Είναι το αρχαιότερο τμήμα της Σκοπέλου, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την περασμένη Κυριακή «αιωρείται» στο κενό εξαιτίας κατολίσθησης μεγάλης έκτασης που σημειώθηκε στο σημείο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπίτια αλλά και μνημεία αιώνων.
Πρόκειται για τμήμα του Κάστρου της Σκοπέλου, από την Παναγίτσα του Πύργου μέχρι τον Μύλο, μια περιοχή κηρυγμένη διατηρητέα, η οποία φιλοξενεί τα ερείπια της αρχαίας ακροπόλεως, τα ενετικά τείχη, πέντε ιστορικές εκκλησίες γνωστές για τις τοιχογραφίες τους – ανάμεσα στις οποίες το μεταβυζαντινό εκκλησάκι Αγιος Νικόλαος -, αλλά και σπίτια τοπικής αρχιτεκτονικής σκαρφαλωμένα πάνω από τη θάλασσα. Πλέον χάσκουν πάνω από τη χαράδρα που έχει σχηματιστεί και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τύχη τους αν δεν ληφθούν μέτρα.
ΡΩΓΜΕΣ. Η κατολίσθηση της Κυριακής αναστάτωσε τους κατοίκους, οι οποίοι δηλώνουν ότι αισθάνονται απροστάτευτοι, καθώς δεν γνωρίζουν αν είναι ασφαλές να παραμείνουν στα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι ρωγμές μήκους αρκετών μέτρων, ορατές με γυμνό μάτι, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο έδαφος στην περιοχή του Μύλου.
Το φαινόμενο οφείλεται σε εδαφική διάβρωση και, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση. «Η ιδιαιτερότητά της οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατολίσθηση δεν εξελίσσεται σε μαλακά εδαφικά υλικά, όπως σχιστόλιθοι, κάτι που είναι σύνηθες, αλλά σε πολύ σκληρά υλικά, τα οποία τέμνονται από ένα πυκνό δίκτυο ρηγμάτων. Αυτά τα ρήγματα, οι ασυνέχειες όπως τις ονομάζουμε, αποκόπτουν όγκους, οι οποίοι μόλις χάσουν την ισορροπία τους εξαιτίας της εδαφικής διάβρωσης – που προκαλείται κυρίως από τα κύματα της θάλασσας – καταρρέουν» λέει. «Αυτά τα μικρά ρήγματα προκαλούνται από τις μεγάλες τεκτονικές τάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, είναι κάτι σαν τα σεισμικά ρήγματα αλλά με πολύ μικρότερες δυνάμεις. Και μπορεί το φαινόμενο να εκδηλώνεται σε μια στιγμή, αλλά ο μηχανισμός του έχει ενεργοποιηθεί χρόνια πριν συμβεί η κατολίσθηση» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να διαπιστωθεί το αν είναι επικίνδυνη η παραμονή των κατοίκων στα σπίτια που βρέθηκαν ξαφνικά στο χείλος του γκρεμού και το κατά πόσο είναι εφικτά τα τεχνικά έργα στο σημείο, απαιτείται αναλυτική μελέτη. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Σκοπέλου, δημοπρατήθηκε το έργο αποκατάστασης της πλατείας του Μύλου που έχει υποστεί ζημιές λόγω των κατολισθήσεων. «Το έργο δημοπρατήθηκε με ποσό 305.000 ευρώ και η σύμβαση εστάλη όπως έχουμε υποχρέωση για προσυμβατικό έλεγχο. Οπως όλοι γνωρίζουμε, οι διαδικασίες απαιτούν δυστυχώς αρκετό χρόνο, αλλά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη του έργου…» είπε προσθέτοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προστατέψουμε εκτός από τα μνημεία και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων».
Αναφερόμενος στις ζημιές που προκάλεσε η κατολίσθηση σε κάποια από τα μνημεία της περιοχής, ο δήμαρχος του νησιού Χρήστος Βασιλούδης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του Κάστρου θα σημαίνεται ως «επικίνδυνο» για τους πεζούς μέχρι την τελική αποκατάστασή του.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Το φαινόμενο απασχολεί έντονα τη Σκόπελο την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ το 2012 το θέμα είχε προβληματίσει ιδιαίτερα τις τοπικές Αρχές. Τότε, επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν μεταβεί στο νησί και είχαν εκπονήσει μελέτες προσπαθώντας να εξηγήσουν τις αιτίες του φαινομένου. Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν το 2016 μετά τις πλημμύρες που είχαν προκληθεί στο νησί εξαιτίας σφοδρών καταιγίδων.