Είναι το οξύμωρο του σχήματος που το κάνει ενδιαφέρον. Στις 25 Νοεμβρίου οι ποδοσφαιριστές της Serie A, ανάμεσά τους και αυτοί της Γιουβέντους και της Μίλαν, εμφανίστηκαν με μια κόκκινη γραμμή στα πρόσωπά τους ως ένδειξη συμπαράστασης προς τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικά αυτών που πέφτουν θύματα βίας.
Την Τετάρτη, οι ίδιοι παίκτες της Γιουβέντους και της Μίλαν θα αγωνιστούν στην Τζέντα, για το Σούπερ Κύπελλο Ιταλίας, ενώπιον ενός κοινού που αποδέχεται τον διαχωρισμό ανδρών – γυναικών στις εξέδρες.
Οι γυναίκες δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλο το γήπεδο παρά μόνο στην «οικογενειακή εξέδρα», γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ιταλική κοινή γνώμη. Με καθυστέρηση βέβαια γιατί είναι γνωστό τοις πάσιν πως στη συγκεκριμένη χώρα οι γυναίκες μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δικαίωμα να παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες.
Αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο την ιταλική λίγκα να αποδεχτεί την πρόταση των Σαουδαράβων να φιλοξενήσουν τον αγώνα. Το γιατί το εξηγεί η οικονομική συμφωνία. Επτά εκατ. ευρώ πρόσφεραν οι Σαουδάραβες. Από 45% θα λάβουν οι δύο ομάδες και το υπόλοιπο 10% θα καταλήξει στο ταμείο της λίγκας.
Οι εμπνευστές της εξαγωγής του αγώνα υπερασπίζονται τα τείχη τους, ο λαϊκιστής και δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι αρνείται να παρακολουθήσει ένα παιχνίδι στο οποίο θα προσέλθουν γυναίκες με μπούρκα και βέλο, τη στιγμή που καλύπτει με τη στάση του τους ρατσιστές των γηπέδων, ενώ μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων επικαλούνται τη δολοφονία του Κασόγκι ως επιχείρημα για να μην ταξιδέψουν οι δύο ιταλικές ομάδες στην Τζέντα.
Υπάρχουν και οι ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν ενώπιον των κεντρικών γραφείων της Γιουβέντους και απαίτησαν οι παίκτες της ομάδας να βάλουν ένα μαύρο σημάδι στο πρόσωπό τους κατά τη διάρκεια του αγώνα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Υποκρισία. Καμία χώρα της Δύσης δεν καταδικάζει ανοιχτά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ ειδικά η Ιταλία διατηρεί τις καλύτερες οικονομικές σχέσεις με την Τζέντα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Και όπως είπε και η Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι, «μην περιμένετε από το ποδόσφαιρο να σώσει τον κόσμο».