Κρατούσε τη νίκη σφιχτά μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είχε προσπαθήσει πολύ για να φτάσει εκεί, είχε τρέξει, είχε επιβληθεί κατά κράτος σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, αλλά στο ποδόσφαιρο αρκεί μια στιγμή για να γκρεμίσεις ό,τι με κόπο έχτιζες όλο το προηγούμενο διάστημα. Και ο Παναθηναϊκός πλήρωσε χθες το βράδυ απέναντι στην Ξάνθη τα δικά του… εγκλήματα, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί στο φινάλε από τους Ακρίτες και να πετάξει στα σκουπίδια δύο πολύτιμους βαθμούς, αφού ο Κάστρο βρήκε την ψυχραιμία στην τελευταία φάση να ευστοχήσει στο πέναλτι και να γράψει το τελικό 2-2.

Ποια ήταν τα «εγκλήματα»; Ο Χατζηγιοβάνης με όλη την Ξάνθη ανεβασμένη στην περιοχή του Διούδη στο 94′ βγήκε στο πλάι του γηπέδου, αλλά αντί να διώξει την μπάλα (η εστία ήταν κενή, αφού ο Ζίφκοβιτς είχε ανέβει και αυτός) πήγε να ντριμπλάρει τον αντίπαλό του, με αποτέλεσμα να τη χάσει. Και απ’ αυτό το κλέψιμο ήρθε η σέντρα μέσα στην περιοχή, με τον Μαυρομμάτη να τραβάει χωρίς λόγο και αιτία τον Κάστρο, ο οποίος είχε πλάτη στο τέρμα. Ο Ευαγγέλου έδειξε σωστά την άσπρη βούλα, ο Κάστρο ευστόχησε και ο Παναθηναϊκός μέσα σε μια στιγμή πέταξε στα σκουπίδια την εκπληκτική του εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο. Και μαζί πέταξε και δύο βαθμούς.

Η Ξάνθη ήταν εκείνη που στο πρώτο ημίχρονο εμφανίστηκε καλύτερη και πιο διαβασμένη στο γήπεδο. Εγκλώβισε τον Παναθηναϊκό με πολλά τρεξίματα στη μεσαία γραμμή, ο Ράσταβατς έριχνε δύο και τρεις παίκτες πάνω στον Μπουζούκη όποτε ο επιθετικός χαφ του Παναθηναϊκού ερχόταν σε επαφή με την μπάλα, οι Χατζηγιοβάνης και Μουνιέ δεν πήγαιναν στο ένας εναντίον ενός, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να δυσκολεύεται στην ανάπτυξη και να τελειώνει το πρώτο ημίχρονο με μόλις δύο τελικές.

Αντίθετα, η Ξάνθη ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη στην κόντρα επίθεση, είχε δύο καλές στιγμές πριν από το γκολ του Κάστρο στο 19′ με το οποίο προηγήθηκε και πήγε στα αποδυτήρια δίνοντας την αίσθηση πως δύσκολα θα έφευγε χαμένη από το ΟΑΚΑ και εκμεταλλευόμενη άριστα την κακή μέρα των γηπεδούχων. Στο δεύτερο μέρος όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Ο Δώνης με το ξεκίνημα άλλαξε το σχήμα σε 4-4-2, βάζοντας τον Μουνιέ στο πλάι του Μακέντα και φέρνοντας τον Μπουζούκη στο δεξί άκρο. Και τρία λεπτά μετά την έναρξη δικαιώθηκε. Ο Μπουζούκης για πρώτη φορά στο ματς βρέθηκε με χώρο και χωρίς αντίπαλο κοντά του και με δυνατό σουτ μέσα απ’ την περιοχή ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στη συνέχεια ήταν καταιγιστικός. Οι Πράσινοι «έπνιξαν» την Ξάνθη, οι δύο τελικές του πρώτου ημιχρόνου έγιναν συνολικά 13, οι γραμμές ήρθαν πιο κοντά, το πρέσινγκ λειτούργησε άψογα και έδειχνε πως είναι θέμα χρόνου να έρθει το δεύτερο γκολ.

