Πλειοψηφίες α λα καρτ αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας στη σκιά των παρασκηνιακών ζυμώσεων και διεργασιών για την ψήφο εμπιστοσύνης και βέβαια για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου επίσης υπάρχει διαφορετική κοινοβουλευτική αριθμητική, με το πρωθυπουργικό επιτελείο να εμφανίζεται αισιόδοξο ότι όλα βαίνουν καλώς και υπάρχουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Ο Πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει αύριο το βράδυ και εάν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή όχι, έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσει συντεταγμένα τη χώρα σε εκλογές εν ευθέτω χρόνω. Αυτό το χρονικό σημείο για την πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών είναι ο Μάιος και για άλλους ο απόλυτος αιφνιδιασμός στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα.
Το Μαξίμου έχει μια νομοθετική ατζέντα – ακόμα και εάν οι κάλπες στηθούν τον Μάιο -, για την οποία θέλει πλειοψηφίες για να περάσουν μια σειρά από νομοθετήματα, και μάλιστα με θετικό πρόσημο για την κοινωνία, ενώ άλλα αποτελούν σήμα προς τον προοδευτικό κόσμο.
Η Εκκλησία. Αυτές οι πλειοψηφίες, ανάλογα με το νομοθέτημα, θα είναι διαφορετικές και ως εκ τούτου αναμένεται να παραγάγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Το πρώτο κρίσιμο τεστ είναι η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας και εκεί μένει να φανεί ποιοι θα τη στηρίξουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει προοδευτική πλειοψηφία. Απέναντι θα είναι η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και ίσως το ΚΙΝΑΛ. Μένει να φανεί τι θα πράξει Το Ποτάμι, ενώ υπάρχουν ανεξάρτητοι βουλευτές που ενδεχομένως να είναι θετικοί.
Ο κατώτατος μισθός. Το νομοθέτημα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου αναμένεται να προκαλέσει ευρύτερες συναινέσεις και να το στηρίξει ακόμα και η ΝΔ. Ομως η διαφοροποίησή της θα είναι σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις των οφειλετών προς το Δημόσιο, το οποίο θα στηρίξουν οι ΑΝΕΛ. Στο νομοθέτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπάρχει προοπτική ευρύτερων συνεργασιών, αλλά και πάλι αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από τη ΝΔ.
Με βάση τους υπολογισμούς που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν εκτιμούν ότι θα έχουν πρόβλημα στις συγκεκριμένες ψηφοφορίες και αναφέρουν ότι αυτές οι πλειοψηφίες αναμένεται να διαμορφώσουν και πολιτικό κλίμα αλλά και να αναδείξουν αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις που θα αξιοποιηθούν κατά την προεκλογική περίοδο.
Το Σύνταγμα. Το μεγάλο χάσμα όμως θα επέλθει στις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν περίπου έως τις 10 Μαρτίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, για να ολοκληρωθεί μια κεντρική θεσμική διαδικασία, ως προς το σκέλος που αφορά την παρούσα Βουλή. Η διάσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μεγάλη, ενώ πολλές ενστάσεις έχουν και το ΚΙΝΑΛ και Το Ποτάμι και μένει να φανεί σε ποιο σημείο και επί ποιων θεμάτων μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, π.χ. άρθρο περί ευθύνης υπουργών κ.ά. Π.χ. η ΝΔ εμμένει στο άρθρο 16 και στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, πρόταση στην οποία αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Διορθωτικές κινήσεις αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών
Σε φρεσκάρισμα της κυβέρνησης και σε διορθωτικές κινήσεις αναμένεται να προχωρήσει, το αργότερο έως τα τέλη του Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός. Σε .κάθε περίπτωση, αν και υπήρχε εισήγηση να γίνουν οι αλλαγές την τρέχουσα εβδομάδα, ακόμα και πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αλλάζει τον προγραμματισμό του. Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχει πλειοψηφία να την ψηφίσει, θα γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ηδη η πρώτη κίνηση έγινε με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στη θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας.
Νέα πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αξιοποιήσει και νέα πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμά του προς την Κεντροαριστερά, όπως έδειξε και η εκδήλωση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής την περασμένη Κυριακή. Για παράδειγμα, ως μια πολύ καλή επιλογή προβάλλεται ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στα κομματικά γραφεία, εξάλλου, ξαναγίνεται συζήτηση για μια υπουργοποίηση του Χάρη Παμπούκη. Στο σχήμα ενδεχομένως να συμμετέχει ως υπουργός Εξωτερικών ο Σωτήρης Βαλντέν, πρόσωπο με πολυετή παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Επίσης, θα γίνουν κινήσεις να τοποθετηθούν και στελέχη της νεότερης γενιάς, ενώ θα γίνουν και ανοίγματα με προτάσεις ενδεχομένως σε πρόσωπα όπως ο πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Τόλκας. Δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα πρόσωπα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή ο Νίκος Μαραντζίδης, αν και συγκεκριμένη συζήτηση δεν έχει γίνει.
Οι αλλαγές. Θα καλυφθούν οι θέσεις των στελεχών των ΑΝΕΛ που αποχώρησαν, όπως ο Νίκος Μαυραγάνης (υφυπουργός Μεταφορών) και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (υφυπουργός Αμυνας), αλλά και των στελεχών που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δηλαδή των Νάσου Ηλιόπουλου (υφυπουργού Εργασίας) και Κατερίνας Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης). Η Ελενα Κουντουρά θα μείνει στο υπουργείο Τουρισμού, δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Τέρενς Κουίκ και Βασίλης Κόκκαλης, και θα αναβαθμιστεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. Δεν αποκλείεται υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης να τοποθετηθεί ο Κώστας Ζουράρις, ενώ ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδέχεται να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως ο γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας κ.ά.