«Υπάρχουν αποφάσεις που δεν αντιστρέφονται ή σχεδόν δεν αντιστρέφονται. Οι περισσότερες αποφάσεις όμως δεν είναι έτσι. Μπορείς να τις αλλάξεις, να τις αντιστρέψεις. Είναι σαν πόρτες διπλής κατεύθυνσης» είχε πει το 2015 ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος. Τη φράση αυτή είχαν μάλλον στο μυαλό τους ο ίδιος και η σύζυγός του Μακένζι Μπέζος όταν ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο ήταν σε διάσταση. Οι χρυσοί ιδιοκτήτες της αμερικανικού κολοσσού της Amazon παίρνουν ένα χρυσό διαζύγιο, το οποίος κανείς δεν γνωρίζει και φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει αν θα έχει επιπτώσεις και στην εταιρεία τους.

Το ζευγάρι, που ήταν μαζί από το 1992 και έχει τέσσερα παιδιά, σε μια κοινή ανακοίνωσή του στο Twitter γνωστοποίησε την απόφασή του να χαράξει διαφορετικούς δρόμους. «Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με μια εξέλιξη στις ζωές μας. Οπως γνωρίζουν η οικογένεια και οι στενοί φίλοι μας, έπειτα από μια μακρά περίοδο εξερεύνησης της αγάπης και ενώ βρισκόμασταν σε διάσταση, αποφασίσαμε να πάρουμε διαζύγιο και να συνεχίσουμε την κοινή μας ζωή ως φίλοι… Μπορεί οι τίτλοι μας να είναι διαφορετικοί, παραμένουμε όμως οικογένεια και αγαπημένοι φίλοι» έγραψε ο Τζεφ Μπέζος στο Twitter. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το διαζύγιο αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην Amazon.

Ο διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό συμμετοχής 16,3%, ωστόσο σημαντικό είναι το ποσοστό που διαθέτει και η πρώην σύζυγός του Μακένζι, με την οποία ξεκίνησε την Amazon και θα μπορούσε να δικαιούται τη μισή περιουσία που απέκτησε το ζευγάρι στα 25 χρόνια κοινής ζωής, σύμφωνα με τους δικηγόρους. Το ζευγάρι έχει τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και οι δύο εργάζονταν στην εταιρεία επενδύσεων D. Ε. Shaw, και παντρεύτηκαν το 1993. Εναν χρόνο αργότερα, μετακόμισαν στο Σιάτλ, όπου ο Τζεφ Μπέζος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα online βιβλιοπωλείο, το οποίο μετεξελίχθηκε στη σημερινή Amazon, με τη Μακένζι να είναι βασικό μέλος της ομάδας της Amazon όταν άρχισε να λειτουργεί το 1995. Μάλιστα, σε μια εκδήλωση του Business Insider στο Βερολίνο τον περασμένο Απρίλιο, ο Τζεφ Μπέζος αποκάλυψε ότι η στήριξη της Μακένζι ήταν καθοριστική, όταν εκείνος ίδρυσε την Amazon ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα πώλησης βιβλίων, και πως τον πρώτο χρόνο εκείνη είχε αναλάβει τα λογιστικά της εταιρείας.

Η Amazon, που άρχισε τη λειτουργία της ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, προσφέρει τώρα στους πελάτες της μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων, από βιβλία, ηλεκτρονικά είδη και παιχνίδια έως λαχανικά σε χαμηλό κόστος, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε κατάστημα. Πάντως, αν η Μακένζι Μπέζος αποκτήσει ένα ποσοστό των μετοχών που ανήκουν στον πρώην σύζυγό της, δεν αποκλείεται να μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις ψήφους των μετόχων σχετικά με τα ψηφίσματα και να πιέσει για ενδεχόμενες αλλαγές στην εταιρεία.