Mε αύξηση του εισιτηρίου του κατά 100% – από πέντε σε δέκα ευρώ – ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του το Μουσείο Ακρόπολης. Από την 1η Απριλίου κάθε χρόνου ώς τις 31 Οκτωβρίου, την περίοδο δηλαδή της μεγάλης προσέλευσης κοινού, το εισιτήριο θα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ από την 1η Νοεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου οι επισκέπτες θα καταβάλλουν αντίτιμο ίσο με το σημερινό εισιτήριο των πέντε. Αντιστοίχως τα μειωμένα εισιτήρια θα κοστίζουν πέντε και τρία ευρώ.  «Είναι μια αναγκαία αύξηση όχι μόνο επειδή η τιμή του εισιτηρίου είναι πολύ χαμηλή, αλλά κι επειδή το επιβάλλουν οι ανάγκες του μουσείου. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τα εγκαίνια του υπόγειου ανασκαφικού χώρου, που ισοδυναμεί με έναν εκθεσιακό όροφο και οι απαιτήσεις σε φυλακτικό προσωπικό, κάμερες, φωτισμό κ.λπ. είναι αυξημένες» λέει στο «Νσυν» ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. «Επί πέντε μήνες το εισιτήριο θα επιστρέφει στην τρέχουσα χαμηλή τιμή και επιπλέον έχουμε αρκετές ημέρες που μέσα στο έτος που λειτουργούμε με ελεύθερη είσοδο» συνεχίζει σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του μουσείου, που ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κι αν η κατακόρυφη αύξηση του εισιτηρίου – που και πάλι παραμένει χαμηλότερο από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού – είναι εκείνη που τραβά την προσοχή, η είδηση έχει και δεύτερο σκέλος. Το 30% των εσόδων του επταμήνου υψηλής προσέλευσης θα καταλήγουν στον κορβανά του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων «με σκοπό τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων των μουσείων του υπουργείου».

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΡΑΤΗΣ. Για ποιον λόγο όμως το μοναδικό ελληνικό μουσείο που καταφέρνει κάθε χρόνο να κατακτά μια θέση στα 100 πιο δημοφιλή παγκοσμίως από πλευράς προσέλευσης κοινού κι ενώ δεν «παίρνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος», όπως έχει πει επανειλημμένα ο πρόεδρος του μουσείου, θα πρέπει να παραχωρήσει ποσοστό από τα έσοδα του στο ταμείο του ΥΠΠΟ; «Πράξαμε το αυτονόητο καθώς πρόκειται για ρήτρα που προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο του μουσείου 3711/2008» απαντά ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής. «Το Μουσείο Ακρόπολης, άλλωστε, ασχέτως της νομικής μορφής του, ανήκει στο ΥΠΠΟ. Βάσει των οικονομικοτεχνικών μελετών που έχουν γίνει πάντως το μουσείο δεν πρόκειται να ζημιωθεί».

Γιατί όμως η ρήτρα αυτή δεν είχε εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2009, οπότε το μουσείο άνοιξε τις πύλες του; «Διότι αν έπρεπε να εφαρμόσουμε την παράγραφο που προβλέπει απόδοση μέρους των εσόδων μας στο ΤΑΠΑ τότε θα έπρεπε να εφαρμόσουμε κι εκείνη που προβλέπει επιχορήγηση από το ΥΠΠΟ» εξηγεί ο κ. Παντερμαλής. «Από τη στιγμή που το αποθεματικό μας υπέστη κούρεμα το 2012 με το PSI (σ.σ.: από 3,7 εκατ. έμειναν στο ταμείο 900.000 ευρώ) έπρεπε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα χρήματα για τη λειτουργία της ανασκαφής στους υπόγειους χώρους του μουσείου. Δεν μπορούσαμε να δίνουμε ποσοστό και στο ΤΑΠΑ. Δεν έχουμε αντίρρηση να παραχωρούμε μέρος των εσόδων μας εφόσον μπορούμε και μάλιστα με σκοπό τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων των μουσείων. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι δίνουμε χωρίς να παίρνουμε. Δεν είμαστε όμως επιχειρηματίες» καταλήγει ο πρόεδρος του μουσείου.