Φαινομενικά, χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής έλαβε χώρα μια εκδήλωση για τις Πρέσπες. Στην πραγματικότητα όμως ήταν η επίσημη πρώτη μιας κίνησης που έχει σκοπό να συστηθεί συντεταγμένα στο πολιτικό κοινό ως το κομμάτι εκείνο της Κεντροαριστεράς που θα ήθελε η επόμενη μέρα του χώρου να περιλαμβάνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτήν την έννοια, δεν εξυπηρέτησε τον σκοπό της. Η αίθουσα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ήταν γεμάτη από υπουργούς, στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η κινητοποίηση γινόταν εμφανής από την είσοδο κιόλας, όπου οι νεοεισερχόμενοι ρωτούνταν αν είναι μέλη κάποιας τοπικής οργάνωσης – για… προληπτικούς λόγους, άλλωστε, έγιναν και 20 προσαγωγές υποστηρικτών της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών που διαμαρτύρονταν απέναντι από το Μέγαρο Μουσικής. Θύμιζε περισσότερο προεκλογική εκδήλωση, η οποία κορυφώθηκε στο τέλος, όταν ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε προσκλητήριο για προοδευτικά μέτωπα.

ΠΟΙΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ. «Εξαιρετική σύμπτωση αυτή η σημερινή. Δεν μπορούσα να το φανταστώ όταν με προσκαλέσατε» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας – παραλείποντας, βέβαια, να αναφέρει πως ο ίδιος κανόνισε το ραντεβού του με τον υπουργό Αμυνας για χθες το πρωί. «Ο χώρος μου επιθυμεί να γίνει ο κορμός μιας νέας ενωτικής αριστερής και προοδευτικής συμπαράταξης. Ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου που θα δώσει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες» είπε. Το τι συνέβαινε πραγματικά, όμως, έγινε σαφές νωρίτερα, όταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε ο ανασχηματισμός να έχει κεντροαριστερό στίγμα. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι κεντροαριστεροί δεν βρίσκονταν στο κοινό, αλλά στο πάνελ. Ο Γιάννης Ραγκούσης, που έθεσε εαυτόν εκτός του Κινήματος Αλλαγής, καταγγέλλοντας την ηγεσία κάθε φορά που δεν συμφωνούσε με την κυβέρνηση. Ο Νίκος Μπίστης, που παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή και μιλάει για «πολιτική ωρίμαση» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σπύρος Δανέλλης, που σκέφτεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ακόμα και υπό τον κίνδυνο διαγραφής από Το Ποτάμι. Ιδρυτικά μέλη της ΔΗΜΑΡ που ακολούθησαν τον Φώτη Κουβέλη. Πολιτικοί επιστήμονες που μιλούν για τη «μετεξέλιξη» του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι τους, κομμάτι μιας προσπάθειας του κυβερνώντος κόμματος να βρει το αφήγημα μετά τον Πάνο Καμμένο. «Κανείς δεν περισσεύει. Και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της Ιστορίας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της σιωπής» σχολίασε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τα προοδευτικά μέτωπα. Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει το Κίνημα Αλλαγής για υποκρισία και λαϊκισμό.

Η ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ. Ο κεντροαριστερός φορέας ήταν ο πραγματικός στόχος της χθεσινής εκδήλωσης. Στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, αναγνωρίζουν την προσπάθεια «λεηλάτησης» της Κεντροαριστεράς. Συντάσσονται με τις φήμες που θέλουν ορισμένους εκ των συμμετεχόντων στα πάνελ της εκδήλωσης να παζαρεύουν μια θέση στα υπουργικά έδρανα ή μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Εξετάζοντας την ανθρωπογεωγραφία του Μεγάρου Μουσικής, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει «κεντροαριστερούς γυρολόγους», που είναι αρκετά ματαιόδοξοι και δέχονται να χρησιμοποιηθούν από τον Αλέξη Τσίπρα. Γνωρίζουν, άλλωστε, πως τον τελευταίο καιρό η κυβερνητική πλευρά έχει αυξήσει τις επαφές της με στελέχη του κεντροαριστερού χώρου – αν όμως η εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής είναι ενδεικτική, δεν έχει καταφέρει και πολλά.