Το θερμό φιλί που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος χθες το απόγευμα την Ανγκελα Μέρκελ στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και το καλό κλίμα στο δείπνο των δύο με τους συνεργάτες τους σε ταβέρνα στην Καστέλλα σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνογερμανικές σχέσεις και το κλείσιμο μιας πολύ δύσκολης εποχής.

Ο Πρωθυπουργός και η γερμανίδα καγκελάριος, οι άλλοτε εχθροί, εμφανίστηκαν χθες ως δύο πολύ καλοί εταίροι και αυτό αποτυπώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών, αλλά και στη χαλαρή βραδιά που ακολούθησε. Ουσιαστικά τα θερμά λόγια της Μέρκελ για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, όπως και τα εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρήθηκαν η τελευταία στήριξη της καγκελαρίου στον ιδεολογικό της αντίπαλο Τσίπρα. Στις δύο ώρες που διήρκεσε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών, αλλά και οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, επισημάνθηκε ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα στο οικονομικό πεδίο και έγινε εκτεταμένη αναφορά στην ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε διάφορα πεδία.

Από την πρώτη στιγμή της υποδοχής, ο Πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι η καγκελάριος έρχεται σε μια καλύτερη Ελλάδα που έπειτα από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Η Μέρκελ, ανταποδίδοντας, αν και φειδωλή, εξήρε την Ελλάδα για τα όσα κατάφερε και έδειξε ότι αυτό που την ενδιέφερε ήταν να πείσει πως μέσω της ελληνικής υπόθεσης ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Πρέσπες, το κυρίως πιάτο. Στο βασικό μενού στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και η συμφωνία των Πρεσπών που ενδιαφέρει πάρα πολύ τη γερμανική πλευρά. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση αναλύθηκε από τον Πρωθυπουργό και τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η Μέρκελ, στη συζήτηση ευρύτερα για τα Βαλκάνια και την ΠΓΔΜ, επικρότησε τη στάση του Τσίπρα για τη συμφωνία, δημόσια εξήρε τον ρόλο του, λέγοντας ότι είναι ευγνώμων στον Πρωθυπουργό, και διευκρίνισε πως είναι καλή και για την Ελλάδα.

Εμφανίστηκε αποστασιοποιημένη, όπως ήταν αναμενόμενο, από την εγχώρια πολιτική σύγκρουση και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας για τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε ότι θα πει σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις απόψεις της για τη συμφωνία, αλλά διευκρίνισε πως δεν νομίζει πως θα τον επηρεάσει και δεν θα επιχειρήσει να αλλάξει τη γνώμη του. Αρκετά έκπληκτη από την ερώτηση, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το Ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», ενώ επέμεινε πως η λύση του Ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ευρώπης.

Προβλήματα στα Σκόπια. Την αγωνία που καταγράφεται στο Μαξίμου για το Σκοπιανό επέτεινε και η χθεσινή αναβολή της συζήτησης στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Κι αυτό γιατί, αν και η συνεδρίαση επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα, η 24ωρη αναβολή αποδόθηκε και σε δυστοκία της κυβέρνησης Ζάεφ να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών στην τελευταία ψηφοφορία.

Το Προσφυγικό. Ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες είχε και το Προσφυγικό, όπου υπήρχε ταύτιση απόψεων ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί στο πεδίο των επιστροφών. Συμφωνήθηκε να υπάρξει πιο στενή συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας και επίσης ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν θα ισχύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης άλλων τρόπων στήριξης.

Η οικονομία. Κεντρικό θέμα ήταν η οικονομία και έγινε εκτενής συζήτηση για την αύξηση των γερμανικών επενδύσεων, που είναι και σημάδι εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Η Μέρκελ είπε στον Τσίπρα ότι η Γερμανία θέλει να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και παράλληλα να καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές, με στόχο και τη μείωση της ανεργίας.

Οι αποζημιώσεις. Από το τραπέζι δεν απουσίασαν και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, αν και δεν έγινε εκτενής συζήτηση. Εξάλλου και ο Πρωθυπουργός δεν ήθελε να είναι στην πρώτη γραμμή και το είπε και δημόσια, μιλώντας για απαράγραπτες εκκρεμότητες που άφησε η Ιστορία, και τόνισε: «Δεν ξεχνάμε τις αποζημιώσεις, αλλά προχωράμε μπροστά».