Μαζικές αποστολές φακέλων με ύποπτες σκόνες ή προκηρύξεις στην αγγλική ή την αραβική γλώσσα στάλθηκαν χθες σε δέκα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ταράζοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Οπως ωστόσο τελικά αποκαλύφθηκε, δεν ήταν παρά μία ακόμη γιγαντιαία «φάρσα» επιτηδείων.
Με πρώτο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου προχθές το βράδυ επτά υπάλληλοι του ιδρύματος κατέληξαν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση επειδή άνοιξαν τον φάκελο που έφτασε στην πρυτανεία του, αντίστοιχες αποστολές επιστολών έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και σε άλλα ανώτατα ιδρύματα. Οι επιστολές φέρονταν ότι έχουν αποστολέα από την Ινδία, ενώ στην πλειονότητά τους περιείχαν προκηρύξεις με φονταμενταλιστικό περιεχόμενο.
Οπως είναι φυσικό, άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας, ενώ στη Μυτιλήνη έφτασε αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας και κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για να αποκαλυφθεί ωστόσο τελικά ότι επρόκειτο απλά για σκόνη με την ιδιότητα απλά να ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟ ΧΗΜΕΙΟ. Επειτα από έλεγχο που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για «ποσότητα βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης».
Τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με το περιεχόμενο του φακέλου και αρχικά ανέφεραν ήπια συμπτωματολογία από το ανώτερο αναπνευστικό εισήχθησαν στο νοσοκομείο, παρέμειναν σε απομόνωση για προληπτικούς λόγους και αποχώρησαν μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα του Γενικού Χημείου.
Πάντως η περιπέτεια αυτή προκάλεσε χθες ολιγόωρη «παράλυση» στον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας, αν και σε μεγάλα ιδρύματα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έγιναν αντιληπτές από νωρίς οι διαστάσεις της υπόθεσης και δεν εκκενώθηκαν γραφεία.
Οδηγίες στάλθηκαν και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όπου και εντοπίστηκε χθες αντίστοιχος φάκελος ο οποίος «κατευθυνόταν» προς το γραφείο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κλήθηκαν άμεσα η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Μετά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι ύποπτοι φάκελοι έφτασαν σε εννέα ακόμη πανεπιστήμια της χώρας (το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς και Αρτας). Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία παρέλαβαν άμεσα τους φακέλους και τις προκηρύξεις για να τα ελέγξουν, ενώ στην επαρχία εκκενώθηκαν για λίγες ώρες τα γραφεία της διοίκησης των ιδρυμάτων.
Στα παραπάνω υπήρξαν και οι περιπτώσεις των «γενναίων», καθώς ο επικεφαλής του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Μουτζούρης άνοιξε ο ίδιος τον φάκελο, είδε μέσα σκόνη και κείμενα με ισλαμικό περιεχόμενο, αλλά δήλωσε μετά: «Δεν έδωσα σημασία και τον πέταξα».
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης, παραλήπτης ήταν ο πρύτανης του ιδρύματος Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ωστόσο ο φάκελος ανοίχτηκε στην πρυτανεία, έξω από το γραφείο του. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο φάκελος δεν ανοίχθηκε καν, αλλά κλήθηκε η Αστυνομία, ενώ στο ΕΜΠ παραλήπτης αναφερόταν ένας εκ των αντιπρυτάνεών του. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης τον τελευταίο μήνα στάλθηκαν δύο φορές παρόμοιοι φάκελοι στο γραφείο της διοίκησης. Οι φάκελοι ανοίχθηκαν και πετάχτηκαν.
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Υποπτα δέματα στάλθηκαν τις τελευταίες ημέρες και στην Αυστραλία, όπου αστυνομικές Αρχές ερευνούν την προέλευσή τους. Τα δέματα στάλθηκαν σε πολλές διπλωματικές αποστολές στη Μελβούρνη και την Καμπέρα, ενώ το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως «στοχευμένη επίθεση». Υποπτο πακέτο εντοπίστηκε και στο ελληνικό προξενείο στη Μελβούρνη. Οι υπάλληλοι του προξενείου ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες απομάκρυναν το ύποπτο δέμα. Μεταξύ των προξενείων που έλαβαν τέτοια δέματα είναι και το προξενείο των ΗΠΑ στη Μελβούρνη.