Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Επιβεβαιώθηκε με το «άδειασμα» που επιφύλαξε στον αρχηγό της Πάνο Καμμένο η υφυπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αν και ευνοημένη, αφού τον περασμένο Αύγουστο επέστρεψε στο κυβερνητικό σχήμα από το οποίο είχε απομακρυνθεί το 2016 χωρίς καλά καλά να το καταλάβει – το είχε μάθει από την τηλεόραση! Κατά τον ίδιο μάλλον ανορθόδοξο τρόπο, άλλωστε, είχε γίνει τότε υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων καταλαμβάνοντας το πόστο του παραιτηθέντος Παναγιώτη Σγουρίδη.
Η Χρυσοβελώνη ήταν εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ και βρισκόταν στον «αέρα» δίνοντας ραδιοφωνική συνέντευξη όταν χτύπησε το κινητό της: «Μόλις τώρα μου τηλεφωνεί ο Αλέξης Τσίπρας, συγγνώμη αλλά πρέπει να κλείσω για να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό…» είπε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους, τους οποίους ενημέρωσε αργότερα ότι θα είναι η νέα υφυπουργός Μεταφορών. Το «όνειρο» όμως δεν διήρκεσε πολύ. Σε οκτώ μήνες απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση όπως μπήκε – χωρίς να την ενημερώσει κανείς. Δεν είχε κρύψει την πικρία της, αν και είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα του Καμμένου να εισηγείται στον Πρωθυπουργό ποιον να βάλει και ποιον να μη βάλει στη συγκυβέρνηση. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω καμία απολύτως οργή και αγανάκτηση που δεν κατέχω τη θέση της υφυπουργού, άλλωστε αυτές οι θέσεις είναι προσωρινές. Εμένα αυτό που με πείραξε είναι ότι δεν ειδοποιήθηκα από τον πρόεδρο του κόμματός μου και το έμαθα από την τηλεόραση» είχε πει.
Αυτή τη φορά όμως η Χρυσοβελώνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποστεί και πάλι ένα τέτοιο χουνέρι. Γι’ αυτό φρόντισε εγκαίρως να διαμηνύσει με τον τρόπο της στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι δεν είναι αναλώσιμη, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την απόφασή του να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς του λόγω της διαφωνίας του με τη συμφωνία των Πρεσπών. «Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα, ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε» δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, η οποία δεν παρέλειψε να εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ευχόμενη μάλιστα το έργο αυτό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με τη λήξη της τετραετίας «και βεβαίως να δοθεί και άλλη μία τετραετία σε αυτή την κυβέρνηση», καθώς «διανύει το πιο παραγωγικό κομμάτι της θητείας της».
Επί της ουσίας η υφυπουργός δήλωσε παρούσα στη μετά Καμμένο εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας μια ακόμα σταγόνα στο ξεχειλισμένο ποτήρι της οργής του προέδρου της, ο οποίος βλέπει τον έναν μετά τον άλλον να πηδούν από το καράβι αναζητώντας απάνεμο λιμάνι προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Αλλά και να υπήρχε η περίπτωση να συνταχθεί με τη «γραμμή» του Καμμένου ή έστω να μεταπειστεί, αυτό κατέστη πρακτικά αδύνατον – ο ίδιος δεν σήκωνε ούτε το τηλέφωνο όταν τον κάλεσε για τις χριστουγεννιάτικες ευχές, όπως παραπονέθηκε η Χρυσοβελώνη. Ούτε αποκρίθηκε στα e-mail που του είχε στείλει προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, αν και μη κοινοβουλευτική υπουργός – άρα δεν θα κληθεί να ψηφίσει στη Βουλή – φαίνεται να συζητεί.
Σε κάθε περίπτωση δεν συμφωνεί με την απόφαση Καμμένου να πάρει τους υπουργούς του και να φύγει από την κυβέρνηση. Η ίδια λέει ότι θέλει πρώτα να διαβάσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και εφόσον κρίνει ότι είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, τότε «δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό».
Ο Καμμένος υποψιάζεται ότι κάτι γίνεται κάτω από τη μύτη του και γι’ αυτό φέρεται έξαλλος με τους διαφωνούντες για τους οποίους δεν κρύβει τις διαθέσεις του. Τη Χρυσοβελώνη δεν την κάλεσε καν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Βέβαια η υφυπουργός Εσωτερικών δεν είναι βουλευτής, θεωρητικά όμως ως κυβερνητικό στέλεχος των ΑΝΕΛ θα μπορούσε να παραστεί σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, από την οποία κρίνεται η ίδια η επιβίωση των ΑΝΕΛ. Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι οριακή και οι τάσεις (δια)φυγής προς τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούν τις αντιδράσεις του υπουργού Αμυνας που μιλά για «αποστασίες» και οι όποιες παρασκηνιακές συνεννοήσεις εν αγνοία του θεωρούνται ως παραβίαση της συμφωνίας που είχε κάνει ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μη συμπεριληφθεί κανείς από τους ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσον αφορά την άλλοτε στενή συνοδοιπόρο και φίλη του στο κόμμα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία ξιφουλκούσε είτε ως βουλευτής (είχε εκλεγεί στις διπλές εκλογές του 2012) είτε ως εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ εξ ονόματός του (όπως τότε, τον Ιούνιο του 2015, που «άδειασε» δημοσίως με ανακοίνωσή της τον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Καμμένο για ακραία ανάρτησή του στο Facebook, με αποτέλεσμα εκείνος να τη βουτήξει από το πέτο στα σκαλιά της Βουλής λέγοντάς της «ποια είσαι εσύ που νομίζεις ότι εκφράζεις το κόμμα;»), είναι μόλις ένα βήμα πριν από την οριστική ρήξη. Προς το παρόν η ίδια ρίχνει το κύριο βάρος της στην προώθηση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που αναμένεται στη Βουλή. Ενα φαινόμενο το οποίο, όπως έχει πει η προερχόμενη από τη ΝΔ υφυπουργός Εσωτερικών, ενθουσιάζοντας κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι ασύνδετο με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική».