Για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες έκνομες ενέργειες – από αποδράσεις μέχρι δολοφονική επίθεση – με πρωταγωνιστές κρατουμένους φέρνουν στο προσκήνιο τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, το σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών του Κορυδαλλού. «Τριάντα και πλέον χρόνια σε αυτή τη δουλειά δεν έχουμε ξαναζήσει παρόμοιο περιστατικό» έλεγαν χαρακτηριστικά χθες στα «ΝΕΑ» έμπειροι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, θέλοντας να περιγράψουν όσα έγιναν και βίωσαν οι δύο συνάδελφοί του, οι οποίοι ήταν παρόντες στη σκηνή της δολοφονίας του Αλβανού που φέρεται ότι κατακρεουργήθηκε από συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

«Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά παρά το πρωτόγνωρο της δολοφονικής επίθεσης, δεν μας κάνει εντύπωση το περιστατικό, ακριβώς λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές του Κορυδαλλού» σχολίαζαν πηγές από τον χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας πως κατ’ επανάληψη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις φυλακές, για την επίλυση των οποίων απαιτείται, όπως λένε, «στρατηγικός σχεδιασμός του σωφρονιστικού συστήματος».

ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ. Θύτης και θύμα, όπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αύριο θα μοιράζονταν το εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, καθώς ο πρώτος δικάζεται ως φυσικός αυτουργός και ο δεύτερος ήταν κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου. Η χθεσινή δολοφονική επίθεση ήρθε να προστεθεί στο περιστατικό της απόδρασης των δύο Αλβανών που είχε γίνει την Πρωτοχρονιά του 2019. Οι δύο δραπέτες, έπειτα από επιχείρηση των ΕΚΑΜ, συνελήφθησαν χθες σε εγκαταλειμμένο-καμένο ακίνητο στο Μάτι Αττικής, όπου τον περασμένο Ιούλιο σημειώθηκε η φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της 100 νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θύμα μετήχθη χθες στην Ε’ πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού από τις φυλακές του Δομοκού, ενόψει της αυριανής δίκης. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο τι προηγήθηκε, όταν ένας εκ των συγκρατουμένων του θύματος του επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι, ενώ και άλλος ή άλλοι κρατούμενοι φέρεται ότι τον χτυπούσαν. Εκείνος στην προσπάθειά του να γλιτώσει άρχισε να τρέχει και κατάφερε να φτάσει στο ισόγειο, λίγα μέτρα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Το θύμα μεταφέρθηκε σε ημιθανή κατάσταση στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών του Κορυδαλλού, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αλβανός κακοποιός που δολοφονήθηκε, εκτός από την ηθική αυτουργία στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και είχε επίσης δικαστεί για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Το νέο περιστατικό που σήμανε, όπως ήταν φυσικό, συναγερμό σε όλες τις αρμόδιες Αρχές διερευνάται ποινικά και πειθαρχικά, ενώ ύστερα από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού υπό τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη. «Γραμματείς, συντονιστές, επιθεωρητές και λοιποί ανερυθρίαστοι Φαρισαίοι της Μεσογείων και της πολιτικής των “ανοιχτών” κατά τα άλλα φυλακών και της κορδέλας, αυτές είναι οι φυλακές σας. Καμαρώστε τες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων. «Θλιβόμαστε και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη στυγερή δολοφονία του αλβανού κρατουμένου που κατεσφάγη σαν αρνί από συγκρατούμενούς του στο Κατάστημα Κράτησης 1 του Κορυδαλλού», διατυπώνοντας μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τις συνθήκες λειτουργίας των φυλακών που πολύ καλά γνωρίζουν, σημειώνουν οι υπεύθυνοι. «Τι άλλο πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν επιτέλους κάποιοι τις ιδεοληψίες τους και να αποδεχθούν τις ευθύνες τους;» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι σωφρονιστικοί.