Το έχει η μοίρα τους. Στο περσινό συναπάντημα που είχαν Λαμία και Παναθηναϊκός στο Κύπελλο, το γήπεδο θύμιζε… χιονοδρομικό κέντρο. Ετοιμο για σκι και όχι για ποδόσφαιρο. Οι υπεύθυνοι του αγώνα και ο διαιτητής, αντί για το προφανές, να αναβάλουν δηλαδή τον αγώνα, ανάγκασαν τις δύο ομάδες να παίξουν, παρά το γεγονός ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο χιόνι και η ορατότητα περιορισμένη λόγω της χιονόπτωσης που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Χθες χιόνι δεν υπήρχε, αφού είχε προλάβει να λιώσει τις προηγούμενες μέρες. Ομως… άνοιξαν οι ουρανοί. Η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς από το πρωί του αγώνα και ο αγωνιστικός χώρος δεν προσφερόταν ακόμα μια φορά για ποδόσφαιρο. Βαρύς, με νερό παντού, σταματούσε την μπάλα στα δύο μέτρα κάθε φορά που κάποιος ποδοσφαιριστής επιχειρούσε να πασάρει συρτά. Και δυσκόλευε ακόμα και τις πιο εύκολες φάσεις, όπως αυτή του 11′, που ο Επστάιν εκμεταλλευόμενος το λάθος του Κουλιμπαλί βρέθηκε φάτσα με την εστία, αλλά βρήκε περισσότερο νερό και λιγότερο μπάλα, με αποτέλεσμα αυτή να φύγει άουτ και ο Γερμανός να κοιτάζει απορημένος το γήπεδο.

Αυτό ήταν το σκηνικό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα χθες. Οι παίκτες προσπαθούσαν να παίξουν κάτι σαν ποδόσφαιρο, προσπαθούσαν να σηκώσουν την μπάλα για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Ηταν φανερό πως η τύχη, το πάθος και ο δυναμισμός θα ήταν τα τρία στοιχεία που θα έγερναν την πλάστιγγα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Λαμία ήταν εκείνη που στον… τσαμπουκά βγήκε κερδισμένη, με τον Παναθηναϊκό να εμφανίζεται μονάχα στο δοκάρι του Κουρμπέλη στο 39′ και από εκεί και πέρα να εξαφανίζεται μέχρι το 75′, όταν άρχισε να ασκεί πίεση.

Μέχρι τότε όμως η Λαμία είχε καταφέρει να προηγηθεί με το πέναλτι του Μπαράλες, έπειτα από αχρείαστο τάκλιν του Πούγγουρα μέσα στην περιοχή και να δημιουργήσει ακόμα μια σημαντική ευκαιρία, με τον Διούδη να βάζει «στοπ» σε σουτ του Δημούτσου. Οι γηπεδούχοι άρχισαν να φέρνουν… θύμησες της περσινής αναμέτρησης στον Παναθηναϊκό και να του υπενθυμίζουν πως μόνο εύκολος αντίπαλος δεν είναι και οι Πράσινοι κατάφεραν στο τελευταίο εικοσάλεπτο να βγάλουν αντίδραση.

Οχι όμως και να βρουν το γκολ της ισοφάρισης, που θα τους έδινε αυτόματα το μεγάλο προβάδισμα της πρόκρισης. Ο Δώνης, που παρακολούθησε το ματς από μπουθ για να μην εκτεθεί στη βροχή (λόγω της ίωσης που τον καθήλωσε στο νοσοκομείο τέσσερις μέρες), αποφάσισε να πάρει πολλά ρίσκα. Εβαλε τον Εμμανουηλίδη, έβαλε τον Μουνιέ, γέμισε την αντίπαλη περιοχή και οι Πράσινοι έγιναν πιεστικοί και άγγιξαν την ισοφάριση. Ομως οι αντιδράσεις τους στην τελική προσπάθεια ήταν κακές και αναποτελεσματικές. Με τον Βέργο να χάνει τεράστια ευκαιρία στο 74′, όταν είδε τον Αντέτζο να διώχνει την μπάλα πάνω στη γραμμή και στη συνέχεια τον Χατζηγιοβάνη να αποδεικνύεται μοιραίος παίκτης.

Στο 86′ από λάθος γύρισμα της άμυνας της Λαμίας ο Εμμανουηλίδης έδωσε για τον Χατζηγιοβάνη, αυτός θέλησε από πλάγια θέση να περάσει τον Κατσίκα και να μην πασάρει σε δύο ελεύθερους συμπαίκτες, αλλά ο τερματοφύλακας της Λαμίας έπεσε στα πόδια του και μπλόκαρε την μπάλα. Δύο λεπτά αργότερα και πάλι ο Χατζηγιοβάνης έχασε την ευκαιρία του αγώνα. Επειτα από σέντρα από τα δεξιά, ο νεαρός κατέβασε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι, πλάσαρε από τη μικρή περιοχή, αλλά είδε την μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ και τους Δώνη και Βέργο να του δείχνουν πως έπρεπε να γυρίσει την μπάλα.

Αυτή ήταν και η τελευταία ευκαιρία του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα 7 λεπτά καθυστερήσεων που κρατήθηκαν στο ματς και πλέον καλείται να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 σε 15 μέρες στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λαμία (Μάκης Χάβος): Μπαντής (60′ λ. τρ. Κάτσικας), Βασιλαντωνόπουλος, Αντέτζο, Ασίγκμπα, Πλιάτσικας, Τόμας, Μπεχαράνο, Δημούτσος, Επστάιν (66′ Μπερτόλιο), Καραμάνος (76′ Σκόνδρας), Μπαράλες.

Παναθηναϊκός (Μάκης Αγγελίνας): Διούδης, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Πούγγουρας, Γιόχανσον (70′ Μουνιέ), Ινσούα, Κουρμπέλης, Τζανδάρης (83′ Δώνης), Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης (62′ Εμμανουηλίδης), Βέργος.

Χωρίς εκτός έδρας νίκη σε «αυγή» έτους από το 2011

Οι διακοπές των Χριστουγέννων κάνουν… κακό στον Παναθηναϊκό παραδοσιακά. Και είναι χαρακτηριστικό πως οι Πράσινοι όποτε επιστρέφουν σε δράση και έχουν εκτός έδρας ματς να παίξουν λίγο μετά την Πρωτοχρονιά τα βρίσκουν σκούρα. Στη Λαμία χθες συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τον Παναθηναϊκό να μην κερδίζει το πρώτο ματς νέας χρονιάς αν αυτό είναι εκτός έδρας από το 2011 και τη νίκη επί της Ξάνθης με 2-0. Στις 4 Ιανουαρίου 2012 ήρθε ισόπαλος 1-1 με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, στις 5 Ιανουαρίου 2014 ηττήθηκε στο ίδιο γήπεδο με 1-0, στις 4 Ιανουαρίου 2015 ήρθε ισόπαλος στα Γιάννινα 0-0, ενώ στις 5 Ιανουαρίου 2017 ηττήθηκε στα Περιβόλια της Κρήτης από τον Πλατανιά με 1-0. Μάλιστα οι Πράσινοι είχαν ηττηθεί και σε εντός έδρας παιχνίδι το 2013, όταν φιλοξένησαν τον Λεβαδειακό και έχασαν με 1-2 στο Απόστολος Νικολαΐδης. Χθες, στη Λαμία, ήρθε ακόμα ένα «χαστούκι» στο πρώτο παιχνίδι μιας χρονιάς την τελευταία δεκαετία.