Το tweet του Πάνου Καμμένου την Κυριακή, με έπαρση σημαίας στο φυλάκιο του Γράμμου (φορτισμένος τόπος από τον Εμφύλιο Πόλεμο), είχε μια μεγάλη σημειολογία. Την ίδια μέρα, εξάλλου, επισημοποιήθηκε το διαζύγιο με τον Αλέξη Τσίπρα. Και υπό αυτή την έννοια, από εκείνη τη στιγμή του τιτιβίσματος ξεκινούσε και τυπικά η επιχείρηση «ολικής επαναφοράς» του Πάνου Καμμένου και του εναπομείναντος κόμματός του στη δεξιά επικράτεια. Την ίδια μέρα εξάλλου είχε επίσης κοινωνήσει και είχε φτάσει και στα Ιμια ρίχνοντας στεφάνι στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους οι τρεις έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.
Αν μιλούσαμε με νομικούς όρους, θα λέγαμε πως την ίδια μέρα φτιαχνόταν μια «δεξιά νομολογία», ένα άθροισμα κινήσεων που έφταναν στη δήλωση για μη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Καθόλου τυχαίες και οι αναφορές του στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, αλλά ακόμη και το γεγονός πως κοινώνησε πριν επισημοποιήσει τις περαιτέρω κινήσεις του. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί πια να επαναπατριστεί στη δεξιά όχθη με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και την άρση της εμπιστοσύνης του στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΙΚΟΝΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ. Σε αυτήν όμως ακριβώς τη συγκυρία το εγχείρημα να επιστρέψει στις δεξιές δεξαμενές των ψηφοφόρων μετά την περίπου τετραετή του συγκατοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια απλή υπόθεση και για πολλούς είναι σχεδόν αδύνατη – πολλοί λένε με νόημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στροφή του για τη συμφωνία των Πρεσπών καθιστά ηγεμονική τη ΝΔ σε αυτά τα ακροατήρια. Υπάρχει επίσης μια βασική λεπτομέρεια. Υπάρχουν οι ΑΝΕΛ ώστε να ομιλούμε και για τις μετατοπίσεις τους; Η εικόνα των τελευταίων ημερών αποτυπώνει ένα κόμμα σε πλήρη αποδόμηση, χωρίς ενιαία γραμμή, που κινείται στο όριο του να συνεχίσει να έχει και τυπικά Κοινοβουλευτική Ομάδα. Χθες, για παράδειγμα, διαγράφηκαν από το κόμμα οι Ελενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης μέσω… Twitter, κάτι που επέτεινε το χάος και την εικόνα διάλυσης – πολύ περισσότερο όταν ήλθε στο φως το γεγονός πως ο Κόκκαλης είχε δώσει νωρίτερα την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Μπορεί το όψιμο φλερτ του ανεξάρτητου βουλευτή Αριστείδη Φωκά – θυμίζουμε πως είχε φύγει από την Ενωση Κεντρώων – με τους ΑΝΕΛ να τονώνει τις δύσκολες ημέρες Καμμένου, δεν είναι όμως αρκετό για αναστροφή της εικόνας. Ο Φωκάς πάντως έδωσε χθες συγχαρητήρια στον Καμμένο και είπε πως είναι προς τιμήν του που παραιτήθηκε, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν τυπική μετακίνησή του προς τους ΑΝΕΛ. «Σας διαβεβαιώνω πως ούτε εγώ, ως πρόεδρος, ούτε και κανένας άλλος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν έχουμε συζητήσει ή σκεφθεί οποιαδήποτε νέα συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και βέβαια δεν προτίθεμαι να επανεισχωρήσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ», ήταν και η διατυπωμένη πρόθεση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.
Ενδεικτική των κλειστών θυρών που βρίσκει ο Καμμένος για προσθήκες ή για να επιστρέψει στο παιχνίδι της δεξιάς επικράτειας.
ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ.Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα ποντάρει στο δίπτυχο πατρίδα – θρησκεία, η απεύθυνσή του στα συντηρητικά ακροατήρια θα είναι στενή και πιθανώς ατελέσφορη, αφού οι υπόλοιποι σχηματισμοί που ζυμώνονται στα δεξιά προς το παρόν δεν τον μετρούν στους σχεδιασμούς τους. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που δημοσκοπικά εμφανίζει μια δυναμική, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, προεξοφλείται ότι δεν θα δεχθεί να τεθεί υπό τον Καμμένο. Η Κατερίνα Παπακώστα – που συνομιλεί με τον Βαγγέλη Αντώναρο – επέλεξε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Δημήτρης Καμμένος μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο έχουν προσεγγίσει τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε μια μετέωρη φάση, αφού οριοθετούνται πια και το μήνυμα που εκπέμπουν και η όποια στρατηγική τους.