Παλιά πλην επίκαιρη η ρήση για την εξουσία που, σε παραλλαγές, αποδίδεται σε διαφόρους: «Στην κορυφή των πυραμίδων ανεβαίνουν οι αετοί και οι σαύρες». Ειδικά τώρα που γεγονότα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας εξελίσσονται ολοκληρωτικά ερήμην των πολιτών της, εις βάρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, των εθνικών συμφερόντων μα και της ασφάλειας της χώρας.

Η Ελλάδα τρίζει συθέμελα: η οικονομία, η κοινωνία, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η διεθνής θέση και η εθνική ακεραιότητά της, βρίσκονται όλα ταυτόχρονα στην κόψη του ξυραφιού. Η ισορροπία, εξωτερική και εσωτερική, που έχει κλονιστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, κοντεύει πλέον αληθινά να χαθεί. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να είναι έργο «αετών». Δεν βρίσκονται τέτοιοι στην εξουσία. Το άλλο είδος είναι που μας έφτασε ώς εδώ. Είναι το είδος που αντί να βαδίζει έρπει μέχρι να ανέβει στην κορυφή. Γιατί τι άλλο είναι τα πρωτοφανή ψέματα με τα οποία η κυβέρνηση πήρε και άσκησε την εξουσία και, τώρα, βαυκαλίζεται ότι θα καταφέρει να τη διατηρήσει;

Στην προχθεσινή του συνέντευξη Τύπου με τη… Μάνταμ Μέρκελ, ο Τσίπρας, που τώρα χωρίς ντροπή πατόκορφα τη γλείφει, είπε τόσα και τέτοια εξόφθαλμα μαζεμένα ψέματα ώστε θα του έπρεπε… βραβείο: ο αναγνώστης ας ανατρέξει στο χθεσινό φύλλο των «ΝΕΩΝ», 11/1, σελ. 8, όπου καταγράφονται εμπεριστατωμένα στην πλήρη έκτασή τους. Ωμά και ανερυθρίαστα, χοντρά ψέματα, σε οξεία σύγκρουση με όλα τα επίσημα μεγέθη, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα για τη χώρα που παρέλαβε και η οποία βρίσκεται πλέον σε ασύγκριτα δυσμενέστερη θέση από αυτήν που σε λίγο παραδίδει. Τα όσα χωρίς ίχνος ντροπής είπε δεν προσβάλλουν μόνον την αλήθεια μα και τη νοημοσύνη κάθε πολίτη και την κοινή γνώμη στο σύνολό της. Προσβάλλουν όμως εξίσου και το πολίτευμα: όταν ένας πρωθυπουργός φτάνει σε αυτό το σημείο να διαστρέφει τόσο άγρια την πραγματικότητα δεν υπάρχει πλέον κανένα σημείο αναφοράς στη λειτουργία της δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η δήλωσή του ότι θεωρεί την πορεία της οικονομίας το «ατού» της κυβέρνησής του – το Διαδίκτυο πέρασε μεγάλες στιγμές…

Την ίδια ώρα, η έρευνα της Δικαιοσύνης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι φέρνει πλέον στο φως τα αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός έδινε την άλλη διαβόητη συνέντευξη Τύπου είχε πλήρη επίγνωση ότι όχι απλώς υπήρχαν νεκροί μα και ότι ο αριθμός τους ήταν ήδη πολύ υψηλός. Κι όμως: είχε το θράσος να κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα! Κρύφτηκε και πάλι στο ψέμα. Επί πτωμάτων.

Τέτοιας έκτασης και σημασίας εξαπάτηση από την κορυφή της πυραμίδας δεν την αντέχουν ούτε η δημοκρατία ούτε η χώρα. Οπως δεν αντέχουν τους χειρισμούς του σε σχέση με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Οι ιδέες αυτές ισοδυναμούν ευθέως με πραξικόπημα. Και, αν εφαρμοστούν, ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Η εμμονή με τη διαβόητη συμφωνία των Πρεσπών για την οποία (και όχι μόνο) η πάλαι ποτέ «Μάνταμ γκόου μπακ» ήρθε στην Αθήνα να βοηθήσει τον άνθρωπό της, δεν απειλεί πια μόνον τα εθνικά συμφέροντα. Απειλεί ευθέως και την ίδια τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Οχι αετοί. Σαύρες.