Σήμερα ξεκινά η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Οι νεοδημοκρατικές διαθέσεις – οι τόνοι, δηλαδή, και το ύφος που θα υιοθετήσουν κατά τη διάρκειά της οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι πιστεύουν πως ακόμη κι αν την κερδίσει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του έχει χάσει μετά την Κυριακή κάθε πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει – φάνηκαν από τη χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού τους στον Ant1. Οπως το έθεσε κι επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πιθανό να πετύχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ο Πρωθυπουργός, την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όμως δεν την απολαμβάνει». Γύρω από το συγκεκριμένο μότο θα χτίζει την κριτική της προς τον πολιτικό της αντίπαλο η ΝΔ στη μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή. Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ «να ξεκινήσει από την αρχή».

ΕΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Οπως έδειξε και η αρχηγική τηλεοπτική εμφάνιση, αν κάτι σκοπεύει να αναδεικνύει από εδώ και πέρα το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης είναι αυτό που καιρό τώρα προσάπτουν στους Τσίπρα – Καμμένο: πως, δηλαδή, «βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και να παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία». «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν, έχουν συγχωνευθεί, αποτελούν πια ένα» τόνισε ο Μητσοτάκης.

Στη γαλάζια ανάλυση, άλλωστε, ο τρόπος που τα δύο κόμματα χώρισαν το αποδεικνύει ξεκάθαρα. Και οι αποδείξεις για «το πόσο σκηνοθετημένο ήταν το διαζύγιο» των δύο κυβερνητικών εταίρων, σύμφωνα με την Πειραιώς, είναι πολλές.

Απόδειξη πρώτη. «Αν ήθελε ειλικρινά ο κ. Καμμένος να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, θα είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και για την ψήφο εμπιστοσύνης και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλωστε δεν υπάρχει προηγούμενο πολιτικός αρχηγός να επιτρέπει την ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του, σε ψήφο εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης» λένε.

Απόδειξη δεύτερη. «Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός εγκαλεί την αντιπολίτευση για τη στάση της», αναφέρουν, «ο ίδιος δέχεται με πρωτοφανή κυνισμό την ευκαιριακή και οριακή στήριξη της κυβέρνησής του ακόμη και από βουλευτές που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν ύστερα από λίγες μέρες τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως ο κ. Ζουράρις, ο κ. Κόκκαλης και ενδεχομένως και άλλοι».

Απόδειξη τρίτη. «Λίγα λεπτά αφότου ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και ποιος θα τον αντικαταστήσει σαν έτοιμος από καιρό» σημειώνουν.

Απόδειξη τέταρτη. «Λίγα λεπτά αφότου ο κ. Καμμένος αποχώρησε από την κυβέρνηση και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη, τάχα για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και επιτέθηκε αποκλειστικά εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης» καταλήγουν.

ΟΙ «ΠΡΟΘΥΜΟΙ» ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. Παράλληλα, η ΝΔ χρησιμοποιεί σκληρά λόγια για εκείνους που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα τούς αποκαλεί απαξιωτικά «πρόθυμους». Και πλέον από την Πειραιώς προσθέτουν ότι «όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία». Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε, μάλιστα, όλους τους βουλευτές – και δη τους «διεκδικούμενους», όπως τους χαρακτήρισε – να αναλογιστούν τις επιλογές τους. Γιατί ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα, στην ανάγνωσή του, σημαίνει όχι μόνο «ναι στις Πρέσπες», αλλά και «παράταση ζωής μιας κυβέρνησης που κάνει ζημιά στη χώρα».

Ο Μητσοτάκης απάντησε και στην πρόταση που του έκανε ο Πάνος Καμμένος προχθές, προκειμένου να ψηφίσει μια νεοδημοκρατική πρόταση μομφής αν κατατεθεί – πριν καν ο πρώην υπουργός την επαναλάβει από το πλατό του Star χθες. Πώς; Με τη φράση «ο κ. Καμμένος κινείται σε όλη του την πολιτική διαδρομή μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας».