Δύο ασθενείς με εγκεφαλικό που στερήθηκαν τη νοσηλεία τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παραμένοντας διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία 24ωρα. Και ενώ οι κλίνες ΜΕΘ αποτελούν σημαντικό δείκτη ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στο ΕΣΥ, δεκάδες παραμένουν κλειστές στερώντας από βαριά πάσχοντες το δικαίωμα να δώσουν μια αξιοπρεπή μάχη επιβίωσης.
Μάλιστα, η χώρα μας ακολουθεί μια οξύμωρη πορεία. Ειδικότερα, διεθνώς η τάση είναι να αυξάνονται τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας και να μειώνονται οι συμβατικές κλίνες. Ομως στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις έξι κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη η τάση είναι το 15%-20% των κρεβατιών ενός νοσηλευτικού ιδρύματος να αφιερώνεται στην Εντατική Θεραπεία. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το σχετικό ποσοστό έχει αυξανόμενη τάση. Υπό τα δεδομένα αυτά, τα όσα εκτυλίχθηκαν τα τελευταία 24ωρα στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι η ΜΕΘ δυναμικότητας έξι κλινών του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος «πλήρως εξοπλισμένη και ενταγμένη στον οργανισμό παραμένει κλειστή».
Μοιραία στις αρχές του μήνα (5 Ιανουαρίου) τρεις βαριά πάσχοντες, που είχαν υποστεί εγκεφαλικό, διασωληνώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Παθολογική Κλινική, εκεί όπου νοσηλεύονταν ακόμη 35 ασθενείς. Και παρότι τα ονόματά τους εντάχθηκαν άμεσα στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο, μεσολάβησαν τουλάχιστον πέντε 24ωρα έως ότου ο ένας εξ αυτών να διακομιστεί με καράβι στην Πάτρα. Τελικά ο 73χρονος άνδρας απεβίωσε, όπως και ο δεύτερος ασθενής (69 ετών), ο οποίος παρέμενε σε κοινό θάλαμο στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου.
ΕΡΕΥΝΕΣ. Και ενώ ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η ζωή τους δεν θα είχε τερματιστεί εάν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παλέψουν. Οπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, στην περίπτωση των βαρέων πασχόντων η θνησιμότητα από 18% έως 23% εντός ΜΕΘ σκαρφαλώνει στο 45%-50% εκτός ΜΕΘ. Μόλις χθες στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για εύρεση κλίνης Εντατικής Θεραπείας στο Λεκανοπέδιο «στριμώχνονταν» 45 ασθενείς, με τους εργαζομένους του Κέντρου να διαπιστώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα το πρόβλημα εντείνεται καθώς έχουν αυξηθεί δραματικά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι επιπλοκές σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Δεδομένου δε ότι η χώρα εισήλθε από την περασμένη εβδομάδα επισήμως στη φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης (υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 12 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν τις τελευταίες εβδομάδες σε Εντατικές της χώρας), οι γιατροί εκφράζουν έντονη ανησυχία. Αλλωστε, το γεγονός ότι φέτος επικρατεί το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1) οδηγεί τους λοιμωξιολόγους στην παραδοχή ότι υπάρχει η πιθανότητα να καταγραφούν το 2019 αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία καταγράφουν την αδυναμία του συστήματος Υγείας. Στα χαρτιά προβλέπονται 701 οργανικές κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Από αυτές, είναι πλήρως ανεπτυγμένες (διαθέτουν δηλαδή τον απαραίτητο εξοπλισμό) οι 615, ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις οι 555.
ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ. Στην Αττική, όπου διακομίζονται και τα πλέον βαριά περιστατικά λόγω έλλειψης χειρουργικών ειδικοτήτων σε μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας, αναλογούν 255 πλήρως ανεπτυγμένες κλίνες. Από αυτές, τουλάχιστον οι 24 είναι κλειστές, με τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να αποτελούν διαχρονικό αγκάθι. Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο Αττικόν φιλοξενούσε χθες δύο διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους. Οταν δε ξεκίνησε η γενική εφημερία, οι διάδρομοί του γέμισαν από τις πρώτες κιόλας ώρες με 130 ράντζα. Υπό τις τραγικές αυτές συνθήκες, οι εργαζόμενοι αιτούνταν τη διακοπή της εφημερίας, επικαλούμενοι ότι «κινδυνεύουν ασθενείς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Φεβρουαρίου το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση των 231 κλινών ΜΕΘ που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Ειδικότερα, το ηλεκτρονικό σύστημα (που σχεδιάζεται από το Τμήμα Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ) θα ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με τα δεδομένα για τους ασθενείς και τις διαθέσιμες κλίνες, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, σε επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Λακωνίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος επισημαίνει ότι στο χρόνιο αυτό πρόβλημα «προστίθεται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια άλλη παθογένεια: η καθυστέρηση στη διακομιδή από το ΕΚΑΒ των βαρέως πασχόντων στις ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού που συνοδεύει τους ασθενείς. Είναι προφανές ότι η περίοδος της μεταφοράς είναι ένα χρονικό διάστημα αστάθειας για τους ασθενείς, κρίσιμο για την εξέλιξη της υγείας και πολλές φορές με τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους».