Το πολιτικό διαζύγιο του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένο και για τους δύο εδώ και καιρό. Χθες το πρωί επισημοποιήθηκε με τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις τελευταίες 72 ώρες υπήρξαν αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κύριο ζήτημα ήταν ο τρόπος του διαζυγίου και βέβαια η επόμενη μέρα για το κόμμα Καμμένου, καθώς ο ίδιος ζήτησε να βρεθούν εκτός κυβέρνησης και να μη συμπεριληφθούν ενδεχομένως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Το αίτημα αυτό του Καμμένου δεν έγινε δεκτό από τον Τσίπρα που είχε ήδη αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το απόγευμα του Σαββάτου. Από τότε ήταν βέβαιοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα στήριζε την κυβέρνηση και θα πορευόταν με όσους τον ακολουθούσαν, ξεκινώντας αγώνα πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του.
Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και δεν υπήρξε ουδεμία αμφιβολία για την επόμενη κίνηση. «Πάμε για ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν το μήνυμα και απλά ανέμεναν να γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου και να ακολουθήσει η δήλωση του Πρωθυπουργού για να σημάνει η αντίστροφη μέτρηση. Αρχικά η απόφαση ήταν η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης να γίνει το βράδυ της Πέμπτης, αλλά τελικά αποφασίστηκε να επισπευσθεί η διαδικασία. Ως εκ τούτου, θα ξεκινήσει η συζήτηση το πρωί της Τρίτης και η ψηφοφορία θα γίνει τελικά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Οι κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αν και εκτιμάται πως είναι «κλειδωμένη» η πλειοψηφία των 151 για να συνεχίσει ο Πρωθυπουργός και επίσης πως θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τσίπρας εμφανιζόταν ήρεμος για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 και ως εκ τούτου προχωρεί στον οδικό χάρτη που είχε χαραχθεί από την αρχή της εβδομάδας και ουσιαστικά προβλήθηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, ακόμα και ως υπόθεση εργασίας, υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν συντεταγμένα σε εκλογές που θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Αυτό πρακτικά σημαίνει, με βάση τα όσα συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Επίσης, κυρίαρχη άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση, εάν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έως τον Οκτώβριο, αν και επιτελικά στελέχη προκρίνουν τον Μάιο.
Ο ανασχηματισμός. Το ενδεχόμενο να γίνει ανασχηματισμός έχει απειροελάχιστες πιθανότητες πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Απλά, θα καλυφθεί η θέση του Πάνου Καμμένου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν – για να καλυφθούν και οι θέσεις όσων στελεχών των ΑΝΕΛ παραιτηθούν – τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι και η συμφωνία των Πρεσπών και, μετά, το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» να έχουν ψηφιστεί έως τις 22 Ιανουαρίου.
«Κακόγουστη παράσταση». Σύσσωμη η αντιπολίτευση παρακολούθησε τις δηλώσεις Τσίπρα και τη συνέντευξη Καμμένου και σύσσωμη «διάβασε» το διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων με παρόμοιο τρόπο. Ως μια «κακόγουστη παράσταση» με την οποία «τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός» τους αφήνοντας μια «κυβέρνηση χωρίς πολιτική νομιμοποίηση». ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι και ΚΚΕ ξεκαθάρισαν δε, ήδη από χθες, πως δεν προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα την Τετάρτη. Σύμφωνα με τη ΝΔ, «το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου παρουσίασε σε εθνική μετάδοση το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του», ενώ η Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της ζήτησε «εκλογές τώρα» επειδή «ο Καμμένος φεύγει, αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν».