Χωρίς ανακοίνωση αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε η γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil και QatarPetroleum στον στόχο Δελφύνη-1 του Τεμαχίου 10 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με την απόφαση της εταιρείας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας να τηρήσουν σιγήν ιχθύος να πυροδοτεί σενάρια αποτυχίας των ερευνών και μηδενικών ευρημάτων υδρογονανθράκων.
Το γεωτρύπανο Stena Icemax είναι στον στόχο Γλαύκος στο ίδιο τεμάχιο και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν τον Φεβρουάριο με την ολοκλήρωση και της δεύτερης γεώτρησης, όπως τόνισε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συστήνοντας σε όλους «υπομονή».
Το γιατί δεν έγιναν ανακοινώσεις, ωστόσο, θα μπορούσε εκτός από αποτυχία ευρημάτων στον πρώτο στόχο να ερμηνευθεί ίσως και ως επιθυμία διατήρησης χαμηλών τόνων απέναντι στην εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας.
Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ακόμα και αν δεν βρέθηκε αέριο στον στόχο Δελφύνη, αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τον στόχο Γλαύκο, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Σε κάθε περίπτωση το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται, οι εταιρείες διατηρούν το ενδιαφέρον τους αμείωτο και εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά το Κυπριακό.
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Αντίστοιχα κινείται και η Τουρκία, με τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συγκεντρώνουν την προσοχή των αναλυτών, καθώς η ανακοίνωση ότι ξεκινούν τουρκικές γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Συγκεκριμένα, μια γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα τεμάχια που σύμφωνα με την Αγκυρα ανήκουν στην αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου δεν είναι παρά ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στην παγίωση της διχοτόμησης, η οποία σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται πιο απειλητική από ποτέ. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ΕΕ εάν υλοποιηθεί μία τέτοια κίνηση και τελικά πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοι της Λευκωσίας…
Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η διέλευση των αγωγών από το έδαφός της, διαμηνύοντας ότι σε κάθε άλλη περίπτωση οι όποιες έρευνες θα καταστούν «ανώφελες». Την ίδια στιγμή η επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό τοποθετείται από την πλευρά της Αγκυρας τον Μάιο, με τον Τσαβούσογλου να ζητεί προαποφασισμένη ατζέντα και να αποκλείει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
Απέναντι στις εξελίξεις αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας επιμένουν να συστήνουν ψυχραιμία, υπομονή και χαμηλούς τόνους, καθώς οι σπασμωδικές κινήσεις εκτιμάται ότι εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της Τουρκίας και όχι τα συμφέροντα της Λευκωσίας. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Κύπρο δεν εξαντλείται στο Τεμάχιο 10 και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, καθώς το νησί έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία για τα συμφέροντά τους. Το ερώτημα που παραμένει είναι τι λύση θα αποφασίσουν να δώσουν στο Κυπριακό όταν έρθει η στιγμή και πού θα οδηγήσουν τις εξελίξεις.