Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς εμπνέονται από την Αυστραλία και συνεχίζουν στη Μελβούρνη όπως ακριβώς άρχισαν τη νέα χρονιά στο Περθ και το Hopman Cup. Κι οι δύο προκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στον 2ο γύρο του Οπεν της Αυστραλίας, η Σάκκαρη μάλιστα κατάφερε να αποκλείσει μια εξαιρετική αθλήτρια, τη Γέλενα Οσταπένκο από τη Λετονία, Νο 22 στην παγκόσμια κατάταξη και νικήτρια στο Ρολάν Γκαρός το 2017.

Η Οσταπένκο υποστήριξε ότι λόγω του τραυματισμού της στον αριστερό καρπό δεν ήταν απόλυτα έτοιμη, ωστόσο η Σάκκαρη αγωνίστηκε καταπληκτικά και πήρε την πρόκριση με 6-1, 3-6, 6-2. Μπορεί η Οσταπένκο να έχει εντυπωσιάσει για το επιθετικό παιχνίδι της, ωστόσο αυτή τη φορά τα βρήκε δύσκολα με την ελληνίδα πρωταθλήτρια. Η Σάκκαρη «χτύπησε» στο σερβίς (11 άσοι έναντι 4), με 72% επιτυχία στο πρώτο, είχε 25 winners (έναντι 19), αλλά και λιγότερα αβίαστα λάθη (30 έναντι 40). Το ουσιαστικό για την 23χρονη πρωταθλήτρια είναι ότι στον δεύτερο γύρο θα βρει μπροστά της την Αστρα Σάρμα από την Αυστραλία. Μια 23χρονη αθλήτρια η οποία μετέχει για πρώτη φορά σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, Νο 230 στην παγκόσμια κατάταξη, που μπήκε στο κυρίως ταμπλό από τα προκριματικά.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε το πρώτο σετ από τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι, αλλά στη συνέχεια έδειξε και πάλι το γνωστό του αγωνιστικό πρόσωπο και πήρε την πρόκριση με 6-7, 6-4, 6-3, 7-6. Εγινε μάλιστα ο πρώτος Ελληνας που περνάει στον δεύτερο γύρο του Αυστραλιανού Οπεν! «Είμαι ευχαριστημένος που έμεινα ήρεμος, επικεντρώθηκα στο επιθετικό παιχνίδι και τον ανάγκασα να αισθανθεί την πίεση» είπε ο Τσιτσιπάς που είχε 15 άσους έναντι 9 του Ιταλού. Το σερβίς αποδείχτηκε καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα, καθώς ο Μπερετίνι υπέπεσε σε οκτώ «διπλά λάθη», ενώ και οι δύο είχαν υψηλό ποσοστό στο πρώτο (81% έναντι 80%).  Επόμενος αντίπαλος για τον 20χρονο πρωταθλητή ο 32χρονος Βίκτορ Τροΐτσκι με εμπειρία δέκα χρόνων σε Γκραν Σλαμ, ωστόσο τώρα είναι στο Νο 201 της παγκόσμιας κατάταξης και χρειάστηκε προκριματικά για να αγωνιστεί στο κυρίως ταμπλό. Στον πρώτο γύρο χρειάστηκε πέντε σετ για να αποκλείσει τον Ισπανό Μπαένα (6-1,1-6, 2-6, 6-1, 6-4).