Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ξεκαθάρισε το τοπίο και για όποιον έτρεφε οποιαδήποτε αμφιβολία: η κυβέρνηση, με την αρωγή του Σπύρου Δανέλλη, διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών στην ψήφο εμπιστοσύνης. Το Μέγαρο Μαξίμου παζαρεύει με τον ίδιο τρόπο μία ακόμη παρόμοια πλειοψηφία – αυτή στην ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία φαίνεται πως θα έρθει στην ελληνική Βουλή πριν από το τέλος της εβδομάδας. Ομως η απόφαση Δανέλλη δημιουργεί ένα ακόμα θρίλερ, αλλάζοντας τα δεδομένα και διακινδυνεύοντας την καθαρή επικύρωση που επιζητά η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού που έχουν εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας δεν είναι διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν «συμπλήρωμα» της κυβέρνησης.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, που αρχικά αριθμούσε έντεκα βουλευτές, αποτελείται πλέον από πέντε. Η αντίδραση για τον Σπύρο Δανέλλη μέσα στο κόμμα ήταν έντονη και διατυπώθηκε και στη Βουλή από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του βουλευτή του να στηρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου λάθους: «σκέψη, μελέτη και υπολογισμό». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο Δανέλλης δεν εξαγοράστηκε, όμως «σε μια συνεχή έξαρση εγωισμού, έβαζε κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα πάνω από όλα το δικό του θέλω» – τοποθέτησε, δε, την αποσκίρτησή του από το κόμμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποχωρήσεων βουλευτών από Το Ποτάμι, οι οποίοι μετακόμισαν σε μια άλλη, μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.
Πλέον, οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού έρχονται αντιμέτωποι με το κρίσιμο ερώτημα: τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες, που τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση συνδέεται με τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης; Η κατάσταση περιγράφηκε από το βήμα της Βουλής, από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Μαυρωτά. «Η γνώμη μας δεν αλλάζει, αλλάζουν όμως οι πολιτικές συνθήκες» σχολίασε, αναφέροντας πως το μεγαλύτερο κακό της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η εργαλειοποίησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Η διατύπωσή του για τη στάση του Ποταμιού στις Πρέσπες ήταν περισσότερο ευέλικτη, λέγοντας ότι η απόφαση που θα ληφθεί πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο το εθνικό συμφέρον όσο και το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Ο ίδιος, λίγες μέρες πριν, έκανε λόγο για δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν στο Ποτάμι όσον αφορά την υπερψήφιση, εφόσον ο Σπύρος Δανέλλης επιλέξει τελικά να στηρίξει την κυβέρνηση. Οι αμφιβολίες που υπάρχουν αντανακλούν και στη χθεσινή συζήτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή. Οι βουλευτές δεν κατέληξαν σε μια ξεκάθαρη θέση, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει μια απόφαση που θα τους εκφράζει όλους. Δύο εκ των πέντε, ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν ταχθεί ήδη υπέρ της καταψήφισης, ενώ οι υπόλοιποι τρεις (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) είχαν εκφραστεί θετικά. Πλέον, στο τραπέζι έχει πέσει και η πιθανότητα αποχής από την ψηφοφορία, η οποία θα στερήσει από την κυβέρνηση τρεις πολύτιμες ψήφους.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ. Χωρίς αυτές, η συμφωνία, που για να επικυρωθεί χρειάζεται μόνο πλειοψηφία επί των παρόντων, συγκεντρώνει 149 ψήφους – μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να υπερψηφίσουν ο Δανέλλης, η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα. Ακόμα, δε, και στην περίπτωση που ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ ψηφίσει θετικά, τότε και πάλι ο πήχης δεν φτάνει τις 151 ψήφους. Η συμφωνία θα επικυρωθεί μεν, αλλά από σχετική πλειοψηφία, δημιουργώντας πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που πολλές φορές έχει τονίσει πως τόσο στην ψήφο εμπιστοσύνης όσο και στη συμφωνία των Πρεσπών επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία. Υπό μία έννοια, ο Σπύρος Δανέλλης γυρίζει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση που σήμερα αναμένεται να στηρίξει με την ψήφο του. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι ακόμα βέβαιο, καθώς στη Σεβαστουπόλεως δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. «Ετσι αντιλαμβάνετε τον ρόλο του Πρωθυπουργού;» αναρωτήθηκε ο Θεοδωράκης για τον Αλέξη Τσίπρα. «Συσσωρεύει λάθη που για να διορθωθούν κάποιοι πρέπει να θυσιάσουν τα κόμματά τους; Και συχνότερα κάτι ανώτερο, την αξιοπρέπειά τους;» επεσήμανε, ενδεικτικό του διλήμματος στο οποίο βρίσκεται Το Ποτάμι.