Ο χειμώνας δεν είναι ακριβώς η αγαπημένη εποχή των δρομέων αφού μεταξύ κρύου, βροχής και χιονιού πασχίζουν να κρατήσουν το πρόγραμμα των προπονήσεών τους. Τώρα που ο Τηλέμαχος και η Υπατία σαρώνουν τη χώρα μας, εκείνοι που παίρνουν τους δρόμους μπορούν να δοκιμάσουν το «ήσυχο τρέξιμο», μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει πιο αργό κι απαλό τρέξιμο που είναι όμως πολύ αποτελεσματικό στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.
Η τεχνική αυτή πήρε το όνομά της, όπως είναι αναμενόμενο, από τη μείωση των θορύβων που παράγει το σώμα ενώ κινείται. Η ελάττωση της ταχύτητας είναι το κλειδί για την επιτυχία της. «Κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα, το βάρος του σώματός μας περνάει επτά φορές μέσα από τους τένοντες και τις αρθρώσεις. Οπότε χρειάζεται να μειώσουμε αυτήν τη δύναμη» σχολιάζει ο αυστραλός προπονητής τρεξίματος Ρικ Μιραμπέλα μιλώντας στo περιοδικό «Men’s Health». Δοκιμάζοντας λοιπόν αυτή την τακτική, ο δρομέας καταφέρνει να κάνει ακόμα και την πιο γρήγορη διαδρομή πιο ήπια, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης προβλημάτων στα γόνατα και στους αστραγάλους.
«Για τη βελτίωση της απόδοσης πρέπει να περνάμε λιγότερο χρόνο στο έδαφος και να τρέχουμε περισσότερο ήσυχα» τονίζει ο Μιραμπέλα. Για να το πετύχουν αυτό οι πρωτάρηδες πρέπει να κάνουν 180 με 190 βήματα το λεπτό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προσγειώνονται στο έδαφος πρώτα με τα δάχτυλα και όχι με τη φτέρνα. Αλλωστε, οι περισσότεροι δρομείς που κινούνται πιο βαριά πετυχαίνουν περίπου στα 150 βήματα το λεπτό και τα πέλματά τους περνούν περισσότερο χρόνο στο έδαφος παρά στον αέρα, επιβαρύνοντας σημαντικά τις αρθρώσεις. Ολοι, προσαρμόζοντας τον ρυθμό ώστε να επιτύχουν τον συγκεκριμένο αριθμό βημάτων, θα χαλαρώσουν πιο φυσικά τα πόδια αγγίζοντας το έδαφος κι έτσι ο αντίκτυπος θα είναι πιο θετικός σε ολόκληρο το σώμα. Ενα κόλπο για να έρθει πιο γρήγορα η συγκεκριμένη τεχνική είναι να είναι το σώμα (αλλά και το πνεύμα βέβαια) όσο πιο χαλαρό γίνεται. Ακούγοντας τον ήχο των ποδιών που γλείφουν το οδόστρωμα, μπορεί ο καθένας να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές. Για τη μετάβαση στο ιδανικό «ήσυχο τρέξιμο» θα χρειαστούν κάποιοι μήνες και, όπως ακριβώς και στο τρέξιμο, υπάρχουν κάποια κόλπα που εφόσον συμπεριληφθούν στην καθημερινή προπόνηση μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Μια καλή ιδέα ώστε να βελτιωθεί η «προσγείωση» του πέλματος στο έδαφος είναι ο ασκούμενος να κάνει σκοινάκι τακτικά. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους του σώματος, των γλουτών και των γαμπών, αφού αυτό θα μετακυλήσει και στον τρόπο που το σώμα όλο κινείται.