Μια αφορμή να ξανασυναντηθούμε με την ελληνική δημιουργία είναι η συμπλήρωση 70 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου μουσουργού Νίκου Σκαλκώτα. Το 2019 είναι έτος αφιερωμένο στη μνήμη του και η τέχνη του τιμάται μέσα από συνέδρια (ένα από αυτά διεθνές), συναυλίες και ποικίλες εκδηλώσεις, διαγωνισμό σύνθεσης και εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη», ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών σε συνεργασία με το Ιδρυμα Χουρμουζίου – Παπαϊωάννου.

Οι εορτασμοί ξεκινούν απόψε (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία αποδίδει πέντε από τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Σκαλκώτα, με μαέστρο τον κορυφαίο Λέον Μποτστάιν (θα προηγηθεί το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του ελληνικής καταγωγής σύγχρονου συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου). Στις μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και η συναυλία στις 10 Μαΐου με σολίστ τη βιολονίστα Τιάνγουα Γιανγκ, σε μουσική διεύθυνση Στέφανου Τσιαλή. Στις 17 Μαΐου το αθηναϊκό κοινό θα απολαύσει, εξάλλου, ένα πιανιστικό σόλο του σολίστ Αιναρ Στέεν Νέκλενμπεργκ, σε διεύθυνση του σπουδαίου Γιόαβ Τάλμι.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Εκτός από τις μουσικές εκδηλώσεις, η προσωπικότητα του Νίκου Σκαλκώτα θα αναδειχθεί μέσα από το μεγάλο διεθνές συνέδριο, όπου συνεργάζονται οι ελληνικοί φορείς που προαναφέρθηκαν, η Ελληνική Μουσικολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (19 Νοεμβρίου έως 1η Δεκεμβρίου). Οπως τόνισε ο διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, «μόλις προχθές έλαβα μια επιστολή από τη Διεθνή Μουσικολογική Εταιρεία, η οποία θα παρέχει την πολύτιμη αιγίδα της σε αυτό το πραγματικά διεθνές συνέδριο. Τον Νοέμβριο επίσης θα πραγματοποιηθεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων και ομιλιών στη Λευκωσία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου». Την ίδια περίοδο οι μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια έκθεση με υλικό από το Αρχείο Σκαλκώτα στον χώρο του Μεγάρου

Μουσικής Αθηνών. Οπως εξήγησε ο Χαρκιολάκης, «διερευνούμε την πιθανότητα αυτή η έκθεση να επεκταθεί και σε άλλους χώρους και φορείς πολιτισμού που επιθυμούν να συνεργαστούμε. Επίσης ετοιμάζουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά που θα διεξαχθεί στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης και εντάσσεται στον επιτυχημένο κύκλο “Συγχαρητήρια για τη μουσική σας”. Σημαντική ενέργεια στο πλαίσιο του Ετους Νίκου Σκαλκώτα είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής και έκθεσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ανάδειξης πολιτιστικού υλικού WITH, που προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τη δημιουργική επανάχρηση και έξυπνη εκμετάλλευση του περιεχομένου. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συγκεντρώσουν και να οργανώσουν το υλικό σε δικές τους συλλογές και εκθέσεις και να προβάλουν το οπτικοακουστικό περιεχόμενο και τα αντίστοιχα μεταδεδομένα. Ο διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης εξήγησε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και συγκεκριμένα με το Εργαστήρι Τεχνητής Νοημοσύνης και Μάθησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημιουργίας και θα σας δείξω τα πρώτα πειραματικά της στάδια».