Στη συνέντευξή του στην Ελλη Στάη ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε λίγα περιθώρια στον εταίρο του και πέταξε την μπάλα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης – κυρίως, ασφαλώς εικάζει κανείς, του Ποταμιού. Με την τοποθέτηση, από τον Πρωθυπουργό, μιας ενδεχόμενης διαδικασίας επιβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας συνδέει πλήρως την παραμονή του στην καρέκλα του με το εθνικό θέμα. Στο Ποτάμι η διάσταση απόψεων εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι δεδομένη. Ο Σπύρος Δανέλλης κατέστησε ξεκάθαρο πως είναι έτοιμος να δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση αν αυτό είναι απαραίτητο για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών την οποία από την πρώτη στιγμή στηρίζει. Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς κι ο Σπύρος Λυκούδης, δηλώνουν θετικοί στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην κοινοβουλευτική διαδικασία όμως υπάρχουν, όπως θα δούμε παρακάτω, κι άλλες αποχρώσεις ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ανεξαρτήτως του αν ο Πάνος Καμμένος παραμείνει υπουργός ή όχι, έχουν πλέον μονάχα δυο καθαρές επιλογές, τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με θετική ψήφο ή έστω με αποχή από την ψηφοφορία ή την άρση της. Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους όμως να είναι κατακερματισμένη, μια τέτοια ψηφοφορία ανοίγει μια βεντάλια πιθανοτήτων.

Σενάριο πρώτο: Αποχώρηση στελεχών ΑΝΕΛ από υπουργεία αλλά όχι άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κύρωση συμφωνίας Πρεσπών με ψήφους βουλευτών αντιπολίτευσης.

Σενάριο δεύτερο: Αποχώρηση στελεχών ΑΝΕΛ από υπουργεία και άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών συνδέοντας την παραμονή του στην κυβέρνηση με το εθνικό θέμα και άλλες προτεραιότητες (π.χ. συνταγματική αναθεώρηση, προστασία πρώτης κατοικίας).

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος: «Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών».

Στην ψηφοφορία: Α) Με την Ολομέλεια της Βουλής σε πλήρη απαρτία, ήτοι και οι 300 βουλευτές, 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 6 βουλευτές από την αντιπολίτευση και τους ανεξάρτητους ψηφίζουν ναι. Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Β) Βουλευτές των ΑΝΕΛ ή/και της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητοι απέχουν της διαδικασίας και διευκολύνουν την επίτευξη πλειοψηφίας. Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της Βουλής με 150> θετικές ψήφους και ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει Πρωθυπουργός με την ανοχή της Βουλής. Γ) Δεν συγκεντρώνεται πλειοψηφία από «ναι» μεταξύ των παρόντων βουλευτών και ο Αλέξης Τσίπρας χάνει τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Συντάγματος:  «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει από τα καθήκοντά της την Kυβέρνηση, αν αυτή παραιτηθεί, καθώς και αν η Bουλή αποσύρει την εμπιστοσύνη της κατά το άρθρο 84. Στις περιπτώσεις αυτές εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37».

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης και τους υφυπουργούς.

Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».