάς ο Παπανικολάου ήθελε να μοιάσει στον πατέρα του «και να γίνω αστυνομικός, για να πιάνω τους… κακούς, μάλιστα του έπαιρνα κρυφά το πηλήκιο και έκανα τον καμπόσο»!

Δεν έγινε βεβαίως αστυνομικός, αλλά φαίνεται πως το παλιό απωθημένο ενυπάρχει ακόμη μέσα του και γι’ αυτό προχθές έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συλλάβει τους κακούς της Μπασκόνια!

Με ή χωρίς πηλήκιο, δεν έχει καμιά σημασία…

«Δεν πρόλαβα να σκεφτώ τίποτε εκείνη τη στιγμή. Ποτέ δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς σε τέτοιες στιγμές. Εάν μπεις σε αυτό το τριπάκι, το ‘χασες» σχολιάζει. «Ολοι οι παίκτες νιώθουν αυτοπεποίθηση και πιστεύουν ότι θα βάλουν ένα μεγάλο σουτ, ανεξαρτήτως συνθηκών. Το θέμα είναι να σημαδέψεις την ανισορροπία του αντιπάλου και να εκτελέσεις» σχολιάζει ο… Παντουνικολάου, όπως τον βάφτισαν προχθές το βράδυ στη μετάδοση της NOVA ο Δημήτρης Καρύδας και ο Χρήστος Καούρης.

Πάρτι

Παντουνικολάου ή «πανταχού παρών», αυτό είναι το παρατσούκλι που του κόλλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γκαρντ της ΑΕΚ και συμπαίκτης του στην Εθνική, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, εντυπωσιασμένος «επειδή μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο». Οντως αυτό αποτελεί το σπουδαίο χάρισμα του άλλοτε παίκτη του Αρη, της Μπαρτσελόνα, των Χιούστον Ρόκετς και των Ντένβερ Νάγκετς.

Προχθές ο Παπανικολάου ξεσάλωσε σε όλα τα επίπεδα: στην άμυνα, στην επίθεση (6/7 τρίποντα), στο transition, παντού και όχι μόνο εφ’ ω ετάχθη, πρόθυμος, αποφασισμένος και ικανός να προστρέχει ανά πάσα στιγμή σε βοήθειες, να κάνει deflections, να βάζει το κορμί του, να καλύπτει, να παίζει χωρίς την μπάλα, να αξιοποιεί την αδύνατη πλευρά και δεν συμμαζεύεται.

Ηταν όντως ένας (όχι ελβετικός, αλλά) αναντάμ παπαντάμ ελληνικός πολυσουγιάς, όπως τον είχε αποκαλέσει πριν από τρία χρόνια ο προπονητής των Νάγκετς Μάικ Μαλόουν.

Το δικό του ακαριαίο κτύπημα κράτησε ζωντανό τον Ολυμπιακό ο οποίος πρώτα έσωσε την παρτίδα και ύστερα την κέρδισε, ενώ στην επόμενη πράξη απόψε (22.00), απόντος και πάλι του Νίκολα Μιλουτίνοφ, δοκιμάζεται στο άντρο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης.

Τούτου δοθέντος ο Παπανικολάου έβαλε και την αφεντομουτσουνάρα του στο κάδρο των φυσικών αυτουργών, βαδίζοντας στα χνάρια του serial killer Βασίλη Σπανούλη, του Γιώργου Πρίντεζη, του Βαγγέλη Μάντζαρη και πάει λέγοντας…

Πάει λέγοντας ακόμη και με… αθυροστομία σαν αυτή που χρησιμοποίησε ο άλλοτε συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα και προχθεσινός αντίπαλός του, Μαρσελίνιο Χουέρτας, που σχολίασε μια πανηγυρική φωτογραφία του Παπανικολάου στο Instagram με την εξής φράση: «Χαίρομαι πάντοτε όταν σε βλέπω μα@@@@κα, αλλά όχι έτσι»!