Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα πλασαρίστηκε από το Μαξίμου, πριν καν εκείνη πατήσει το πόδι της σε ελληνικό έδαφος, ως μια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Οχι μόνο γιατί η ηγέτιδα της ηγέτιδας ευρωπαϊκής δύναμης ήρθε να τον στηρίξει ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τις Πρέσπες, αλλά κι επειδή η Ανγκελα Μέρκελ ανήκει σε ένα από τα αδελφά κόμματα της ΝΔ. Για να το πούμε αλλιώς, οι συριζαίοι μπορούσαν, επικαλούμενοι το ταξίδι της στην ελληνική πρωτεύουσα, να διατείνονται πως οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ευρωπαϊκή πολιτική του οικογένεια δεν είναι και τόσο στενές όσο οι νεοδημοκράτες αναφέρουν. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Τι λέει η άλλη πλευρά για τις επαφές του γαλάζιου αρχηγού με τους ευρωπαίους εταίρους του;

ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ. Το πιο πρόσφατο μητσοτακικό ταξίδι εκτός συνόρων έγινε στις 3 Ιανουαρίου στη Βαυαρία. Και αυτό σημειώνουν από την κεντροδεξιά παράταξη ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα των καλών σχέσεων του Μητσοτάκη με τους συμμάχους του στην Ενωση. Αιτία; Ηταν ο επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στην πρώτη για το 2019 ετήσια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), η οποία γίνεται παραδοσιακά στο Kloster Seeon, ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων.

Εκεί είχε την ευκαιρία να μιλήσει για μια ακόμη φορά με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ και με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ. Οπως υπογραμμίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον του νεοδημοκράτη προέδρου εκείνος κι ο Spiteznkandidat των ευρωπαίων συντηρητικών έχουν αναπτύξει «μια στενή πολιτική φιλία» – την οποία επιβεβαιώνουν όσα δημοσίως λέει για τον Μητσοτάκη ο Βέμπερ, αλλά και το γεγονός πως η ΝΔ ήταν ένα από τα πρώτα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Γερμανού εντός του ΕΛΚ.

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ, για παράδειγμα, ο Βέμπερ από βήματος είπε: «Ενα πράγμα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα. Η φωνή του Κυριάκου στην Ευρώπη είναι ισχυρή. Εχει κερδίσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό των ηγετών σε ολόκληρη την ένωσή μας και όλοι γνωρίζουν ότι όταν μιλάει ο Κυριάκος, στο μυαλό του έχει το καλό του ελληνικού λαού». Στη Βαυαρία, παρεμπιπτόντως, ο Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του CSU δήλωσε στα γερμανικά μίντια πως έχει μια «πολύ καλή προσωπική σχέση» με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ενδιαφέρουσα από σημειολογικής άποψης λεπτομέρεια; Παρότι, πολλά από τα μέλη του ΕΛΚ – ανάμεσά τους και η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης – στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, η συντηρητική πολιτική οικογένεια δεν έχει κάνει δημοσίως καμία σύσταση στο μέλος της, τη ΝΔ, επειδή δεν προτίθεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ SUCCESS STORY. Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε, δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι εκείνος σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με Ευρωπαίους εκφράζει την πάγια θέση του κόμματός του για τις Πρέσπες «ακριβώς όπως την αρθρώνει μπροστά στις κάμερες». Κι αυτοί, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, «κατανοούν πλήρως» τα επιχειρήματά του.

Παράλληλα, από την Πειραιώς τονίζουν συχνά πως πλέον στο ΕΛΚ έχουν πειστεί ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο success story της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Το πρώτο, δηλαδή, συστημικό κόμμα που τα δημοσκοπικά ποσοστά του δείχνουν ότι μάλλον θα κερδίσει μια εκλογική αναμέτρηση με τους λαϊκιστές. «Η επιρροή της ΝΔ», σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, «εντός του ΕΛΚ έχει ενισχυθεί».

Ειρήσθω εν παρόδω, ως ενδεικτικό του στάτους του εν αναμονή πρωθυπουργού, που έχει κατακτήσει ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρουν και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου για το πρόσωπό του. Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα μετρούν 13 συνεντεύξεις, άρθρα και ρεπορτάζ σε ξένα μίντια, κοινό στοιχείο των οποίων είναι θετικές αναφορές τους στον Μητσοτάκη – σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, στα πλαίσια συγκρίσεων με τον Αλέξη Τσίπρα.