Ενα παζάρι για γερά νεύρα, ένα πολιτικό θρίλερ που λύθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Το παρασκηνιακό μπρα ντε φερ μεταξύ του Σπύρου Δανέλλη και Σταύρου Θεοδωράκη έληξε με τον βουλευτή Ηρακλείου να ανακοινώνει στον επικεφαλής του Ποταμιού πως θα αποτελέσει τον 151ο βουλευτή που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η διήμερη συζήτηση – εξπρές που ξεκινά σήμερα το μεσημέρι με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να γίνει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ενώ το προμήνυμα ήταν η σύγκρουση των κομμάτων για το γεγονός ότι δεν επελέγη η τριήμερη διαδικασία.
Το πολιτικό θερμόμετρο, μετά και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, έχει ανέβει κατακόρυφα και η σύγκρουση είναι μετωπική με ό,τι αυτό σημαίνει για το σκηνικό καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Κι αυτό, στη σκιά των διαγραφών από τους ΑΝΕΛ της Ελενας Κουντουρά και του Βασίλη Κόκκαλη (αν και η επιστολή ανεξαρτητοποίησής του προηγήθηκε), οι οποίοι υποδέχθηκαν τα νέα στη Σαγκάη.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι προβολείς είχαν πέσει πάνω στον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος δεχόταν από νωρίς το πρωί πιέσεις από το κόμμα του να μη στηρίξει την κυβέρνηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συνάντηση μαζί του το μεσημέρι, όπου του υπενθύμισε την απόφαση του κόμματος να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και του έδωσε τελεσίγραφο να απαντήσει έως τα μεσάνυχτα τι πρόκειται να κάνει. Στελέχη του Ποταμιού, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς, άφηναν να εννοηθεί πως αν ο Δανέλλης δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ενδέχεται να επανεξετάσουν τη θέση τους για τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς δέχονται «πιέσεις από τη βάση». Ο βουλευτής περιέγραφε σε συνομιλητές του την απόφαση ως «το πιο δύσκολο δίλημμα της ζωής του» – καθώς από τη μία δεν επιθυμούσε να διαρρήξει τη σχέση του με Το Ποτάμι και από την άλλη θέλει να μείνει «πιστός στις αρχές του» όσον αφορά το Σκοπιανό, καθώς επιδιώκει τη λύση από το 1992. Τελικά, όμως, με τηλεφώνημά του αργά το βράδυ στον επικεφαλής του Ποταμιού τού ανακοίνωσε πως θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης. Στη σημερινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να ανακοινώσει τη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.
Εκλογές. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ως οδηγό τη στάση του Δανέλλη και στην εκδήλωση της Κυριακής, ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα, το οποίο δίνει απόλυτη πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, τότε ο Πρωθυπουργός, με βάση τον σχεδιασμό του, θα οδηγούσε τη χώρα συντεταγμένα στις κάλπες «εν ευθέτω χρόνω». Υστερα από όσα συνέβησαν χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μιλά για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη απόλυτη πλειοψηφία στην ψήφο εμπιστοσύνης, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τον Μάιο ή και νωρίτερα, δεν πρέπει να αποκλείεται. Με βάση αυτό το σενάριο, θα ψηφιστεί πρώτα η συμφωνία των Πρεσπών και έπειτα από μια – δυο μέρες το Πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία» στο ΝΑΤΟ. Επειτα, θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση πέντε – έξι κρίσιμα νομοσχέδια με θετικό κοινωνικό πρόσημο, η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας και το πρώτο στάδιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Δεν είναι μόνο ο Σπύρος Δανέλλης που προτίθεται να στηρίξει την κυβέρνηση. Πλην των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπερψηφίσουν άλλοι πέντε βουλευτές, δηλαδή η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και επικεφαλής του ΝΕΟ Κατερίνα Παπακώστα, η Ελενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης (λέγεται ότι έχει άριστη σχέση με τον υπουργό Νίκο Παππά), ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Ο Παπαχριστόπουλος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα ψηφίσει τη συμφωνία και μετά θα παραδώσει την έδρα του, την οποία καταλαμβάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση – και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Τι θα γίνει με τις Πρέσπες. Μένει να φανεί αν η στάση των τριών βουλευτών του Ποταμιού που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) θα αλλάξει μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση Δανέλλη. Το Μέγαρο Μαξίμου στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει από Το Ποτάμι τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά, Σπύρο Λυκούδη και τον Δανέλλη, καθώς και τους Παπαχριστόπουλο, Παπακώστα και Κουντουρά. Μένει να φανεί εάν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που έχει εκφραστεί θετικά, τελικά θα ψηφίσει τη συμφωνία – αν και, όπως έχει τονίσει, ζητά δέσμευση ότι ο Τσίπρας θα προσφύγει αμέσως μετά σε εκλογές.