Ως σκηνή δεν έχει τίποτα το σπάνιο, έχει όμως τη δική της σημειολογική αξία αν σκεφτείς ότι το πρωτάθλημά μας διακόπηκε γιατί έγινε μια επίθεση σε έναν διαιτητή κάτω από το σπίτι του. Στην επανέναρξή του, το Σάββατο, είδαμε έναν από τους πιο ήρεμους ανθρώπους που υπάρχουν στην Ελλάδα, τον αυστριακό προπονητή του Ατρομήτου Νταμίρ Κάναντι, αμέσως μετά τη λήξη του ματς της ομάδας του με τον Παναιτωλικό, να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο και να «στολίζει» με διάφορα γαλλικά τον διαιτητή του ματς Παπαπέτρου, που ήταν και εκ των πρωτεργατών της αποχής των ρέφερι. Ο Κάναντι τα είχε μαζί του, διότι, όπως υποστηρίζει, τον άκουσε να βρίζει τον ποδοσφαιριστή της ομάδας του Κυριάκο Κυβρακίδη. Πιστεύω μάλιστα πως ο κόουτς δεν έχει ξεχάσει και τα όσα είχε κάνει ο Παπαπέτρου εναντίον του Ατρομήτου πέρυσι στην Τούμπα. Ο άνθρωπος μάλλον ξανάζησε έναν εφιάλτη.

Μία

Δεν καταλαβαίνει ο κόουτς του Ατρομήτου πόσο υποφέρουν οι διαιτητές από τις πιέσεις των κακών παραγόντων και πόσο συμπεριφορές σαν τη δική του τους στοχοποιούν και κ.τ.λ. κ.τ.λ. κ.τ.λ.; Δεν ακούει όσα λέει ο αρχιδιαιτητής Περέιρα; Δεν διαβάζει μία έστω από τις δέκα αποκλειστικές συνεντεύξεις που δίνει ο υφυπουργός Ποδοσφαίρου Γιώργος Βασιλειάδης; Συγγνώμη, αλλά εγώ πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή μια χαρά καταλαβαίνει ο Κάναντι τι είναι όλοι αυτοί οι διαιτητές, οι οποίοι πραγματικά μπορεί να τρελάνουν κι ένα ήρεμο άνθρωπο από την Αυστρία…

Τρίπολη

Φραστικές επιθέσεις σε διαιτητή εντός γηπέδου είχαμε και στην Τρίπολη μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ενας λόχος από ανθρώπους του ΠΑΟΚ με επικεφαλής τον Παντελή Κωνσταντινίδη επιτέθηκε στον διαιτητή Σκουλά για να του διαμαρτυρηθεί γιατί ο επόπτης του ακύρωσε ένα γκολ του Μπίσεσβαρ που έμοιαζε κανονικό – το ματς ήταν εκείνη τη στιγμή στο 0-0. Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνα και ποιοι ήταν όλοι αυτοί που τον κυνηγούσαν.

Επηρεάστηκε

Ο Σκουλάς δεν έδειξε να επηρεάζεται από το κυνηγητό, αλλά μάλλον επηρεάστηκε ο Αστέρας, που στο δεύτερο ημίχρονο κατάρρευσε: ο ΠΑΟΚ πέρασε και από την Τρίπολη κερδίζοντας με 0-3. Οσοι νομίζουν ότι μπορεί να χάσει το εφετινό πρωτάθλημα γιατί πούλησε τον Πρίγιοβιτς, δεν ξέρουν τι είναι και πώς παίζεται το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Λουτσέσκου κέρδισε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Τρίπολη, ενώ συνεχίστηκε το μαύρο σερί του Γιώργου Παράσχου με τον ΠΑΟΚ: κανείς δεν θυμάται πότε ομάδα του έκοψε βαθμούς από τον ΠΑΟΚ τελευταία φορά. Οσο για την απουσία του Πρίγιοβιτς, επί της ουσίας δεν σημαίνει και κάτι. Ενα γκολ χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να κερδίσει ένα ματς: κάποιος θα βρεθεί να το βάλει.

Παραμύθι

Μια και ανέφερα τον Σέρβο θέλω να σας πω πως ένα από τα μεγαλύτερα παραμύθια που γράφτηκαν στην αρχή της χρονιάς αφορούσε το περίφημο ραντεβού του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη με τον φευγάτο πλέον σέντερ φορ. Δεν φταίνε φυσικά οι δημοσιογράφοι για ό,τι έγραψαν. Η διακίνηση αυτών των εκτιμήσεων γίνεται πάντα από τους ανθρώπους «δίπλα στον πρόεδρο» – ούτε καν από τα γραφεία Τύπου. Αυτοί είναι που συνήθως πληρώνονται «για να προσέχουν το αφεντικό» κι αυτοί είναι που διακινούσαν την προηγούμενη εβδομάδα το σενάριο ότι ο Σαββίδης θα άλλαζε γνώμη στον Σέρβο μετά το προγραμματισμένο ραντεβού τους. Το ραντεβού ήταν τόσο προγραμματισμένο που δεν έγινε ποτέ!

