Στον «αέρα» βρίσκεται μετά την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου η προγραμματισμένη για σήμερα διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 230 εκατ. ευρώ από την αναβάθμιση των F-16. Σημειώνεται ότι είχε αποφασιστεί για σήμερα πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εξοπλιστικών προκειμένου ο Καμμένος να προσκομίσει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, όμως μετά την παραίτησή του είναι αμφίβολο αν θα συνέλθει η Επιτροπή και αν θα διεξαχθεί η προγραμματισμένη ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας μετά το σχετικό αίτημα της ΝΔ.
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν σχετικά ότι η ΝΔ εμμένει στην αρχική της θέση όπως αυτή διατυπώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον βουλευτή του κόμματος Κώστα Τασούλα στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών, από την οποία αποχώρησε δηλώνοντας ότι δεν συζητεί με τον υπό παραίτηση υπουργό και ότι το θέμα θα το συζητήσει με τον διάδοχό του.
ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας δεν μπορεί να υποστηρίξει την επίμαχη τροπολογία καθώς υπερβαίνει κατά πολύ το ποσό που νομιμοποιείται εκ των αρμοδιοτήτων που έχει να υπογράψει. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός υπογράφει συμβάσεις προμηθειών αμυντικού και μη αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι του ποσού των 15 εκατ. ευρώ και όχι μια σύμβαση, όπως η συγκεκριμένη, ύψους 230 εκατ. ευρώ, την οποία άλλωστε υπογράφει ο Καμμένος (μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο).
Αυτά ως προς το τυπικό μέρος, διότι ως προς το ουσιαστικό τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εγείρει σειρά ερωτημάτων επί των οποίων δεν έχουν λάβει σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών (από κοινού με την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας) της Παρασκευής αποφασίστηκε να υπάρξει και νέα συνεδρίαση στην οποία ο Καμμένος δεσμεύθηκε να φέρει επιπλέον έγγραφα προκειμένου να ενημερωθούν τα κόμματα και κατόπιν να προχωρήσει η διαδικασία ψήφισης της επίμαχης σύμβασης, κάτι όμως το οποίο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων είναι δύσκολο να συμβεί, παρότι η Βουλή στην περίπτωση που τίθεται ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης, όπως εν προκειμένω, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει κανονικά τη νομοθετική της λειτουργία, σε αντίθεση με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, περίπτωση στην οποία παύουν όλες οι νομοθετικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη.
Σήμερα το πρωί εξάλλου αναμένεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να αποφασιστεί τι θα γίνει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Aμυνας στο οποίο έχει ενταχθεί και η τροπολογία για τα F-16, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η διαδικασία μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του ο διάδοχος του Καμμένου.