Πόσο εύκολα μπορείς να απολύσεις έναν προπονητή που στα πρώτα του βήματα αποδεικνύεται καλύτερος του Ματ Μπάσμπι;

Είτε μείνει είτε φύγει στο τέλος της σεζόν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το βέβαιο είναι πως ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ κατέχει από χθες ξεχωριστή θέση στην ιστορία του συλλόγου, καθώς υπό τις οδηγίες του οι Κόκκινοι Διάβολοι πέτυχαν την έκτη συνεχόμενη νίκη τους, με 1-0 επί της Τότεναμ στο Γουέμπλεϊ. Κανένας άλλος προπονητής της Γιουνάιτεντ στο παρελθόν δεν εκκίνησε με έξι σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις (πέντε νίκες στην Πρέμιερ Λιγκ και μία στο Κύπελλο). Ο θρύλος Ματ Μπάσμπι είχε επίσης πέντε σερί νίκες στο πρωτάθλημα, από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1946 – αλλά μέχρι εκεί.

Η «Sunday Telegraph» κυκλοφόρησε χθες με αποκλειστικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο η Γιουνάιτεντ πρόσθεσε στη λίστα των υποψήφιων μόνιμων αντικαταστατών του Ζοζέ Μουρίνιο αυτό του ομοσπονδιακού προπονητή της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ γιατί ο βασικός στόχος, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, πιθανόν να παραμείνει στην Τότεναμ.

Το χθεσινό αποτέλεσμα στο Γουέμπλεϊ και η επικράτηση του Σόλσκιερ επί του Ποτσετίνο σίγουρα έδωσε πολλή τροφή για σκέψη στον αντιπρόεδρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ, που κινεί τα νήματα στα αποδυτήρια.

Χωρίς ίχνος εγωισμού ή οίησης ο Σόλσκιερ προσκάλεσε το Σάββατο στο προπονητικό κέντρο του Κάρινγκτον τον σερ Αλεξ Φέργκιουσον για να μιλήσει στους παίκτες. Λέγεται πως ο Νορβηγός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον μέντορά του ο οποίος στο τέλος της σεζόν σίγουρα θα έχει λόγο για την επιλογή του προπονητή.

Οταν ο Σόλσκιερ ανέλαβε τη Γιουνάιτεντ στις 19 Δεκεμβρίου, οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν απόσταση οκτώ βαθμών από την Αρσεναλ. Από χθες οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες και ο επόμενος στόχος είναι η 4η στη βαθμολογία Τσέλσι που απέχει έξι βαθμούς.

Ο «άγιος» Ντε Χέα

Ο Σόλσκιερ θα πρέπει να κεράσει τουλάχιστον μια μπίρα τον τερματοφύλακά του Νταβίντ Ντε Χέα, ο οποίος κατέβασε ρολά πραγματοποιώντας 11 αποκρούσεις – τις περισσότερες στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ – εκ των οποίων τις τέσσερις με τα πόδια.

«Δεν έχω ξαναδεί τερματοφύλακα να κάνει τόσες αποκρούσεις με τα πόδια. Απίστευτα γρήγορες αντιδράσεις», σχολίασε ο εντυπωσιασμένος Γκάρι Λίνεκερ.

Το μοναδικό γκολ το πέτυχε ο Ράσφορντ – για πρώτη φορά στην καριέρα του σκοράρει σε τρία συνεχόμενα ματς – ύστερα από ασίστ 30 μέτρων του αναγεννημένου Πογκμπά.

Στις δηλώσεις τους οι δύο προπονητές στάθηκαν ιδιαίτερα στις 11 αποκρούσεις του Νταβίντ Ντε Χέα. «Ηταν φανταστικός. Είναι προφανές πως όταν κάνει 11 αποκρούσεις πρόκειται για κορυφαία απόδοση», υπογράμμισε ο Σόλσκιερ, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στους υπόλοιπους παίκτες λέγοντας πως «αμυνθήκαμε ως ομάδα».

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο εξήρε την προσπάθεια της Τότεναμ, τονίζοντας πως η απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο ήταν η καλύτερη από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της. «Νομίζω πως ο Ντε Χέα έκανε 11 αποκρούσεις, που είναι απίστευτο. Στο ποδόσφαιρο μερικές φορές αξίζει να νικήσεις και δεν νικάς και άλλες δεν αξίζει να νικήσεις αλλά νικάς. Γι’ αυτό αγαπάμε το ποδόσφαιρο».

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ο Νταβίντ Ντε Χέα, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόδοσή του, επισήμανε τη χαρά των συμπαικτών του και πως αυτή είναι η πραγματική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέλνοντας μήνυμα στον Μουρίνιο και προανήγγειλε το κυνήγι της τέταρτης θέσης.

Στο ρετιρέ η Λίβερπουλ, προσθέτοντας περισσότερη κυνικότητα στο παιχνίδι της και αφαιρώντας θέαμα επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας με 1-0 της Μπράιτον. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Σαλάχ με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος, προσφέροντας έμπνευση στον Τύπο που έγραψε πως πάει να πάρει μόνος του το πρωτάθλημα.

Ο Κλοπ παραδέχθηκε πως δεν ήταν η καλύτερη εμφάνιση της ομάδας του, ήταν όμως η πιο ώριμη. Είπε χαρακτηριστικά πως σταμάτησαν τα «παιδιαρίσματα», προσθέτοντας πως η Λίβερπουλ δεν είναι οι Χάρλεμ Γκλομπτρότερς για να προσφέρουν συνέχεια θέαμα.

«Δεν ήταν η καλύτερη εμφάνιση της σεζόν σε πολλά σημεία. Ομως από άποψη ωριμότητας θα έλεγα πως ήταν η καλύτερη και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σε μια καλή μέρα όλες οι ομάδες μπορούν να νικήσουν. Σε μια μέτρια μέρα δεν νικούν όλες. Σε μια κακή μέρα όμως λίγες ομάδες μπορούν να νικήσουν».

Η Λίβερπουλ αύξησε προσωρινά στους επτά βαθμούς τη διαφορά της από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία υποδέχεται απόψε τη Γουλβς.