Χρήματα

Στην πραγματικότητα ο Σαββίδης για ένα μόνο πράγμα ανησυχούσε τόσον καιρό: να μην κάνουν πίσω οι Σαουδάραβες και χάσει τα χρήματα. Oχι μόνο είχε αποφασίσει να πουλήσει τον ποδοσφαιριστή, αλλά έκανε δεκτό και κάθε αίτημα για την καταβολή των χρημάτων από την Αλ Ιτιχάντ: ο ΠΑΟΚ θα πληρωθεί τα χρήματα σε τέσσερις δόσεις και καλό θα είναι, για να τα πάρει, να μην υποβιβαστεί η νέα ομάδα του Πρίγιοβιτς που είναι στο πρωτάθλημα που παίρνει μέρος προτελευταία. Διότι αν υποβιβαστεί οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων θα ξεπεράσουν τα συνηθισμένα.

Πρόταση

Να σας πω και κάτι ακόμα: ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να πουλήσει έναν ακόμα ποδοσφαιριστή του μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Θα ήθελαν όλοι να έρθει μια καλή πρόταση για τον Ουάρντα (γιατί ο Λουτσέσκου δεν έχει την παραμικρή αντίρρηση για την φυγή του…), αλλά αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί ελπίζουν να δώσει η Μπεσίκτας τα 5 εκατ ευρώ, που λέει ότι θα προσφέρει για τον Δημήτρη Πέλκα. Ο Σαββίδης έχει επίσης ζητήσει να ξεφορτωθεί η ομάδα και το συμβόλαιο του Χατσερίντι και αυτό του Ελ Καντουρί: το κόστος της ομάδας πρέπει να μειωθεί. Το χουμε ξαναπεί. Καλή είναι η πρωτιά στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά απαιτεί να ξοδεύεις συνεχώς χρήματα. Η Ευρώπη φέρνει λεφτά. Αλλά αν σε αυτή δεν προχωράς, οι έλεγχοι της UEFA σε αναγκάζουν να «ματώσεις».

Κυνηγητό

Ο Ολυμπιακός που πέρασε από τη Λιβαδειά κερδίζοντας με 0-2 παρέμεινε στο κυνηγητό του πρωτοπόρου μολονότι οι πιθανότητες να καλύψει στους οκτώ βαθμούς της διαφοράς που τον χωρίζουν από αυτόν είναι ελάχιστες. Οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν στο ματς φουριόζοι όσο ποτέ φέτος και κέρδισαν με έναν τρόπο που θύμισε το πώς κέρδιζε κάποτε ο Ολυμπιακός επί Βαλβέρδε: με πολύ πρέσινγκ στην αρχή κάθε ημιχρόνου, πολλούς παίκτες να πατάνε περιοχή και πολύ τρέξιμο ο Ολυμπιακός βρήκε δύο γκολ στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου (ένα με τον Φορτούνη στο 5′ κι ένα με τον Γκερέρο στο 51′), πράγμα που του επέτρεψε να χάσει άλλα πέντε τουλάχιστον (!) χωρίς αυτή τη φορά να αγχωθεί. Μέτρησε και το ότι υπήρχε στο παιχνίδι του ένας κανονικός διαιτητής, ο Τάσος Σιδηρόπουλος, που όταν θέλει μπορεί πραγματικά να διευθύνει ένα παιxνίδι χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Σανίνο

Το ματς της Λιβαδειάς είναι από αυτά που δεν αντέχουν σε κριτική, ωστόσο μου δημιούργησε μια απορία: πού διάβολο παίζεται αυτό το ποδόσφαιρο που διδάσκει (;) ο προπονητής του Λεβαδειακού Σανίνο, που μοιάζει να το έσκασε από κλασική ιταλική κωμωδία. O Λεβαδειακός έκανε για εξήντα λεπτά άμυνα μέσα στην περιοχή του με δέκα (!) παίκτες, σαν ο σκοπός του να ήταν να μην παιχτεί καθόλου ποδόσφαιρο. Στην Ιταλία αν μια ομάδα έπαιζε αυτού του τύπου το ποδόσφαιρο θα έπαιρναν από τον προπονητή το δίπλωμα κατηγορώντας τον για κακοποίηση του αθλήματος.

Kαι μην πει κανένας κουταμάρες ότι οι Ιταλοί αγαπάνε το κατενάτσιο κ.τ.λ. Το κατενάτσιο είναι κάτι οργανωμένο. Το ακριβώς αντίθετο από το ποδόσφαιρο του Λεβαδειακού δηλαδή…