Το υπουργείο Αμυνας έχει από χθες το μεσημέρι νέο υπουργό, τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, όμως το «Πεντάγωνο» δεν λέει να ησυχάσει. Σε όλα τα επιτελεία επικρατεί αναβρασμός και οι ανώτατοι είναι συνεχώς στο τηλέφωνο αναλύοντας σενάρια επί σεναρίων, αφού η υπουργοποίηση Αποστολάκη επιφέρει – αναγκαστικά – αλλαγές σε όλη τη βασική πυραμίδα (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) της στρατιωτικής ηγεσίας.
Το κλίμα αυτό επεδίωξε να αποτυπώσει και ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος σχολιάζοντας την υπουργοποίηση Αποστολάκη, την οποία θεωρεί «από καιρό προσχεδιασμένη», κάλεσε την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο να μην αναμειγνύουν τις Ενοπλες Δυνάμεις στα πολιτικά παιχνίδια.
οι τακτικεσ κρισεισ. Προς το παρόν καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα ασκεί ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος. Σύντομα όμως ο νέος υπουργός θα πρέπει να εισηγηθεί ποιον επιθυμεί για αρχηγό ΓΕΕΘΑ καθώς και τις επιλογές του για τα υπόλοιπα επιτελεία. Κι αυτό διότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η σημερινή τριάδα των αρχηγών είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί. Δεν αποκλείεται ο Ευάγγελος Αποστολάκης να αφήσει να περάσουν μερικές ημέρες – άλλωστε ο νόμος προβλέπει ότι απόντος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μπορεί να τον αναπληρώνει ο υπαρχηγός για ένα 20ήμερο – προκειμένου να καταλήξει στις επιλογές του. Υπάρχει δε η πιθανότητα να γίνει εντός των επόμενων ημερών πρώτα η τοποθέτηση του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αργότερα, προς τα μέσα Φεβρουαρίου και στις τακτικές κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, η επιλογή των αρχηγών των επιτελείων. Ολα βέβαια έπειτα από συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ.
Στόχος του νέου υπουργού Αμυνας, όπως προεξοφλείται, θα είναι τόσο ο «εκλεκτός» του στο τιμόνι του ΓΕΕΘΑ όσο και οι αρχηγοί στα άλλα επιτελεία να είναι στρατιωτικοί εγνωσμένης αξίας και ικανοτήτων και αφοσιωμένοι στην αποστολή τους, έτσι ώστε οι αλλαγές να μην προκαλέσουν παρενέργειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλωστε, ο ίδιος ο Ευάγγελος Αποστολάκης λίγο πριν ορκιστεί υπουργός σήμανε κατά κάποιον τρόπο έναν πρώτο «συναγερμό», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι «αρκετά περίεργη και απαιτεί συναίνεση, ενότητα και συνεργασία».
ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ. Μια πιθανή εκδοχή είναι πάντως αρχηγός ΓΕΕΘΑ να αναλάβει ένας από τους τρεις σημερινούς αρχηγούς των επιτελείων (Στρατού Ξηράς, Ναυτικού, Αεροπορίας). Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, θεωρείται χαμηλών τόνων και τα τελευταία χρόνια έχει πλούσια δράση στο πεδίο των διεθνών στρατιωτικών σχέσεων χάρη στην άσκηση «Ηνίοχος» και το Διεθνές Αεροπορικό Συνέδριο, ενώ είναι επιφορτισμένος με την αναβάθμιση των F-16. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που θεωρούνται ατού για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα, στα Θεοφάνια συνόδευε τον Πρωθυπουργό, μια εμφάνιση που πυροδότησε σενάρια.
Αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, που στη θητεία του «τρέχει» την αναδιοργάνωση του Στρατού, είναι συνεχώς πανταχού παρών στις μάχιμες μονάδες με αλλεπάλληλες επισκέψεις, ενώ επιπλέον «πόντους» τού προσφέρει το γεγονός πως έχει υπηρετήσει ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου (από το 2000 έως το 2002).
Πολύπειρος, και στον επιχειρησιακό και στον διοικητικό τομέα, θεωρείται και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, που έχει διατελέσει κυβερνήτης από το 1985 έως το 2005 σε πυραυλάκατους, τορπιλάκατους, φρεγάτα. Ηταν εξάλλου υπαρχηγός του Στόλου (2014-2015) και έχει διοικήσει και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας. Επίσης, ως αρχηγός ΓΕΝ συμμετέχει στις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση νέων φρεγατών για το ΠΝ.
Ενα άλλο σενάριο, κατά τις ίδιες πηγές, θέλει τον σημερινό υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, να προτείνεται γι’ αυτήν τη θέση. Υπάρχει πάντως και η εκδοχή τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να πάρει ένας απόστρατος στρατιωτικός, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.