Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Μαΐου 2005. Στις εξέδρες του Καμπ Νου βρίσκονταν 92.000 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν ένα ακόμα σόου του άσου της Μπαρτσελόνα Ροναλντίνιο απέναντι στην Αλμπαθέτε. Προπονητής των Μπλαουγκράνα ήταν ο Φρανκ Ράικαρντ.

Το σκορ ήταν 1-0 όταν στο 88ο λεπτό ο ολλανδός προπονητής αντικατέστησε τον σκόρερ Σάμουελ Ετό με ένα 17χρονο παιδί, απόφοιτο της Μασία: τον Λιονέλ Μέσι. Ηταν η έβδομη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα και όσα γράφονταν στον Τύπο για το σπουδαίο ταλέντο του είχαν ανεβάσει στα ύψη τις προσδοκίες.

Δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του Μέσι στο παιχνίδι ο μάγος Ροναλντίνιο «σκάβει» την μπάλα στον πιτσιρικά και αυτός με περίσσιο θράσος την περνά πάνω από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Το μακρύ μαλλί σκέπαζε τα μάτια του που πετούσαν σπίθες. Ετρεξε πρώτα στην εξέδρα και μετά πήδηξε στην πλάτη του μέντορά του, στον σπουδαίο Βραζιλιάνο για να πανηγυρίσουν μαζί.

Ηταν μια ιστορική στιγμή για το καμάρι της Καταλωνίας και τον μικρόσωμο Αργεντινό.

Πέρασαν 4.640 ημέρες από τότε και ο Μέσι, στην παραδείσια ρουτίνα του, όπως έγραψε στον τίτλο της χθες η «Ελ Μούντο», πέτυχε προς την ίδια εστία το γκολ νούμερο 400 στη Λα Λίγκα, εναντίον της Εϊμπαρ.

Μια επίδοση εξωπραγματική, ιστορική. Ενα ποδοσφαιρικό επίτευγμα που ίσως να μην επαναληφθεί ποτέ.

Η… δύστυχη Σεβίλλη

Τριάντα επτά ομάδες στη Λα Λίγκα έχουν πέσει θύματά του. Το μεγαλύτερο απ’ όλα η Σεβίλλη. Οι Ανδαλουσιάνοι έχουν δεχθεί 25 γκολ από τον Μέσι σε 24 αναμετρήσεις. Ο τερματοφύλακας Ντιέγο Αλβες τον βλέπει στους χειρότερους εφιάλτες του. Το να έχεις νικηθεί 21 φορές από έναν μόνο ποδοσφαιριστή δεν είναι λίγο πράγμα. Ενα στα τέσσερα γκολ (105) τα έχει πετύχει μεταξύ 76ου και 90ού λεπτού. Τον Ιούνιο ο Μέσι γίνεται 32 ετών. Οι ποδοσφαιρικοί προφήτες είχαν προβλέψει πριν από μια διετία πως η καθοδική του πορεία έχει ήδη ξεκινήσει.

Πέρυσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη με 36 γκολ στη Λα Λίγκα. Κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Σούπερ Καπ Ισπανίας, ενώ με τα καθοριστικά του γκολ στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών οδήγησε την Αργεντινή στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στις ρωσικές στέπες προδόθηκε από τους συντρόφους του. Οσοι ενοχλούνταν από το θεϊκό του χάρισμα βρήκαν την ευκαιρία να χύσουν χολή.

«Πέμπτος; Μα είναι δυνατόν να είναι πέμπτος ο Μέσι;», αναρωτήθηκαν επιφανή μέλη της ποδοσφαιρικής κοινότητας όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη Χρυσή Μπάλα. Κι όμως, αυτός ο υπερπαίκτης που αντιστοιχεί σε μια επιθετική τριπλέτα της Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει πετύχει φέτος στη Λα Λίγκα 17 γκολ εκ των οποίων τα 12 στα οκτώ τελευταία ματς και 25 σε 23 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, αμφισβητήθηκε. Δεν κατέκτησε, λένε, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μα κι αυτοί που το κατέκτησαν στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις δεν αγκάλιασαν τη Χρυσή Μπάλα.

Ο Μέσι δεν καταδέχθηκε να σχολιάσει τις επιλογές. Μιλούν τα γκολ του. Εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος όταν ξεπέρασε τα 251 γκολ του μυθικού Τέλμο Θάρα. Το ίδιο έκανε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ωστόσο σταμάτησε στα 311 γκολ στη Λα Λίγκα μετά την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιουβέντους.

Η κλασική κόντρα

Για να φτάσει τα 400 γκολ ο Μέσι χρειάστηκε 435 παιχνίδια. Σχεδόν ένα γκολ ανά αγώνα (0,91). Ο μέσος όρος του Ρονάλντο είναι καλύτερος: 1,06 γκολ/αγώνα στη Λα Λίγκα.

Μπορεί τους δύο αστέρες να χωρίζουν δύο χώρες, ωστόσο η κόντρα τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς ο CR7 έχει πετύχει 409 γκολ στο τοπ 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία) αλλά χρειάστηκε 63 παιχνίδια περισσότερα από τον Μέσι που έχει 400 γκολ μόνο με τη φανέλα της Μπάρτσα.

Ο Αργεντινός πάντως είναι έβδομος καλύτερος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη – προς το παρόν τουλάχιστον. Πρώτος στη λίστα είναι ο Γιόζεφ Μπίτσαν με 518 γκολ και ακολουθούν οι Πούσκας (514), Σλόσερ (417), Κριστιάνο Ρονάλντο (412) και ΜακΓκρόρι (410). Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν προπονητή της Μπαρτσελόνα, όπως τώρα ο Βαλβέρδε, είναι η γλωσσοπλασία. Να βρει νέα επίθετα, νεολογισμούς που να περιγράφουν αυτό που είναι ο Μέσι. Η πιο δύσκολη ερώτηση: «Πες μας κάτι για τον Μέσι». «Είναι εύκολο να μιλάς για 400 γκολ, αλλά αν τα βάλεις το ένα δίπλα στο άλλο… Τα νούμερα είναι στρατοσφαιρικά, απίστευτα. Ο Μέσι είναι ένας ασυνήθιστος παίκτης από άλλον γαλαξία. Και δεν είναι μόνο ότι σκοράρει. Είναι όλα αυτά που δημιουργεί», δήλωσε ο Βαλβέρδε, ο οποίος, είναι φανερό, αρχίζει να δυσκολεύεται να περιγράψει τι εστί Μέσι.