Τη μάχη με τον καρκίνο έχασε χθες σε ηλικία 82 χρόνων ο Σαράντος Καργάκος. Ο ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα της περιόδου 1961-1963.

Υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία, ενώ εργάστηκε για περισσότερα από 35 χρόνια στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστηριακούς οργανισμούς της Αθήνας. Ακόμα, βρέθηκε να διδάσκει σε σημαντικές σχολές της χώρας, όπως η Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η Σχολή Εθνικής Αμυνας και η Διακλαδική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της καριέρας του αρθρογραφούσε σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών, όπως τα «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Αρδην» και «Ιχνευτής».

Από το 1997 έως το 2001 ήταν επιφυλλιδογράφος σε εφημερίδες όπως ο «Ελεύθερος Τύπος». Ακόμα, είχε εκδώσει και 75 βιβλία με περιεχόμενο κυρίως ιστορικό, όπως το έργο «Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων», οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί: «Ενας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι) και «Κινούμενη άμμος», το δίτομο «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου» και η μελέτη «Αλβανοί – Αρβανίτες – Ελληνες».

Στη βιβλιογραφία του συγκαταλέγονται επίσης και γλωσσικές μελέτες. Με τη σύζυγο του εκλιπόντος επικοινώνησε τηλεφωνικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Το δικό του μήνυμα για τον χαμό του Καργάκου έστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Σαράντος Καργάκος ανήκει σε μια γενιά ιστορικών και φιλολόγων που υπηρέτησαν με αφοσίωση, πάθος και δημιουργικότητα την επιστήμη και την εκπαίδευση, αφήνοντας ως παρακαταθήκη όχι μόνο το έργο αλλά και το παράδειγμά τους». Η εξόδιος ακολουθία είναι ορισμένη για σήμερα στις 11.15 στον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι του Β’ Νεκροταφείου Αθηνών.