Η επίσκεψη Μέρκελ έγινε για να «ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση που “ρηγματώνεται” μετά την “απόσταση” που παίρνουν οι ΑΝΕΛ» λέει με νόημα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής. Επίσης δηλώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 πως «έχει ολοκληρωτικά μεταλλαχθεί σε ένα παρηκμασμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που υιοθετεί πλήρως τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα» και συμπληρώνει πως οι πρώην σύντροφοί του σήμερα είναι «καρφωμένοι στις καρέκλες, τάζοντας και διορίζοντας» – ακόμη και με χαμένη τη δεδηλωμένη. Τέλος, σημειώνει πως η ΛΑΕ είναι σε εκλογική ετοιμότητα.
Ας ξεκινήσουμε από την πρόσφατη δήλωσή σας για την επίσκεψη Μέρκελ: «Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα ανοίγει τον χορό των διεθνών πιέσεων, των εκβιασμών και των υποσχέσεων των ίδιων κύκλων που θα δούμε στο επόμενο διάστημα, με κύριο στόχο την άμεση “τακτοποίηση” του θέματος, που τόσο πιέζει τους νατοϊκούς»…
Είδαμε το όργιο των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται στη γειτονική χώρα, προκειμένου να πεισθούν οι πολίτες της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν στο «άκαρπο» δημοψήφισμα ή να βρεθούν οι 80 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναφέρομαι στις πολυάριθμες επισκέψεις υψηλότατων αξιωματούχων από κάθε μεριά της Ευρώπης και της Αμερικής, οι οποίοι, με ταξίματα, παραινέσεις ή και με απειλές, καλυμμένες ή απροκάλυπτες, πίεζαν τους πολίτες και όλο το πολιτικό σύστημα να ευθυγραμμιστούν με την επιθυμία τους για άμεση ένταξη και αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Δεν κρύβεται άλλωστε ότι η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, και όσες άλλες επισκέψεις της ακολουθήσουν, εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση που «ρηγματώνεται» μετά την «απόσταση» που παίρνουν οι ΑΝΕΛ και να πιέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκρίνουν άρον άρον τη συμφωνία των Πρεσπών, πριν υπάρξουν άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις που πιθανά θα ματαίωναν ή θα καθυστερούσαν την έγκρισή της.
Στην ίδια δήλωσή σας λέτε πως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη.
Η πρόσφατη συνέντευξη του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τη δήλωσή μου πως αυτό είναι το πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Σημειώνω ότι όταν ρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός πώς θα προχωρήσει σε περίπτωση που ζητήσει και δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (151 ψήφους), τόνισε ότι «αυτό δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα, αλλά πολιτικό», διευκρινίζοντας ότι σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσει «εν ευθέτω χρόνω (!!) και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει».
Δηλαδή, καρφωμένοι στις καρέκλες, τάζοντας και διορίζοντας. Απογοήτευση…
Πολλοί λένε πως η διαφωνία της ΛΑΕ με τη συμφωνία των Πρεσπών την εγγράφει σε ένα σύνολο διαφωνούντων με ακροδεξιά – δεξιά απόχρωση…
Οποτε ασκεί κριτική η ΛΑΕ στο ευρώ και τη συνταγματοποίηση της λιτότητας, προτείνοντας το αυτονόητο, δηλαδή την προσπάθεια ανάκτησης συγκεκριμένων οικονομικών εργαλείων, όπως το εθνικό νόμισμα, μας κατηγορούν ότι συντασσόμαστε με τους ευρωπαίους ακροδεξιούς. Στη μάχη για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας έξω από τα συμβολαιογραφεία της χώρας, μας κατηγορούν ότι προστατεύουμε τα μεγάλα τζάκια και τα σπίτια με τις πισίνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία από την πρώτη στιγμή δημοσιοποιήσαμε με καθαρό τρόπο τη θέση μας. Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) είναι αντίθετη με αυτή τη νατοϊκή συμφωνία, αφού αυτή δεν συμβάλλει στην ειρήνη, στη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εξέλιξη που αποτελεί παράγοντα αστάθειας και ανασφάλειας για την Ελλάδα και για όλους τους γειτονικούς λαούς και χώρες. Υποστηρίζουμε το χτίσιμο σχέσεων καλή γειτονίας και συνεργασίας με όλους τους βαλκανικούς λαούς, έξω από τις ιμπεριαλιστικές επιδιαιτησίες, των ΗΠΑ (βλέπε ΝΑΤΟ) και της Γερμανίας (βλέπε ΕΕ), και αγωνιζόμαστε για την επίλυση των όποιων προβλημάτων, πάντα στη βάση του σεβασμού των συνόρων, της καλής γειτονίας, της ισοτιμίας και σε αντίθεση με τους εθνικισμούς και τους αλυτρωτισμούς.
Το φερόμενο ως διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, φτιάχνει έναν διάδρομο αριστερής πολιτικής μέχρι τις κάλπες για την κυβέρνηση;
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει, με όχημα την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, να αλιεύσει ψήφους και υποστήριξη από «ό,τι περισσεύει» από την αποσάρθρωση των μικρότερων κομμάτων της Βουλής. Φυσικά, θα επιχειρήσει να εμφανίσει αυτές τις εξελίξεις ως «μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ως μια «νέα πορεία» αριστερής πολιτικής. Δεν θα πείσει όμως κανέναν.
Προσφάτως περιοδεύσατε σε γειτονιές του Πειραιά. Τι εισπράττετε ως τάση του κόσμου;
Η πρόσφατη περιοδεία της ΛΑΕ στον Πειραιά μάς εξέπληξε όλους, θετικά. Περπατήσαμε σε περιοχές του Πειραιά που έχουν πληγεί άγρια από τις πολιτικές αποβιομηχάνισης της ΕΕ και τη λιτότητα των Μνημονίων, όπου η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και η φτώχεια δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά καθημερινότητα όλων. Παράλληλα, όμως, είδαμε και μια διαφορετική Ελλάδα. Την Ελλάδα των ανθρώπων του μόχθου, των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας, του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίους που λέει ότι παρά τα προβλήματα, παρά τις απογοητεύσεις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα για την αξιοπρέπεια της ζωής μας. Και αυτό ήταν το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα από την περιοδεία του κλιμακίου της ΛΑΕ στον Πειραιά.
Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας το κενό που δημιουργείται από τα Αριστερά του από την ενίσχυση της ριζοσπαστικής και συνεπούς Αριστεράς, προσπαθεί να πιαστεί από τα δεξιά του, προσπαθώντας να διεμβολίσει τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015 έχει ολοκληρωτικά μεταλλαχθεί σε ένα παρηκμασμένο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που υιοθετεί πλήρως τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και ως τέτοιο κόμμα καταστρώνει την προεκλογική του τακτική για τη διείσδυση στον κεντρώο χώρο.
Η ΛΑΕ πώς θα κινηθεί ενόψει εκλογών;
Η ΛΑΕ δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για να σταματήσει η λιτότητα της μνημονιακής λεηλασίας. Επιδιώκει την συσπείρωση και συνεργασία, αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Γνωρίζουμε ότι είναι επιθυμία αριστερών και δημοκρατικών πολιτών και κάνουμε ό,τι μπορούμε να πραγματοποιηθεί. Είμαστε σε προεκλογική ετοιμότητα. Πιστεύουμε ότι η παρουσία της ΛΑΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή είναι σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για δημοκρατικές ανατροπές των πολιτικών της λιτότητας και την υπεράσπιση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.