Η φετινή Πρέμιερ Λιγκ πιθανόν να είναι το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα τον τελευταίο αιώνα στην Αγγλία. Η στατιστική ανάλυση ξεκινά από τη σεζόν 1905-1906 όταν για πρώτη φορά συμμετείχαν 20 ομάδες στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Επίσης έγινε προσαρμογή των βαθμολογιών ώστε σε όλες τις σεζόν η νίκη να αποδίδει τρεις βαθμούς και όχι δύο όπως ίσχυε πριν από το 1981. Η Λίβερπουλ προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ με 54 βαθμούς και είναι μόλις η 12η ομάδα που έπειτα από 21 αγωνιστικές ξεπερνά το φράγμα των 52 πόντων. Στις προηγούμενες ένδεκα περιπτώσεις οι ομάδες κατέκτησαν τον τίτλο. Με μία σημαντική ωστόσο λεπτομέρεια: με 52 ή περισσότερους πόντους σ’ αυτό το σημείο του πρωταθλήματος είχαν πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η Λίβερπουλ έχει μόλις τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη Σίτι, που είναι η μικρότερη από τη σεζόν 1905-1906 για ομάδα που έχει συγκεντρώσει πάνω από 52 πόντους. Ας δούμε όμως τα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν γιατί η φετινή Πρέμιερ Λιγκ έχει πολλές πιθανότητες να είναι το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του τελευταίου αιώνα, όσον αφορά βέβαια την κούρσα για τη διεκδίκηση του τίτλου.

– Οι 54 βαθμοί που έχει συγκεντρώσει η Λίβερπουλ έπειτα από 21 αγώνες είναι η τέταρτη καλύτερη επίδοση στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος από τη σεζόν 1905-1906.

–  Κάθε ομάδα που είχε τουλάχιστον 52 βαθμούς σ’ αυτό το σημείο του πρωταθλήματος κατέκτησε τον τίτλο, αλλά η διαφορά της Λίβερπουλ με τη Σίτι είναι η μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

– Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η πρώτη ομάδα που συγκεντρώνει 50 βαθμούς έπειτα από 21 αγώνες αλλά δεν είναι πρώτη στη βαθμολογία.

– Οι 48 βαθμοί της τρίτης στη βαθμολογία Τότεναμ είναι κατά δύο περισσότεροι από την καλύτερη τρίτη των προηγούμενων χρόνων.

– Καμία ομάδα που βρισκόταν στην τέταρτη θέση στην 21η αγωνιστική δεν είχε περισσότερους βαθμούς από την Τσέλσι (44 πόντους). Μόνο η Αρσεναλ πριν από δύο σεζόν είχε επίσης τους ίδιους βαθμούς.

– Στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ οι τέσσερις πρώτες ομάδες στη βαθμολογία (Λίβερπουλ, Σίτι, Τότεναμ, Τσέλσι) πιθανόν να συγκεντρώσουν περισσότερους βαθμούς από κάθε άλλη φορά και να σπάσουν την επίδοση των 333 πόντων που σημειώθηκε στις δύο τελευταίες σεζόν.

Ανοίγει η ψαλίδα

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ωστόσο και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των μεγάλων και των μικρών. Η τελευταία στη βαθμολογία Χάντερσφιλντ έχει μόλις 10 βαθμούς ύστερα από 21 αγωνιστικές, που είναι οι λιγότεροι πόντοι έπειτα από 11 σεζόν. Επίσης οι 14 πόντοι της προτελευταίας Φούλαμ είναι αρνητικό ρεκόρ εξαετίας. Η λονδρέζικη ομάδα είναι μόλις μία από τις τέσσερις ομάδες στην περίοδο της Πρέμιερ Λιγκ που ενώ έχει 14 βαθμούς δεν βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας.