«Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν τα κόμματα. Τη δίνει ανοιχτά και καθαρά ο λαός, μέσα από τις εκλογές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από κοινοβουλευτικού βήματος χθες. Η συγκεκριμένη επισήμανση έχει αξία γιατί συνοψίζει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που ήδη διανύουμε. Με δυο λόγια, στη ΝΔ πιστεύουν πως ακόμη κι αν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνησή του θα παραμείνει απονομιμοποιημένη πολιτικά. Και προτίθενται να το αναδεικνύουν διαρκώς.

Στη μητσοτακική ανάγνωση η κοινοβουλευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρότι είναι μια από τις κορυφαίες, χρησιμοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τρεις στόχοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμη εξουσίας. Δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και τα προνόμιά του ο αρχηγός του». Εξού κι ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη διαπίστωση πως «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύτηκαν». Τα περί συγχώνευσης, όπως όλα δείχνουν, θα επαναλαμβάνονται συχνά από εδώ και πέρα από γαλάζια χείλη. Για να ταυτίζεται ο Πρωθυπουργός με τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.

Πυρά κατά Καμμένου. Ο Πάνος Καμμένος δέχθηκε τα βέλη του πρόεδρου της ΝΔ και για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Ο κ. Καμμένος, ο οποίος τώρα σκίζει τα ιμάτιά του για να υπερασπιστεί το όνομα της Μακεδονίας», είπε, «ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στη δική μας πρόταση δυσπιστίας, τη στήριξε. Είστε και οι δύο συνεργοί σε μία προμελετημένη μεθόδευση. Είστε υπόλογοι όχι μόνο στους Μακεδόνες, αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την ιστορία». Η ΝΔ, λένε κάποιοι, ποντάρει πολλά εκλογικά στην αρνητική της στάση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η κριτική του γαλάζιου αρχηγού δεν περιορίστηκε όμως στα εθνικά θέματα. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στα οικονομικά. «Οι Ελληνες ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων» τόνισε.