Τα είπε και μάλιστα νεράκι τα κάλαντα των Φώτων, ως έχων έννομο συμφέρον κιόλας, το περασμένο Σάββατο ο Φώτης Βασιλόπουλος!

Πήρε, λοιπόν, ο 33χρονος πλέι μέικερ του Ιωνικού Νικαίας το τριγωνάκι του και βγήκε στη γύρα στον εκτός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος της Α2 με τον Εθνικό Πειραιώς (76-137), σε μια συζυγία δημιουργικών πλανητών: ελόγου του, την παραμονή της ονομαστικής εορτής του, μοίρασε 22 ασίστ καταρρίπτοντας κάθε καταγεγραμμένο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και έπειτα από 24 ώρες είδε τον συνάδελφό του Βασίλη Σπανούλη να αφήνει πίσω του τον Δημήτρη Διαμαντίδη και να αναρριχάται στο Εβερεστ!

Κρίμα πάντως που αυτές τις 22 ασίστ (χώρια οι 20 πόντοι) ο Βασιλόπουλος τις έδωσε στο γήπεδο Παναγιώτης Σαλπέας του Πειραιά και όχι στον «Πλάτωνα» της Νίκαιας, στη σκηνή του οποίου στις 24 Ιανουαρίου του 1981 παρουσιάσθηκε η ελληνική εκδοχή της ταινίας «Καπνισμένες κάννες» με τους 73 πόντους του Παναγιώτη Γιαννάκη και τους 62 του Νίκου Γκάλη (Ιωνικός – Αρης 113-114). «Επιφυλάσσομαι για το ματς του δευτέρου γύρου» απαντά γελώντας, αλλά και με… απειλητικό υπονοούμενο, ο εκ Παλαιού Φαλήρου ορμώμενος γκαρντ, ο οποίος πριν από τη φανέλα του Ιωνικού φόρεσε αυτές του Πανιωνίου, της Χαλκίδας, της ΑΕΚ, της Δάφνης, του Παγκρατίου, του Πανελευσινιακού, του Εθνικού Πειραιώς και του Φάρου Κερατσινίου.

«Ηταν πολλοί οι πόντοι, γι’ αυτό έγιναν πολλές και οι ασίστ μου» τονίζει και εξηγεί: «Μπορεί το ρεκόρ να εντυπωσιάζει και να προκαλεί κατάπληξη, αλλά δεν είναι εξωφρενικό. Ανοίξαμε από την πρώτη στιγμή τον ρυθμό, βγάλαμε πολλούς αιφνιδιασμούς, σκοράραμε 137 πόντους, δεν συναντήσαμε αντίσταση, οπότε είναι λογικό να μου βγουν πολλές ασίστ. Δεν τις μετρούσα την ώρα του αγώνα, απλώς φανταζόμουν ότι θα είχα δώσει καμιά δεκαπενταριά και όταν στη λήξη του αγώνα μού είπαν ότι ήταν 22 μου ήρθε κάπως»!

Ινδαλμα ο Κορωνιός

Ο Βασιλόπουλος μεγάλωσε έχοντας ως ίνδαλμά του τον Αγγελο Κορωνιό. Ο λόγος; «Το 1995 που άρχισα να παίζω μπάσκετ στον Πανιώνιο, βρισκόταν στα ντουζένια του και με το που τον είδα για πρώτη φορά ένιωσα μαγεμένος. Ο Αγγελος ήταν ένας πραγματικός ζογκλέρ, που έκανε την μπάλα κομπολόι, σκόραρε όπως ήθελε και μοίραζε φανταστικές πάσες».

Φύσει και θέσει ο Βασιλόπουλος που έχει χρισθεί διεθνής με τις ομάδες Εφήβων και Νέων είναι εραστής των ασίστ. «Παίζω πολύ με το pick n’ roll και μπορώ να διαβάζω καλά τις αντίπαλες άμυνες και να ενεργώ αναλόγως. Ο Ιωνικός είναι γεμάτος από ταλαντούχους παίκτες που διευκολύνουν τη δική μου δουλειά στη δημιουργία. Οσο καλός πασέρ κι αν είναι ο πλέι μέικερ, εάν δεν ανταποκρίνονται οι συμπαίκτες του, τότε οι πάσες χαραμίζονται».

Στο ψητό λοιπόν: ποιος να ‘ναι άραγε ο συμπαίκτης που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του εμπνεύσεις; «Εχω μεγάλη καψούρα με τον (σ.σ.: νυν σέντερ του Περιστερίου) Γάιο Σκορδίλη, με τον οποίο παίξαμε μαζί στον Φάρο Κερατσινίου. Επιανε πουλιά στον αέρα πραγματικά και κάναμε πάρτι με τις ασίστ και τα alley- oop».