Με μικροαλλαγές όσον αφορά τη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών κριτηρίων που θα απαιτούνται στο μέλλον για μια θέση στα σχολεία της χώρας, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νέο σύστημα μόνιμων διορισμών δασκάλων και καθηγητών, με τις δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία και να κλείνουν τα σχολεία. Ετσι σήμερα ΔΟΕ (Ομοσπονδία Δασκάλων) και ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Καθηγητών) θα απεργήσουν και τα σχολεία θα μείνουν κλειστά, ενώ το μεσημέρι στις 3 η ώρα σε κινητοποίηση και πορεία με κατεύθυνση τη Βουλή καλεί τους εκπαιδευτικούς και η ΑΔΕΔΥ. Ολα αυτά λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, στα οποία άνδρες των ΜΑΤ χτύπησαν τους δασκάλους και καθηγητές που έκαναν πορεία και ζήτησαν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τραυματίζοντας μάλιστα τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και την Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ. Στα επεισόδια οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, προκαλώντας την αντίδραση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών αλλά του πολιτικού κόσμου της χώρας.

ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ. Ακολούθησε η εισβολή ομάδας αναπληρωτών στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ την ώρα της μετάδοσης του Δελτίου Ειδήσεων, με την καταγγελία ότι δεν μεταδόθηκαν από την κρατική ραδιοτηλεόραση τα επεισόδια και ο ξυλοδαρμός συναδέλφων τους. «Η κυβέρνηση έδειξε το πιο απεχθές κατασταλτικό πρόσωπό της απέναντι στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών, για το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για να έχουν όλοι οι μαθητές μόνιμους δασκάλους και καθηγητές» κατήγγειλε η ΔΟΕ, που ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους που δέχθηκαν τα χτυπήματα και δηλώνουμε ότι θα δυναμώσουμε τον αγώνα για τον μόνιμο διορισμό του συνόλου των αναπληρωτών άμεσα, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς αναβολές». Την επίθεση κατήγγειλε άμεσα η ΑΔΕΔΥ που ζητάει επίσης απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Τους τραυματισμούς εκπαιδευτικών διαδηλωτών κατήγγειλε όμως και το υπουργείο Παιδείας που έκανε λόγο για «”τυφλή” αντίδραση ορισμένων αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών εκπαιδευτικών που είναι επικίνδυνη και απόλυτα καταδικαστέα, ενώ το υπουργείο Προστασίας του πολίτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των ανδρών των ΜΑΤ «απαράδεκτη και πολιτικά επικίνδυνη» αναφέροντας δε ότι «αυτού του είδους οι αντιδημοκρατικές πρακτικές όσων επιμένουν να μη λαμβάνουν το μήνυμα των καιρών και νοσταλγούν άλλες, σκοτεινές, εποχές, δεν είναι ανεκτές».

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό των εκπαιδευτικών και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων της επίθεσης, ώστε να δοθεί το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα αστυνομικής βίας. Σκληρή ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος τόνισε ότι η άγρια επίθεση από αστυνομικές δυνάμεις, εις βάρος των εκπαιδευτικών, «που είχε ως αποτέλεσμα και τον σοβαρό τραυματισμό του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, ο οποίος νοσηλεύεται, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αδίστακτη»

Πάντως οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες δεν έχουν σκοπό να βάλουν με τη σημερινή τους 24ωρη απεργία «τελεία» στις κινητοποιήσεις τους, αλλά αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν τη στάση τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Με αγωνία ωστόσο αναμένονται σήμερα από 150.000 δασκάλους και καθηγητές που θέλουν να κάνουν αιτήσεις για πρόσληψη οι σημερινές τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.