Μάλλον απαισιόδοξες είναι οι ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου, στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1». Το γεγονός δε ότι η κοινοπραξία συμφώνησε με την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος-1», η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 9/1/2019 δίνει τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για αρνητικά αποτελέσματα, όπως σημειώνουν κυπριακά ΜΜΕ. Ενα αρνητικό αποτέλεσμα γκρεμίζει το αφήγημα που επιχειρεί εδώ και καιρό να χτίσει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ανάδειξη της χώρας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενα αφήγημα το οποίο – ακόμα και αν δεν ομολογείται ευθέως – η Λευκωσία εκτιμά ότι ενισχύει και την ασφάλεια της χώρας, λόγω της παρουσίας ενεργειακών κολοσσών στο νησί…
Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σημειώνουν ότι ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο με δεύτερη και αναθεωρημένη τεχνικά γεώτρηση στο ίδιο κοίτασμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αμέσως.
Στην επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1» που εκδόθηκε την Τετάρτη σημειώνεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας.
Ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους συνέστησε υπομονή, επαναλαμβάνοντας ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από τον στόχο Δελφύνη».
Την ίδια στιγμή ο κ. Λακκοτρύπης επιχείρησε να στρέψει την προσοχή σε άλλες γεωτρήσεις σημειώνοντας ότι το 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις δοκιμές αυτές θα περιλαμβάνεται και αυτή στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που ανεστάλη λόγω τουρκικών παρενοχλήσεων τον Φεβρουάριο του 2018. Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Αγκυρα θα ξεκινήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του νησιού. Το ζήτημα όπως είπε συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή όλοι να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα σημάνει πολιτικά μία γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τι αντιδράσεις θα υπάρξουν για να αποτραπεί ή όχι…
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την απαίτηση της Τουρκίας για συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, προτάσσοντας κατά το σύνηθες τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ανέφερε δε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με άλλες φόρμουλες αν υπάρχει φόβος για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι «μπορεί να γίνει μέσω της ΕΕ. Μέσω εταιρειών μπορεί να γίνει. Αν δεν θα γίνει μεταξύ κρατών να γίνει μέσω εταιρειών».