Από την ώρα που τελείωσε η χθεσινή συνέντευξη του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμυνας και πρόεδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, τα σενάρια για τους πρόθυμους που θα στηρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα έδιναν κι έπαιρναν. Είχε υπάρξει εξάλλου η πρόθεση του ίδιου του Πρωθυπουργού για εξεύρεση ψήφου εμπιστοσύνης και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων στη Βουλή. Αρα, κάθε «κουκί» είχε τη δική του βαρύτητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη δική του σημειολογία, στον βαθμό που πια δεν μιλάμε απλώς για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά για συνολική ψήφο υποστήριξης στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, η πρόθεση του Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αναδιαμόρφωνε μέχρι αργά χθες το νέο πλήρωμα ή τους οριστικούς πρόθυμους βουλευτές που θα βάλουν πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένους τους 145 συριζαίους βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου, και χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, έκανε ασκήσεις επί χάρτου για το ποιοι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου του ότι από την Παρασκευή διέρρεε πως τελικά ο Καμμένος θα καταψήφιζε την κυβέρνηση αφού πρώτα αποχωρούσε από αυτήν – όπως κι έγινε. Από κει και πέρα η συζήτηση είχε μετακινηθεί στο γήπεδο των άλλων κομμάτων, για την ακρίβεια στο ποιοι από τους ΑΝΕΛ δεν θα πάνε με τη γραμμή του αρχηγού τους, κάτι που ουσιαστικά παραδέχθηκε ο ίδιος ο Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου του.

Οι 4 από τους  ΑΝΕΛ…

Ολα δείχνουν ότι εδώ υπάρχουν τέσσερα ονόματα που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που από την αρχή είχε πει πως θα ψήφιζε και τη συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση, κάτι που δεν άλλαξε τις προηγούμενες ημέρες. Η Ελενα Κουντουρά επίσης, που δεν είχε μέχρι τώρα αποκαλύψει τα χαρτιά της και απλώς επαναλάμβανε πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση – κάτι που πλέον γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς εκλόγιμη θέση στο νέο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Κώστας Ζουράρις που είχε πει εδώ και καιρό πως δεν θα έριχνε ποτέ μια «αριστερή κυβέρνηση», παρότι τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες το επιβεβαίωσε και μάλιστα είπε πως, παρότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, δεν θα ψηφίσει την εν λόγω συμφωνία. Ο Βασίλης Κόκκαλης επίσης ανήκει στους πρόθυμους της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας – και η ρήξη του με τον Καμμένο έγινε μόλις πρόσφατα.

…και οι 2 εκτός

Η «ανεξάρτητη» Κατερίνα Παπακώστα, που πληροφορίες τη φέρνουν να αναβαθμίζεται και να γίνεται υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον επικείμενο ανασχηματισμό, επίσης στηρίζει την κυβέρνηση. Τέλος, ο Σπύρος Δανέλλης από Το Ποτάμι, σταθερός υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών, μέχρι χθες φερόταν ως η χρήσιμη ψήφος για τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Πάντως ο Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων, όπως είχε πει, αν ερχόταν πρώτα η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεόμενη με τη συμφωνία, δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης και τελικά δεν καταγράφεται στις 151.