Η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να ακροβατεί στο σκοινί των 151 βουλευτών, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται ο καθοριστικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει από τη διαμόρφωση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας έως την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Στο σημερινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο θα γίνει σαφές κατά πόσο ο Πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του αρχηγού των ΑΝΕΛ σε μια ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης. Πληροφορίες από το επιτελείο Καμμένου φέρνουν τον υπουργό Αμυνας να αποχωρεί από το «Πεντάγωνο» (άλλωστε χθες ευχαρίστησε τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για τη συνεργασία), αλλά για την ψήφο εμπιστοσύνης να επιτρέπει στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να επιβάλλει κομματική πειθαρχία μόνο για την καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Καθόλου τυχαία, ο Τσίπρας στη συνέντευξή του ανέφερε το «μοντέλο Κουβέλη», μιλώντας για τη στάση της ΔΗΜΑΡ την περίοδο 2013 – 2014. Τότε, παρότι ο τότε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στελέχη του κόμματος κατείχαν υπουργικές θέσεις – και, φυσικά, το κόμμα παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι την αποχώρησή του, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ. Για τα κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα ήταν η ιδανική λύση για τη συνέχεια της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της και, ως εκ τούτου, την τετραετία. Από τη στιγμή που φαίνεται πως το «μοντέλο Κουβέλη» στηρίζουν μόνο οι πιο αισιόδοξοι, το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα πλειοψηφία, πέρα από τον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό. Αλλιώς, οι πρόωρες εκλογές αναδεικνύονται ως το πιο πιθανό σενάριο – έστω και «εν ευθέτω χρόνω».
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που παίζει με την αριθμητική. Η ΝΔ τούς αποκαλεί «πρόθυμους» βουλευτές. Το Κίνημα Αλλαγής «γυρολόγους». Είναι έξι, ίσως και εφτά, ο ένας διαφορετικός από τον άλλο. Ομως όλοι μαζί αποτελούν την ετερόκλητη ομάδα πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης, εφόσον ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει. Και αυτό είναι ένα σενάριο που φαντάζει πιο κοντά από ποτέ, μετά τις δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προανήγγειλε πως το κόμμα δεν θα προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση, καθώς αυτή συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Σε ποιο κόμμα, όμως, αναφέρεται, από τη στιγμή που οι μόνοι που φέρονται έτοιμοι να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο είναι ο ίδιος ο Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά;
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο Κατσίκης επιβεβαιωθεί, η εμπιστοσύνη των «προθύμων» θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Οχι μόνο γιατί ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που σχεδόν τους απαρίθμησε ζωντανά στην τηλεόραση, παραδέχτηκε ότι θα υπάρχει «πολιτικό πρόβλημα» αν δεν συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών. Αλλά γιατί, αν τελικά αποτελέσουν τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία, θα έχει γίνει το πρώτο βήμα για τον διαμελισμό τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων – των ΑΝΕΛ, της Ενωσης Κεντρώων και του Ποταμιού.