Την τελευταία εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περιόδευε στη Μέση Ανατολή προσπαθώντας να εξηγήσει στους συμμάχους των ΗΠΑ την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία που αποφάσισε αιφνιδίως, κόντρα στις εισηγήσεις των περισσότερων συμβούλων του καθώς και του (παραιτηθέντος πια) υπουργού Αμυνάς του, ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Washington Post», στους διάφορους σταθμούς του ο Πομπέο δήλωνε «πεπεισμένος» και «αισιόδοξος» ότι βρισκόταν κοντά σε μια συμφωνία με την Τουρκία για ένα αμοιβαία αποδεκτό σχέδιο αποχώρησης. Κι έπειτα, το βράδυ της Κυριακής, ο Τραμπ έστειλε δυο tweets που έβαλαν εκ νέου φωτιά στις σχέσεις της ΗΠΑ με την Αγκυρα.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της αμερικανικής αποχώρησης από τη Συρία, ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Τουρκία με «οικονομική καταστροφή» αν επιτεθεί στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας – μόλις την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Αγκυρα δεν χρειάζεται «την άδεια κανενός» για την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), συροκουρδικής ομάδας που πρωτοστάτησε, στο πλευρό των ΗΠΑ, στη μάχη εναντίον του ISIS αλλά θεωρείται από την Τουρκία βραχίονας του PKK. «Δημιουργήστε ουδέτερη ζώνη 30 χιλιομέτρων» προσέθεσε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις ο Τραμπ, δηλώνοντας εντούτοις παράλληλα ότι «παρομοίως, δεν θέλω οι Κούρδοι να προκαλούν την Αγκυρα».

Τα επίμαχα tweets προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είχε άλλωστε ήδη εξοργιστεί, την περασμένη εβδομάδα, με τις εγγυήσεις προστασίας των Κούρδων που αξίωσε ο αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον ως προϋπόθεση για την αποχώρηση των 2.000 ανδρών των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας από τη Συρία. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, κάλεσε τις ΗΠΑ να «τιμήσουν τη στρατηγική μας εταιρική σχέση» και να μην επιτρέπουν την επισκίασή της «από την τρομοκρατική προπαγάνδα». «Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή. Οι οικονομικές απειλές δεν θα οδηγήσουν πουθενά» δήλωσε από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου. Ο ίδιος δεν έφερε ωστόσο αντίρρηση στην ιδέα της δημιουργίας μίας ουδέτερης ζώνης στη Βόρεια Συρία, υπενθύμισε μάλιστα ότι η Τουρκία την έχει ζητήσει επανειλημμένως. «Στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω Τwitter» πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε τον πρόεδρο» δήλωσε ο ίδιος ο Πομπέο όταν ερωτήθηκε τι εννοούσε ο Τραμπ με τον όρο «οικονομική καταστροφή» – ήταν σαφές πως τα προεδρικά tweets τον είχαν αιφνιδιάσει. Το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας που έθεσε ο Τραμπ, πάντως, όχι: συνεχίζονται οι συνομιλίες με όλες τις πλευρές, επεσήμανε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει να προσφέρει ασφάλεια και σε εκείνους που πολέμησαν εναντίον του ISIS και να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Τουρκίας από τη Συρία. Αργά χθες η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως Ερντογάν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική συζήτηση για το θέμα. Η κρίση αποσοβήθηκε (;).