Διαπίστωση πρώτη: το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων δεν τελείωσε μαζί με τις γιορτές. Από 33.600 κατά την 6η Πράξη των κινητοποιήσεών του, στις 22 Δεκεμβρίου, και 32.000 κατά την 7η Πράξη των κινητοποιήσεων του, στις 29 Δεκεμβρίου, οι διαδηλωτές έφτασαν τις 50.000 σε ολόκληρη τη Γαλλία στις 5 Ιανουαρίου και πέρασαν στις 84.000 αυτό το Σάββατο. Παραμένουν σαφώς λιγότεροι από τους 282.000 που είχαν καταμετρηθεί στις 17 Νοεμβρίου, κατά την 1η Πράξη των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, μοιάζει να αποκτούν όμως νέα ορμή παρά τα μέτρα κατευνασμού που έχει ανακοινώσει ο γάλλος πρόεδρος. Ο Εμανουέλ Μακρόν δημοσιοποίησε χθες το βράδυ μία «επιστολή προς τους Γάλλους», στην οποία αποσαφήνισε το πλαίσιο της προαναγγελθείσας «μεγάλης εθνικής συζήτησης» που θα ανοίξει αύριο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου. Ελπίζει πως αυτός ο δημόσιος διάλογος θα ηρεμήσει οριστικά τα πνεύματα. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο.
Διαπίστωση δεύτερη: η 9η Πράξη των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων συνοδεύτηκε συνολικά από λιγότερα επεισόδια και βιαιότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Η αστυνομία προχώρησε βέβαια σε συνολικά 224 προσαγωγές, οι 167 στο Παρίσι, παρ’ όλα αυτά ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ αποφάνθηκε πως «το αίσθημα ευθύνης νίκησε τον πειρασμό της σύγκρουσης». Υπήρξε όμως μια σοβαρή παραφωνία. Πολλοί γάλλοι δημοσιογράφοι μπήκαν το Σάββατο στο στόχαστρο των Κίτρινων Γιλέκων, δεχόμενοι λεκτικές ή και σωματικές επιθέσεις. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Εβδομάδες τώρα τα βάζουν με τους δημοσιογράφους οι διαδηλωτές, κατηγορώντας τους ως «συνεργάτες» της κυβέρνησης. Στις 29 Δεκεμβρίου, μάλιστα, είχαν πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, της France Télévisions, της εφημερίδας «Libération», του περιοδικού «L’Express»… Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι του BFMTV είχαν κηρύξει στις 7 Ιανουαρίου μονοήμερο μποϊκοτάζ των Κίτρινων Γιλέκων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις που δέχονταν. Αρκετά ενημερωτικά δίκτυα αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους τους. Αυτό το Σάββατο, όμως, «είναι ξεκάθαρο πως ένα όριο ξεπεράστηκε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση, που απειλεί να χειροτερέψει».
Στη Ρουέν, μία ομάδα του ειδησεογραφικού δικτύου LCI αποτελούμενη από δύο δημοσιογράφους και δύο φρουρούς ασφαλείας δέχθηκε βίαιη επίθεση από διαδηλωτές. Ο ένας φρουρός ασφαλείας, μάλιστα, συνέχισε να δέχεται κλωτσιές ενώ βρισκόταν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη μύτη και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο όμιλος TF1 σκοπεύει «να καταθέσει μήνυση εναντίον των υπευθύνων», επεσήμανε η διευθύντρια σύνταξης του LCI Βαλερί Νατάφ. Στην Τουλούζη, μία δημοσιογράφος της εφημερίδας «La Dépêche du midi» πολιορκήθηκε για ώρα από ομάδα διαδηλωτών ενόσω βρισκόταν, μόνη, μέσα στο επαγγελματικό της αυτοκίνητο και απειλήθηκε με βιασμό. Στην Τουλόν, δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου καταδιώχθηκαν από ομάδα δέκα διαδηλωτών και δέχθηκαν «μπουνιές στην πλάτη, πάνω στην κάμερα» καθώς και «μια κλωτσιά στη λεκάνη», όπως κατήγγειλε ο ένας από αυτούς προτού βρουν καταφύγιο σε ένα εστιατόριο. Και αυτά είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
«Πρέπει να κρούσουμε σήμερα τον κώδωνα κινδύνου», δήλωσε ο γ.γ. των RSF καλώντας τους πολιτικούς ιθύνοντες «να πουν πως αποδοκιμάζουν, πως καταδικάζουν» αυτές τις πράξεις, και «εκείνους που μιλούν στο όνομα των Κίτρινων Γιλέκων να πάρουν σαφείς αποστάσεις». Ο Κριστόφ Ντελουάρ δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στα Κίτρινα Γιλέκα που «προσπαθούν να προστατεύσουν» τους δημοσιογράφους οι οποίοι μπαίνουν στο στόχαστρο και να αναγνωρίσει το δικαίωμα άσκησης κριτικής στην εκδοτική γραμμή του οποιουδήποτε ΜΜΕ. Παράλληλα, ωστόσο, κατήγγειλε τους διαδηλωτές οι οποίοι «προβαίνουν σε έναν απαράδεκτο αντιδημοκρατικό εκβιασμό, λέγοντας “αν δεν καλύψετε τα γεγονότα ακριβώς όπως εμείς θέλουμε, τότε έχουμε δικαίωμα να σας κακομεταχειριστούμε, να σας ξυλοφορτώσουμε και, ας το πούμε ανοιχτά, να σας λυντσάρουμε”».
Eπιστολή Μακρόν στους Γάλλους
Τέσσερα θέματα θα έχει η «μεγάλη εθνική συζήτηση» με την οποία φιλοδοξεί ο γάλλος πρόεδρος να «μετασχηματίσει τους θυμούς σε λύσεις»: φορολογία και δημόσιες δαπάνες, οργάνωση του Κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών, οικολογική μετάβαση, δημοκρατία και συμμετοχή στα κοινά. Συνολικά 32 ερωτήσεις έθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στους Γάλλους στην επιστολή που δημοσιοποίησε, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στον δημόσιο διάλογο, ώστε να επιτρέψουν την οικοδόμηση «ενός νέου συμφώνου για το έθνος».