Απολαυστικός. Σε μια παράσταση που ήρθε να θυμίσει στο ξεκίνημα του 2019 την τελευταία διαπίστωση του 2018. Τη γενική παραδοχή πως ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Βλέπετε, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς συνέχισε ακριβώς από εκεί που σταμάτησε στα μέσα Δεκεμβρίου στο πρωτάθλημα. Με γκάζια, με την μπάλα να κρύβεται σε τρίγωνα και τετράγωνα. Με αμέτρητες τελικές προσπάθειες. Το γεγονός ότι πέρασε σαν αέρας από το μπλόκο της Λιβαδειάς (0-2) λοιπόν, προέκυψε απολύτως φυσιολογικά. Και άνετα. Σαν να αλείφεις βούτυρο σε φρυγανιά! Ποιος ήταν ο «νεωτερισμός» για τους Ερυθρόλευκους στη Βοιωτία; Το γεγονός πως – επιτέλους – σκόραραν νωρίς κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή τους. Για πρώτη φορά φέτος σε πρώτο δεκάλεπτο της Σούπερ Λίγκας. Ο συνήθης ύποπτος Κώστας Φορτούνης έκανε τη δουλειά (7′), ο Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο τον μιμήθηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους (50′) και όλα πήραν τον δρόμο τους σε μια αναμέτρηση όπου οι δύο αντίπαλοι έρχονταν από διαφορετικούς ποδοσφαιρικούς κόσμους. Από άλλο επίπεδο.

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού φέτος στην περιφέρεια. Το ξεκίνημα με το δεξί σε μια ειδική διαδρομή που ώς τα τέλη του μήνα (Γιάννινα με τον ΠΑΣ στις 19/1 και Τρίπολη με τον Αστέρα στις 27/1) θα έχει τη σημασία της στην κουβέντα του τίτλου. Εδειξαν να το έχουν καταλάβει καλά αυτό οι Ερυθρόλευκοι χθες. Και το απέδειξαν με τον τρόπο που μπήκαν στο παιχνίδι. Μέχρι το 0-1 στο 7′ από την ασίστ του Γκερέρο και την εκτέλεση του Φορτούνη είχαν προλάβει τόση… δράση που άλλοι χρειάζονται ένα ματς ολόκληρο για να την πλησιάσουν. Ενα γκολ του Μπουχαλάκη που ακυρώθηκε (ως επιθετικό φάουλ στο 2′), μια διπλή ευκαιρία με Ποντένσε και Λάζαρο (4′), μια παράβαση πέναλτι (το τράβηγμα του Ομο στον Σισέ) που δεν δόθηκε (5′).

Και η… άγκυρα στην περιοχή της Λιβαδειάς δεν σηκώθηκε. Ευκαιρίες από τον Μπουχαλάκη (12′), τον Ποντένσε (20′), τον Σισέ (23′), τον Γκερέρο (27′). Ενα… άχαστο ακόμη από τον Σισέ (38′) με τον Λιάγκα να γίνεται από μηχανής θεός για τους γηπεδούχους. Μονότερμα ενός ημιχρόνου που έκανε το σκορ να μοιάζει φτωχό στην αντιπαράθεσή του με την εικόνα. Ο Λεβαδειακός απλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει και πραγματικά πρέπει να νιώθει πολύ τυχερός που η «ομηρεία» του ώς την ανάπαυλα τελείωσε με τον ίδιο να είναι ακόμη μέσα στο ματς (έχοντας μάλιστα χάσει και εκείνος μια καλή ευκαιρία, με τον Σα να λέει «όχι» στο σουτ του Στανόγεβιτς στο 28′).

Το κερασάκι

Τη δουλειά που δεν ολοκλήρωσαν όμως οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς ώς του δρόμου τα μισά, φρόντισαν να την «καθαρίσουν» με την επιστροφή τους στο χορτάρι. Με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη να χάνει τρομερή ευκαιρία (49′) αλλά δευτερόλεπτα αργότερα να σερβίρει για το κεφάλι του Γκερέρο και το τελικό 0-2 (50′). Το γκολ που έβαλε «κορδέλα» στους τρεις βαθμούς της νίκης, από τον ισπανό που ήταν σαφώς στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων. Και γκολ και ασίστ και πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας συνολικά. Βεβαίως ο ανταγωνισμός για τον καλύτερο ήταν μεγάλος. Ο μαέστρος Κώστας Φορτούνης, ο Ομάρ που μοιάζει σαν να γύρισε τον χρόνο στη σεζόν 2015-16 όταν δεν είχε αντίπαλο στο ερώτημα «ποιος είναι ο καλύτερος δεξιός μπακ στην Ελλάδα», ο Μπουχαλάκης που αντικατέστησε μια χαρά τον Καμαρά.

Είκοσι τελικές

Συνολικά ο Ολυμπιακός σταμάτησε στη Λιβαδειά στις είκοσι τελικές προσπάθειες (!). Η πέμπτη φορά φέτος στο πρωτάθλημα που βάζει το «2» μπροστά σε τελικές. Η πρώτη μακριά από το Φάληρο. Εκεί όπου ο ΠΑΟΚ δέχθηκε 23, ο Λεβαδειακός άλλες τόσες, ο Παναθηναϊκός 21, ο Παναιτωλικός ακριβώς 20! Πέντε στα δεκαπέντε ματς της Σούπερ Λίγκας. Ε, δεν το λες και λίγο…

Χθες οι μηχανές έσβησαν γύρω στο 65′ και ενώ Φορτούνης (51′), Ποντένσε (54′), Μπουχαλάκης (56′), Γκερέρο (64′) πρόσθεσαν και άλλα κομμάτια στο παζλ των χαμένων ευκαιριών. Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός κατέβασε ταχύτητα, με αποτέλεσμα ο Λεβαδειακός να αναθαρρήσει. Ο Πέδρο Μαρτίνς έδωσε την ευκαιρία στον Μασούρα να κάνει το ντεμπούτο του (αντί του Λάζαρου στο 68′). Στο 82′ μάλιστα, η ομάδα του Τζιουζέπε Σανίνο έχασε σπουδαία ευκαιρία να μειώσει, αλλά η κεφαλιά του αμαρκάριστου Μαρκόφσκι πέρασε δίπλα από τα δοκάρια του Σα.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Τζιουζέπε Σανίνο): Μπάγιτς, Παντελιάδης, Ζησόπουλος, Ανγκουά (73′ Ντιόγκο), Λιάγκας, Καραχάλιος, Ομο, Στανόγεβιτς, Γιακουμάκης, Νανγκίς (62′ Σαβαντογκό), Ιωαννίδης (74′ Μαρκόφσκι).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Βούκοβιτς, Κούτρης, Μπουχαλάκης, Γκιγέρμε, Χριστοδουλόπουλος (68′ Μασούρας), Ποντένσε, Γκερέρο (91′ Χασάν), Φορτούνης (82′ Νάτχο).