Απάντηση

Ηρθε στο 68′ από στημένη φάση, τρόπο με τον οποίο ο Παναθηναϊκός είχε απειλήσει και νωρίτερα την αντίπαλό του. Ο Σιλά δύο φορές κατάφερε να διώξει πάνω στη γραμμή και να σώσει την ομάδα του, το έκανε και τρίτη, αλλά ο Κολοβέτσιος πήρε το «ριμπάουντ» και με κεφαλιά σημείωσε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κάνοντας το 2-1 για την ομάδα του.

Η εικόνα του ματς παρέμεινε ίδια και μετά το 2-1, με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει το τρίτο γκολ και να χάνει πολλές και μεγάλες ευκαιρίες, με σημαντικότερες ένα δοκάρι του Κάτσε σε σουτ από τα 25 μέτρα και ένα τετ α τετ του Μακέντα έπειτα από κάθετη του Βέργου, που το σταμάτησε ο Ζίφκοβιτς με το πόδι. Και στο φινάλε το πλήρωσε. Η Ξάνθη έμοιαζε ακίνδυνη, δεν είχε απειλήσει την εστία του Διούδη σε όλο το δεύτερο μέρος, αλλά στο τέλος πήρε ένα… δώρο από τους Πράσινους, με τον Μαυρομμάτη να κάνει ένα εντελώς αχρείαστο πέναλτι και να χαρίζει επί της ουσίας τον βαθμό στους Θρακιώτες.

 

Παναθηναϊκός: Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Δώνης, Μακέντα (89′ Κουλιμπαλί), Μουνιέ (60′ Βέργος), Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης (73′ Χατζηθεοδωρίδης), Μαυρομμάτης, Κάτσε.

Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Κοβάσεβιτς, Ντουρίτσκοβιτς, Καντά (70′ Μπαριέντος), Κάστρο, Σιλά, Μελιόπουλος (86′ Αλμέιδα), Λισγάρας, Κασάδο, Μπρίτο (80′ Σαρπόνγκ).

«Ημασταν αφελείς»

Ο Γιώργος Δώνης στάθηκε στο γεγονός πως οι παίκτες του δεν αντιμετώπισαν σωστά τα τελευταία λεπτά του αγώνα προκειμένου να κλειδώσουν τη νίκη για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην Ξάνθη.

«Ξέραμε από την έναρξη του ματς ποια ήταν τα κομμάτια που θα αντιμετωπίζαμε. Πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τρεις παίκτες που δεν ήταν απόλυτα έτοιμοι, τον Μακέντα, τον Μπουζούκη και τον Μουνιέ. Είπαμε στα παιδιά να προσπαθήσουμε να έχουμε σταθερότητα και να ελέγχουμε το ματς. Στο πρώτο μισάωρο το ματς ήταν ισορροπημένο, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες απειλές. Νομίζω το ματς άλλαξε μετά το 30’, ήμασταν πολύ καλοί, είχαμε πολύ καλή ένταση με τέμπο και συνεργασίες. Μέχρι και την τελευταία φάση δεν δώσαμε κανένα δικαίωμα στον αντίπαλο να απειλήσει. Θα σταθώ ότι στα τελευταία λεπτά είχαμε τέσσερις φορές την μπάλα στα πόδια μας και φερθήκαμε με αφέλεια. Ημασταν πολύ αφελείς. Δώσαμε τη δυνατότητα στον αντίπαλο για κάποια κόρνερ».

Ο Μίλαν Ράσταβατς από την πλευρά του ανέφερε. «Απλά ήθελα να πάω στα αποδυτήρια για να πω μπράβο στους παίκτες μου. Το πρώτο μέρος μάς έδωσε αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Εμείς είχαμε χώρο και ευκαιρίες στο παιχνίδι, στο δεύτερο μέρος ο αντίπαλος είχε την κατοχή και μας πίεσε. Μέσω τύχης ή όχι πήραμε την ισοπαλία, που είναι σημαντική για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο για τους παίκτες μου».