Σήμερα το βράδυ η Βουλή αποφασίζει επί της προτάσεως εμπιστοσύνης που υπέβαλε η κυβέρνηση. Ηταν φανερό ότι χρειαζόταν η εκ νέου επιβεβαίωση της αρχής της δεδηλωμένης. Οσοι βουλευτές δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης διαμορφώνουν τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία.
Υπογραμμίζω ότι αντιτίθεμαι πλήρως στους βαρείς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύονται απερίσκεπτα εναντίον ορισμένων βουλευτών για τις επιλογές τους. Ετσι κι αλλιώς τα κίνητρα της στάσης όλων δεν θα αργήσουν να φανούν.
Εχω επανειλημμένα και δημοσίως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Καταψηφίζω. Διότι με την ψήφο εμπιστοσύνης εκφράζεται υποστήριξη στην κυβέρνηση και έγκριση του κυβερνητικού έργου στο σύνολό του. Ψήφος εμπιστοσύνης ad hoc δεν υπάρχει.
Μετά τη σημερινή ψηφοφορία αναμένεται να έρθει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Και εδώ η κυβέρνηση, για καθαρά δικούς της πολιτικούς λόγους, θα επιδιώξει πλειοψηφία άνω των 150.
Από την πρώτη στιγμή υπογράμμισα ότι η Συμφωνία αυτή έχει θετικό κεντρικό άξονα, διότι απαντά στη βασική εθνική επιδίωξη, δηλαδή στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού. Επρόκειτο όμως για μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα απέβαινε διαχρονικά εις βάρος μας.
Τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά εάν η κυβέρνηση είχε εξαρχής επιδιώξει τη συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη βάση κοινής εθνικής θέσης. Αντίθετα, επιδιώχθηκε η εκμετάλλευση του θέματος για ευτελείς μικροκομματικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει σε απολύτως αδικαιολόγητες εθνικιστικές κραυγές την αξιωματική αντιπολίτευση και να οδηγηθούμε έτσι σε έναν νέο, εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.
Θα πρέπει με έμφαση να επισημάνω ότι τη στάση μου απέναντι στη Συμφωνία θεώρησα συνάμα και συνάρτηση του πολιτικού κλίματος και των πολιτικών παραγόντων που πρέπει να συντρέχουν, ούτως ώστε να ικανοποιείται το πολιτικό νόημα που εγώ θέλω να δώσω με την ψήφο μου. Γι’ αυτό και υπογράμμισα το γεγονός ότι δεν θα ήθελα τυχόν θετική μου ψήφος στη Συμφωνία να εκληφθεί αμέσως ή εμμέσως ως ψήφος στήριξης προς την κυβέρνηση. Διαπιστώνω ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα κάθε άλλο παρά άδολα είναι και οι πολιτικές τους επιπτώσεις τελικώς βαραίνουν το ζήτημα.
Τελικά, όποιες κι αν είναι οι πλειοψηφίες που θα προκύψουν στο θέμα της εμπιστοσύνης και στο θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το γεγονός ότι θα προκύψουν μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα καθιστούν άκρως επισφαλή τη σταθερότητα στην πολιτική ζωή τους επόμενους μήνες. Κατά συνέπεια, η όσο το δυνατόν συντομότερη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η ενδεδειγμένη πορεία, δείγμα σεβασμού στους θεσμούς και στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.
Ο Σπύρος Λυκούδης είναι αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α’ Αθηνών με το Ποτάμι και επικεφαλής της Πολιτικής Κίνησης ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς